L'experiència de dormir penjada a 200 metres d'alçada en una paret vertical
Núria Picas i l'escaladora Sílvia Vidal passen la nit penjades a la paret del congost de Mont-rebei
L'experiència de dormir penjada a 200 metres d'alçada en una paret vertical
Aire Lliure

L'experiència de dormir penjada a 200 metres d'alçada en una paret vertical

Núria Picas i l'escaladora Sílvia Vidal passen la nit penjades a la paret del congost de Mont-rebei

Un dels moments més espectaculars del capítol d'"Aire lliure" dedicat al Montsec ha estat quan Núria Picas i Sílvia Vidal han dormit penjades a la paret del congost de Mont-rebei, a 200 metres d'altura. La Sílvia és una de les millors especialistes del món d'escalada en la modalitat "big wall". No porta mòbil i els llocs on va són tan remots que, ni que en tingués, no aniria ningú a rescatar-la. És una persona tan convincent, que aconsegueix que la Núria passi un dia sense mòbil.

Caminen pel paisatge agrest del Montsec amb uns 60 kg de material a sobre. Quan arriben a la paret del congost de Mont-rebei, comença l'escalada. Pengen els ploms i pugen, de mica en mica, fins a 200 metres d'altura. En aquest punt faran nit.

Muntar l'hamaca

"Quan miraves avall, hi veies l'abisme. Veies la magnitud de tot el paissatge del congost de Montrebei. Estaves penjada a la paret, però tenies la sensació d'estar realment al buit", explica Núria Picas. Es troben al congost, penjades a la paret de Catalunya. Al davant, hi tenen el riuNoguera Ribagorçana, una mica més enllà la paret d'Aragó i, a sota, en caiguda lliure, el bosc. Muntar una hamaca per a dues persones a 200 metres d'altura no és senzill: "Semblava que no ens en sortíem perquè era una hamaca molt grossa", assegura la Núria. "Són moments en què has d'estar molt atent, perquè estàs allà penjada i has de vigilar que no et caigui res."

 

El més bàsic, el més complicat

A 200 metres d'altura, les coses més senzilles acaben sent complicades. I fer pipí abans d'anar dormir comporta seguir unes instruccions concretes. "La Sílvia em va dir 'tranquil·la, és molt fàcil. Baixa't una mica l'arnés, agafa't a les cordes que sostenen l'hamaca i tira el cul ben enfora. I sobretot no miris avall', recorda la Núria. "I clar, va ser delicadot."

Dormir fent bivac penjada a la paret

Fer bivac té un punt màgic que molta gent ha viscut, però fer-lo penjada a la paret a 200 metres d'altura és una experència a l'abast de molt poques persones. Una d'elles ha estat Núria Picas qui ho defineix així: "Et sents una privilegiada, passes tota la nit en un hotel de luxe, no de 5 estrelles si no de mil estrelles. Ha estat una de les experiències més brutals que he tingut en aquest programa."

La Núria assegura que va passar una nit plàcida, tant plàcida que quan es va llevar "la Silvia ja estava desperta i el càmera ja havia pujat, havia fet soroll i ens estava gravant. Quan jo em desperto realment em desperto, no és que estiguem fer teatre".

El capítol d'"Aire lliure" dedicat al Montsectambé ha comptat amb la participació del cantant Antonio Orozco. El músic català ha fet caiac al riu Noguera Ribagorçana al seu pas per l'impressionant congost que separa les dues parets del Montsec. A més, Núria Picas ha practicat una de  les modalitats que han col·locat la ciutat d'Àger en el mapamundi dels esports aeris: el parapent i l'ala delta. "Aire lliure" explora el territori per mostrar les moltes possibilitats de turisme actiu, esportiu i cultural que té Catalunya durant els 12 mesos de l'any. I ho fa de la mà de Núria Picas, esportista d'elit, mare, bombera i dona fora de sèrie.

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut