Imatges de la careta del programa
En aquesta nova temporada de l'"Afers Exteriors", hem volgut conèixer quines són les il·lusions i esperances de 11 països del món que han passat moments complicat. Les veurem al llarg de 13 capítols:
 
Sudan del sud, il·lusió per ser un estat viable
Després de diverses guerres que encara no han acabat i amb una seguretat més que millorable, Sudan del Sud ha aconseguit convertir-se en un país independent. Amb una gran majoria de la població que ha de ser alimentada per organismes internacionals, el següent pas és aconseguir passar del no res a ser un país.

Qatar, és possible mantenir els mateixos nivells de despesa en una futura fase post-petroli?
Qatar, un dels països més rics del món, planifica ara el seu futur preveient que d'aquí 30 o 40 anys esgotarà les seves reserves de petroli. Per preparar el nou Qatar, atrau el millor talent del món al preu que sigui. L'objectiu és crear un estat punter en R+D+I. Paral·lelament però, cal  importar mà d'obra barata perque construeixi tota mena d'infraestructures sovint en condicions difícils.

Eslovènia, la il·lusió per ser un mateix després de segles d'haver estat dels altres.
L'últim segle, Eslovènia ha format part d'almenys 5 estats sense moure's de lloc. Però a principis de la dècada dels anys 90 del segle passat, i en menys de sis mesos, va fer el seu procés de transició nacional. Un referèndum d'autodeterminació la va convertir de república de la Iugoslàvia comunista a ser un estat independent amb un model econòmic liberal. Ah! i sense passar per la casella de sortida i entrant a la Unió Europea el 2004!

Kènia, il·lusió per ser el gran país de l'Àfrica central.
Kènia, un país format per diverses ètnies, busca tenir una identitat pròpia potent per poder convertir-se en referent a la zona. L'explotació de la seva natura i dels seus paisatges vol ser la base per crear una industria que doni llocs de treball a milions de joves sense futur.  Visitarem l'exalcalde Clos a Nairobi, on hi viu en qualitat de Director Executiu d'ONU-Habitat, el Programa de Nacions Unides pels Assentaments Humans.

Corea del sud, la voluntat de ser els millors.
Corea busca l'excel·lència, però amb un cost personal i social difícil d'assimilar per la nostra mentalitat. Intentarem entendre la seva manera de fer tan diferent a la nostra sobretot des del punt de vista laboral. Descobrirem la seva complicada relació amb Corea del Nord i el seu passat de dominació japonesa. I regalarem un llibre de Quin Monzó a una coreana enamorada de Catalunya.

Malta, un veritable país petit maldant per crear-se un espai propi.
Hem volgut saber com una illa petita, sense recursos naturals i que no té cap riu, es fa un espai al món apostant pel negoci del joc online. Però també ens sorprendrem amb la presència, encara avui, de la petjada catalana en la seva vida quotidiana. En Miquel aprofitarà per aprendre a jugar a pòquer, a remar i a fer submarinisme.

Noruega, hi pot haver una societat més sostenible?
Uns dels països més rics del món gràcies al petroli és també un dels països que més inverteix en el desenvolupament i l'ús de les energies sostenibles i dels que més preserva la seva natura. Desfilarem, acompanyats centenars de nens per celebrar la diada nacional noruega, una jornada sense militars, avions ni cabres.

Colòmbia, la il·lusió d'un futur de reconciliació i pau.
Colòmbia potser viu la darrera oportunitat d'aconseguir la pau després de 50 anys de conflicte intern. Coneixerem diverses persones que han treballat per assolir aquest objectiu i ens explicaran com ho estan fent. També aprofitarem per saber els passos que s'estan seguint per aconseguir un futur econòmic i cultural post-conflicte.

SINGAPUR, la voluntat d'esdevenir una potència  econòmica mundial.
És Singapur una democràcia? I una democràcia ‘tunejada'? Sigui com sigui, tothom destaca l'excel·lència del seu sistema educatiu. Intentarem descobrir-ho i, de passada saber quina és la fórmula secreta que ha seguit aquesta illa petita i remota que fa 30 anys vivia de la pesca i que ara és la tercera economia mundial. Un sistema que, fins i tot els xinesos, intenten copiar.

JAMAICA, més enllà dels tòpics.
¿Quina és la realitat de Jamaica més enllà de Bob Marley, el reggae, la marihuana i la seva frase nacional: ‘no problem'? Com es viu en un dels països més africans id'Amèrica? La resposta l'obtindrem, entre altres llocs, en un bar situat al mig del mar, a 15 minuts en llanxa de la costa.

ROMANIA, la il·lusió per reconstruir un país d'on van marxar centenars de milers de persones buscant un futur.
Romania intenta refer-se de l'esclat de la seva pròpia bombolla immobiliària. I tot això, amb el record encara present de Ceaucescu i l'herènca de corrupció present encara en el dia a dia. I de regal Duckadam,  el porter de l'Esteaua de Bucarest a la final del Barça a Sevilla, ens explicarà el seus records d'aquella tanda de penals.
 
Anar al contingut