Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El Pau Debon més íntim, a "El cotxe!"

Pau Debon (Antònia Font) es confessa: "Tornar em va posar la pell de gallina"

Senzill i espontani, el cantant d'Antònia Font puja "Al cotxe!" i explica a Eloi Vila com ha viscut tots aquests anys de parada del grup i com viu l'anunci del retorn als escenaris

A mitjans de maig del 2021 va aparèixer una enorme lona en una façana del carrer Mallorca de Barcelona. Era del Primavera Sound i hi duia escrita la paraula "Alegria" en gran.  Els més desperts van associar les pistes i van apuntar que Antònia Font tornava. No s'equivocaven, al cap de pocs dies el vocalista de la banda, Pau Debon, ho confirmava en una entrevista. Vuit anys després de la separació, el retorn d'Antònia Font ha estat una de les notícies més sonades del món de la música en català. Pau Debon ha pujat "Al cotxe!" per explicar com ha viscut tots aquests anys fora dels escenaris i Eloi Vila l'ha rebut amb la cançó "Viure sense tu" d'Antònia Font sonant pels altaveus. 

 🎵🎶 "Dolça besada, té gust de que s'acaba, punt i principi de viure sense tu. Jo no sabia que també me donaries manuals de geografia, cent dillunsos a un dibuix..." 🎵🎶

Pau Debon i Eloi Vila, a 'El cotxe!'
Pau Debon i Eloi Vila, a "El cotxe!"

"Uf! Mira, és la primera cançó nostra que va sortir per la ràdio. Als "40 Principales", perquè teníem un conegut allà.  Me'n record d'estar allà amb ma mare i mon pare a la sala, esperant davant la ràdio que sonàs. Ma mare tota emocionada. Una passada, el moment."

Efectivament, "Viure sense tu" és la primera cançó del grup que va sonar a la ràdio i també l'última que van tocar en el concert de comiat que van fer a Palma el 2 de desembre de 2013, el dia que definitivament va plegar Antònia Font. 

"És una cançó molt optimista, una cançó molt alegre, molt innocent. Té l'essència d'Antònia Font, el moment inicial d'Antònia Font és allà, tot està resumit amb aquesta cançó."

Una essència que el grup manté a "Un minut estroboscòpica", després de vuit anys sense tema nou, l'avançament del que serà el seu desè àlbum, el vuitè d'estudi. 

"Cercàvem un poc això, que amb una primera escolta definís el grup i la trajectòria que hem duit. Que ho hem aconseguit, perquè tothom ens diu que li ha passat, quan l'escolta per primera vegada."


Pau Debon i Eloi Vila, a "El cotxe!"

De totes les cançons que ha fet Antònia Font, Pau Debon en té una de predilecta: "Portaavions".

"Sempre m'ha encantat, sempre. No et sé dir per què. És una cançoneta petita, però molt gran, al final, m'encanta cantar-la. És una cançó que no té tornada, però a mi, em du moltes coses."

Els seus fills, l' Arnau i el Nofre, només tenen 7 i 9 anys, però potser han sentit cantar Pau Debon més que ningú.

"He cantat moltíssim als meus fills. Els he cantat pràcticament cada dia. Sempre abans d'anar a dormir"


Per edat, es podria dir que no han viscut l'època en què Antònia Font estaven en actiu, però tot i així demanen al seu pare que els posi cançons del grup. 

"M'ho demanen molt. No han crescut amb Antònia Font, perquè nosaltres ja havíem aturat. Han crescut escoltant gent que els deia: ‘Mira, he escoltat una cançó de ton pare, tal...' A l'escola posaven cançons nostres... ‘És ton pare, el teu papà'."

Li demanen títols com "Wa yeah!", que Pau Debon defineix com "optimisme pur"; en canvi, hi ha altres temes que el van arribar a saturar, com "Alegria". Va arribar un moment que "no podia escoltar més aquesta cançó", assegura.

La lona de grans dimensions del Primavera Sound amb el lema 'alegria!' al carrer Mallorca amb Rambla Catalunya de Barcelona
La lona de grans dimensions del Primavera Sound amb el lema "Alegria!" al carrer Mallorca amb Rambla Catalunya de Barcelona (ACN/Pere Francesch)(ACN/Pere Francesch)

"Alegria" justament és el títol que es va fer servir per anunciar el retorn amb una gran lona al carrer Mallorca de Barcelona. Segons explica Pau Debon, "la idea era fer-lo a Tòquio, ‘Tòquio m'és igual', però no va anar bé i vàrem acabar fent-ho a Barcelona".

Han estat vuit anys de parada del grup a consciència. "Antònia Font ha estat mort i enterrat durant vuit anys, sense esperança de res", assegura Pau Debon, però l'any 2018 van començar a canviar les coses. Hi va haver un moment clau.

"Sí, ens vàrem reunir per a un concert a favor de la llibertat d'expressió a Palma -arran de l'exili de Valtònyc- que no vàrem ni assajar, perquè en Jaume Manresa era fent feina per Madrid i no hi va haver manera d'organitzar-nos. I vam dir: ‘Mira, tocam estes cinc cançons i ens veim a l'escenari'. Sense provar ni un dia, i a la primera nota ja vàrem tenir la sensació que no ho havíem deixat, va ser brutal. Va ser al·lucinant. Tornar damunt de l'escenari i pareixia que el cap de setmana anterior havíem tocat i seguíem en gira, o sigui... és ver, eh?, de debò. Em va posar pell de gallina."

Arran d'això, mesos després van començar a parlar entre els membres del grup i van consensuar una fórmula que els permetés combinar la seva vida actual amb el retorn del grup: "Un disc i deu concerts, més o menys".

"En el meu cas, jo tenc una feina i no la vull deixar, perquè m'agrada i perquè hi estic molt còmode i no la vull deixar. La meua manera de veure la família no em permet anar a tocar cada cap de setmana. I clar, cada un té els seus condicionants. A mi on em va canviar un poc la manera de veure-ho va ser quan vàrem decidir tenir infants."

Segons explica, el retorn "està sent molt idíl·lic, de moment". Deixa enrere vuit anys en què, a més de fer de pare, ha encadenat diferents projectes. Es va tirar de cap amb el seu germà a portar el Museu de sa Jugueta, on, a més de donar servei de bar, portaven una proposta educativa per a escoles i una proposta cultural amb concerts i teatre. Després es va posar a treballar a la Fundació Deixalles, una fundació sense ànim de lucre de Mallorca que genera llocs de feina per a col·lectius vulnerables. 

Pau Debon, a 'El cotxe!'
Pau Debon, a "El cotxe!"

Tot i que Antònia Font no ha estat un grup amb lletres marcades pels temes polítics, el 2013 es va implicar amb la Marea Verda, quan el govern Bauzà va voler aplicar el trilingüísme a l'escola. 

"En moments puntuals ens hem posicionat, i aquest va ser un dels posicionaments forts que va fer el grup. Va ser una mobilització molt massiva. Al final va ser una crítica bestial al desastre de govern que hi havia en aquell moment."

La consciència social i política de Pau Debon li ve especialment de casa. Els pares, explica, el van portar a estudiar a na Rafal Vell: "Diguéssim que va ser la primera escola pública que va fer una aposta ferma per fer educació en català". 

"Mon pare era un home molt discret, que els darrers anys li vaig veure fer coses o fer comentaris que em varen sorprendre, de posicionar-se ben posicionat. Ma mare no, és tot el contrari, és molt activa, sobretot els darrers 15 anys és superactiva en aquest tema."

Un dels records que guarda Pau Debon de la seva infància és quan anaven de viatge amb el Seat Panda de la família i sonava la música de Tomeu Penya al radiocasset. Segurament en el futur molts dels que ara són infants tindran aquest mateix record amb la música d'Antònia Font. Han estat 17 anys de brillant carrera musical que han deixat empremta en milers de seguidors que esperen amb delit tornar a veure Pau Debon sobre l'escenari. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut