Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La cantant conversa amb Judit Mascó, a "Aire Lliure"

Judit Neddermann: "Si no puc cantar, em poso molt trista. És una necessitat"

Judit Mascó s'ha iniciat en el piragüisme en aigües gironines, però durant una estona ha baixat a terra per trobar-se, a la sorra de la platja, amb una de les veus emergents del panorama musical català: Judit Neddermann.

Judit Neddermann diu que manté una relació molt estreta amb el mar, que s'inquieta si no el té a prop, que per a ella és font de pau i d'inspiració. És nascuda a Vilassar de Mar, al Maresme, però visita sovint Girona i l'Empordà, on ha fet molts amics del món de la música. Allà s'ha citat amb Judit Mascó per xerrar i per fer un camí de ronda, envoltada de mar i pins. La condició, anar a pas lleuger.

 
Judit Neddermann
 

"El mar és casa per a mi. Quan passo molts dies lluny, ho noto. Si no és des d'aquesta pau, em costa molt compondre" Judit Neddermann

 

Judit Mascó:

No has fet servir mai els pals? Això que fem es diu "nordic walking", esmorteeix molt les articulacions i vas una miqueta més ràpid, és una miqueta més actiu; les mans avancen al contrari del peu. Tu fas esport?

Judit Neddermann:

M'ha costat sempre fer-ne. He fet ioga, però l'esport "de cansar-me", m'ha costat sempre molt. Però fa dues setmanes que m'hi he posat...

Judit Mascó:

Com ho portes?

Judit Neddermann:  

Tinc moltes agulletes, però m'ha anat molt bé perquè he sentit que podia fer-ho. Tant de bo continuï, perquè amb la música sóc molt disciplinada, però amb les altres coses em costa.

 

Judit Neddermann ha seguit a bon pas el ritme que li proposava la Judit Mascó i, al llarg del trajecte, li ha parlat de la seva relació amb la música, on va debutar en solitari el 2014 amb l'àlbum "Tot el que he vist" (premi Descoberta al Festival Strenes) i del fort vincle que manté amb la seva família. En el seu últim àlbum, "Present", editat el 2019, canta nadales amb la seva germana, la Meritxell Neddermann.

 

Judit Mascó:

Cantes, compons, escrius, fas de tot, Judit... amb què et quedes?


Judit Neddermann:  

Uf, ara ja fa uns quants anys que visc de les meves cançons, el que em fa patir més és no poder cantar. Si no puc, em poso molt trista, és una necessitat.

Judit Mascó:

Ho portes a dins... Et ve de família? Del pare, de la germana?


Judit Neddermann:  

Sí, i de la meva mare, també. A la meva família hi ha molta sensibilitat, en general. Plorem amb molta facilitat. Les emocions són molt intenses, tant les bones com les dolentes.

Judit Mascó:

I perquè, m'ha dit un ocellet que conec, tens una relació molt especial amb els teus avis...

Judit Neddermann:

Perquè és veritat i m'emocionen molt. Crec que és molt valuós tenir avis i poder-los gaudir, poder compartir amb ells, perquè són una font d'experiència i de saviesa increïble. Per com està estructurada la societat, a vegades, sembla que els avis facin nosa, i no és així.

Judit Neddermann i Judit Mascó a
Judit Mascó i Judit Neddermann durant la seva caminada a "Aire lliure"
  

Judit Mascó:

Cantes en català i en altres idiomes. La música és un llenguatge universal?


Judit Neddermann:

Sí, m'agrada molt cantar també en castellà, en portuguès... He cantat molt en anglès. Però sobre això del llenguatge universal, hi ha molta discussió perquè és molt bonic dir que és universal i potser sí que ho és, perquè no necessita massa raó.

Judit Mascó:

Per la connexió de sentiments, etc.

Judit Neddermann:

Sí, però a vegades aquesta connexió s'ha de treballar...


El camí de ronda ha servit també per parlar de com ha estat el seu camí cap a l'èxit i de les raons que han fet d'aquesta cantautora una de les veus catalanes més reconegudes actualment dins i fora del territori.

 

Judit Mascó:

Què és el que penses que ha fet que estiguis triomfant d'aquesta manera? La veu? Tens una veu preciosa.

Judit Neddermann:  

Ostres, gràcies. No ho sé, la veu pot tenir a veure. Però tinc la sensació d'haver treballat moltíssim i sense parar. I continuo treballant perquè també m'agrada molt ser músic i tot el que implica. Estar entregada a la música i anar a munt i avall.

Judit Mascó:  

Has fet moltes col·laboracions, has treballat amb molts estils de música i de músics. Amb qui t'has sentit còmoda?


Judit Neddermann:  

He tingut la sort d'inspirar-me molt en molta gent diferent. L'any passat va ser espectacular, perquè vaig tenir l'oportunitat de cantar amb Jorge Drexler i amb Alejandro Sanz. Ara que m'hi he posat a fons en el món de la cançó i faig els meus discos, tenir la sort de cantar amb ells confirma que el camí que vaig agafar tenia molt sentit.

 

Judit Mascó:

Et dius com jo. Et sents orgullosa d'aquesta Judit que va matar Holofernes i va aconseguir salvar el poble?

Judit Neddermann:

El nom no m'entusiama, però m'agrada. Quan vaig anar creixent i vaig descobrir la història, vaig dir: "Ja em sembla bé".

 

Al final, repte superat per les dues Judits, sense gaires entrebancs. Abans d'acomiadar-se, la Mascó ha fet una petició a la Neddermann, que canti per a ella i per als espectadors del programa. Ha interpretat "Vinc d'un poble", un tema editat al seu àlbum "Nua", que parla de mar i que amaga, entre els versos, reminiscències de Serrat.

Judit Nedderman canta Vinc d'un poble, a
Judit Nedderman canta Vinc d'un poble, a "Aire lliure"
 

Vinc d'un poble


Vinc d'un poble vora el mar que banya els seus amors en una platja sense arena

vinc d'allà on tothom es somriu

d'allà on tothom diu que el sol cura la pena

al carrer del Carme hi ha en Feliu

que per Nadal sempre ens escriu algun poema

amagats al Passeig dels pins

amants de tan sols 15 anys

no han tingut temps d'aprendre'n

I sempre torno al mar

Allà on puc respirar

iI sento que la sal m'abraça i em purifica la pell

vinc d'un poble mariner

on flors i pescadors naveguen junts en una rumba

vinc d'allà on tothom fa el vermut

d'allà on les palmeres ploren l'enyorada Cuba

Quan arriba Sant Joan

i el dia es fa més llarg

per celebrar la nostra festa

omplim el poble de colors

cremem el desig al foc

i l'alegria fa la resta


(sempre torno al mar)

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut