• Acció Política - 02/03/2019
  Veure vídeo

  Acció Política - 02/03/2019

  "Acció política" aborda la tercera setmana del judici del Procés amb les declaracions de Carme Forcadell i Jordi Cuixart i la dels testimonis, principalment polítics que han estat interrogats per les acusacions i les defenses.
  Ens fixem en la vivència, des del Parlament, de l'interrogatori a l'expresidenta de la cambra amb persones del seu entorn més personal i amb els suports rebuts de treballadors i grups parlamentaris sobiranistes.
  També entrevistem l'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, que explica en un llibre l'experiència viscuda en aquells fets d'octubre i és crític amb algunes decisions.
  I repassem la setmana parlamentària en un ple on s'ha debatut sobre els pressupostos de la Generalitat i s'ha convalidat el decret per regular els VTC.

  "Acció política" aborda la tercera setmana del judici del Procés amb les declaracions de Carme Forcadell i Jordi Cuixart i la dels testimonis, principalment polítics que han estat interrogats per les acusacions i les defenses. Ens fixem en la vivència, des del Parlament, de l'interrogatori a l'expresidenta de la cambra amb persones del seu entorn més personal i amb els suports rebuts de treballadors i grups parlamentaris sobiranistes. També entrevistem l'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, que explica en un llibre l'experiència viscuda en aquells fets d'octubre i és crític amb algunes decisions. I repassem la setmana parlamentària en un ple on s'ha debatut sobre els pressupostos de la Generalitat i s'ha convalidat el decret per regular els VTC.

 • Acció Política - 23/02/2019
  Veure vídeo

  Acció Política - 23/02/2019

  "Acció política" fa balanç, aquesta setmana, d'una nova setmana intensa de declaracions al Tribunal Suprem en el judici del procés. Han declarat Jordi Turull, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.
  Ens fixem també en les crítiques de l'oposició sobre l'aturada de l'activitat parlamentària. Analitzem amb els partits què en pensen i expliquem amb dades què s'ha fet fins ara al Parlament durant aquesta legislatura.
  La precampanya a Espanya també ha format part de l'actualitat política aquesta setmana, quan falten pocs dies perquè es dissolguin les corts per convocar eleccions anticipades.
  I, en una setmana en què el president del Parlament Europeu ha vetat una conferència del president Quim Torra i de l'expresident Carles Puigdemont a l'eurocambra, ens preguntem sobre els reptes de futur de la Unió Europeu amb els diferents eurodiputats catalans.

  "Acció política" fa balanç, aquesta setmana, d'una nova setmana intensa de declaracions al Tribunal Suprem en el judici del procés. Han declarat Jordi Turull, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. Ens fixem també en les crítiques de l'oposició sobre l'aturada de l'activitat parlamentària. Analitzem amb els partits què en pensen i expliquem amb dades què s'ha fet fins ara al Parlament durant aquesta legislatura. La precampanya a Espanya també ha format part de l'actualitat política aquesta setmana, quan falten pocs dies perquè es dissolguin les corts per convocar eleccions anticipades. I, en una setmana en què el president del Parlament Europeu ha vetat una conferència del president Quim Torra i de l'expresident Carles Puigdemont a l'eurocambra, ens preguntem sobre els reptes de futur de la Unió Europeu amb els diferents eurodiputats catalans.

 • Acció Política - 16/02/2019
  Veure vídeo

  Acció Política - 16/02/2019

  "Acció política" fa aquesta setmana balanç del judici del procés que ha començat aquesta setmana al Tribunal Suprem. Repassem els millors moments de les declaracions d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn i preguntem als diferents grups parlamentaris com han vist aquests primers dies de judici. També ens fixem en alguns dels detalls més destacats de tres dies d'interrogatoris i posicionaments intensos.
  També abordem l'altra gran notícia de la setmana. L'anunci de Pedro Sánchez que ha convocat eleccions anticipades pel 28 d'abril. Fem repàs d'aquests vuit mesos de govern socialista i repassem com analitzen els partits aquest avançament electoral.
  Per últim, amb dos historiadors recordem un antecedent semblant al del judici del procés. El que es va fer al president Companys i els seus consellers a mitjans dels anys 30. Se'ls va condemnar a 30 anys de presó per rebel·lió. Després, el govern republicà de Manuel Azaña els va amnistiar, poc abans que esclatés la Guerra Civil.

  "Acció política" fa aquesta setmana balanç del judici del procés que ha començat aquesta setmana al Tribunal Suprem. Repassem els millors moments de les declaracions d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn i preguntem als diferents grups parlamentaris com han vist aquests primers dies de judici. També ens fixem en alguns dels detalls més destacats de tres dies d'interrogatoris i posicionaments intensos. També abordem l'altra gran notícia de la setmana. L'anunci de Pedro Sánchez que ha convocat eleccions anticipades pel 28 d'abril. Fem repàs d'aquests vuit mesos de govern socialista i repassem com analitzen els partits aquest avançament electoral. Per últim, amb dos historiadors recordem un antecedent semblant al del judici del procés. El que es va fer al president Companys i els seus consellers a mitjans dels anys 30. Se'ls va condemnar a 30 anys de presó per rebel·lió. Després, el govern republicà de Manuel Azaña els va amnistiar, poc abans que esclatés la Guerra Civil.

 • Acció Política - 09/02/2019
  Veure vídeo

  Acció Política - 09/02/2019

  "Acció política" entrevista aquesta setmana el portaveu de Ciutadans al Parlament. Amb Carlos Carrizosa conversem sobre aspectes de l'actualitat com el diàleg entre els governs de Torra i de Sánchez i la polèmica del relator, la manifestació contra el govern del PSOE, l'inici del judici del procés i la política de pactes després d'Andalusia, en què Cs i Vox han arribat a acords per separat amb el PP.
  Quan falten tres dies per l'inici del judici de l'1 d'octubre analitzem els trasllat dels presos independentistes i com està previst que es desenvolupin els interrogatoris. També recordem el judicis que s'han fet al Suprem, on no és habitual que se celebrin gaires vistes.
  Repassem l'actualitat parlamentària d'aquests dies i la setmana en què el president del govern espanyol ha fet una visita sense precedents al Tribunal Europeu de Drets Humans, també analitzem amb eurodiputats catalans com s'ha viscut el conflicte català al Parlament Europeu.

  "Acció política" entrevista aquesta setmana el portaveu de Ciutadans al Parlament. Amb Carlos Carrizosa conversem sobre aspectes de l'actualitat com el diàleg entre els governs de Torra i de Sánchez i la polèmica del relator, la manifestació contra el govern del PSOE, l'inici del judici del procés i la política de pactes després d'Andalusia, en què Cs i Vox han arribat a acords per separat amb el PP. Quan falten tres dies per l'inici del judici de l'1 d'octubre analitzem els trasllat dels presos independentistes i com està previst que es desenvolupin els interrogatoris. També recordem el judicis que s'han fet al Suprem, on no és habitual que se celebrin gaires vistes. Repassem l'actualitat parlamentària d'aquests dies i la setmana en què el president del govern espanyol ha fet una visita sense precedents al Tribunal Europeu de Drets Humans, també analitzem amb eurodiputats catalans com s'ha viscut el conflicte català al Parlament Europeu.

 • Acció Política - 02/02/2019
  Veure vídeo

  Acció Política - 02/02/2019

  "Acció política" entrevista aquesta setmana el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, amb qui conversem sobre l'imminent judici sobre l'1 d'octubre, el trasllat dels presos i preses independentistes a Madrid, el diàleg amb el govern espanyol i les negociacions sobre els pressupostos.
  Repassem la setmana política amb actes de suport als presos i amb una intensa agenda parlamentària en què destaca la compareixença del conseller d'Interior al Parlament i la comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, que dimarts es va reunir a Ripoll.
  També analitzem la crisi a Podem i preguntem a experts i politòlegs sobre la irrupció de Vox en el mapa polític, la setmana que el CIS pronostica que augmenta en intenció de vot directe

  "Acció política" entrevista aquesta setmana el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, amb qui conversem sobre l'imminent judici sobre l'1 d'octubre, el trasllat dels presos i preses independentistes a Madrid, el diàleg amb el govern espanyol i les negociacions sobre els pressupostos. Repassem la setmana política amb actes de suport als presos i amb una intensa agenda parlamentària en què destaca la compareixença del conseller d'Interior al Parlament i la comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils, que dimarts es va reunir a Ripoll. També analitzem la crisi a Podem i preguntem a experts i politòlegs sobre la irrupció de Vox en el mapa polític, la setmana que el CIS pronostica que augmenta en intenció de vot directe

 • Acció Política - 26/01/2019
  Veure vídeo

 • Acció Política - 19/01/2019
  Veure vídeo

  Acció Política - 19/01/2019

  Acció política entrevista aquesta setmana la diputada de Catalunya en Comú Podem , Marta Ribas amb qui analitzem l'actualitat política de la setmana, el debat pressupostari, les detencions d'independentistes per les mobilitzacions de l'1 d'octubre i l'inici les pròximes setmanes del judici als presos independentistes.

  Sobre el judici de l'1 d'octubre analitzem també els escrits que han presentat les defenses i quins passos en el procés judicial es produiran els pròxims dies.
  També mirem a Europa en una setmana en què el Parlament Europeu ha rebut la visita del president del govern espanyol , Pedro Sánchez.
  I fem una mirada de prop al vicepresident del parlament José María Espejo-Saavedra de Ciutadans i descobrirem algunes de les seves aficions.

  Acció política entrevista aquesta setmana la diputada de Catalunya en Comú Podem , Marta Ribas amb qui analitzem l'actualitat política de la setmana, el debat pressupostari, les detencions d'independentistes per les mobilitzacions de l'1 d'octubre i l'inici les pròximes setmanes del judici als presos independentistes. Sobre el judici de l'1 d'octubre analitzem també els escrits que han presentat les defenses i quins passos en el procés judicial es produiran els pròxims dies. També mirem a Europa en una setmana en què el Parlament Europeu ha rebut la visita del president del govern espanyol , Pedro Sánchez. I fem una mirada de prop al vicepresident del parlament José María Espejo-Saavedra de Ciutadans i descobrirem algunes de les seves aficions.

 • Acció Política - 15/12/2018
  Veure vídeo

  Acció Política - 15/12/2018

  Acció Política entrevista aquesta setmana el portaveu adjunt del PSC-Units per Avançar Ferran Pedret amb qui conversem sobre les relacions entre el govern de Quim Torra i el govern espanyol, l'amenaça del 155 i la reunió del consell de ministres del 21D.
  Repassem els intensos debats que hem viscut aquesta setmana sobre Catalunya tant al Parlament com al Congrés dels Diputats amb moments de forta crispació.
  El programa ha pogut visitar i entrevistar Jordi Turull ,en presó preventiva des de fa mesos a l'espera del judici sobre l'1 d'octubre. En vaga de fam per denunciar la inacció del Constitucional amb els seus recursos, Turull demana mobilitzacions pacífiques, amb cara destapada i sense violència.
  Recordem i fem balanç de la declaració universal dels drets humans que compleix 70 anys i entrevistem Eulàlia Pascual, representant del Consell Directiu de l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE)

  Acció Política entrevista aquesta setmana el portaveu adjunt del PSC-Units per Avançar Ferran Pedret amb qui conversem sobre les relacions entre el govern de Quim Torra i el govern espanyol, l'amenaça del 155 i la reunió del consell de ministres del 21D. Repassem els intensos debats que hem viscut aquesta setmana sobre Catalunya tant al Parlament com al Congrés dels Diputats amb moments de forta crispació. El programa ha pogut visitar i entrevistar Jordi Turull ,en presó preventiva des de fa mesos a l'espera del judici sobre l'1 d'octubre. En vaga de fam per denunciar la inacció del Constitucional amb els seus recursos, Turull demana mobilitzacions pacífiques, amb cara destapada i sense violència. Recordem i fem balanç de la declaració universal dels drets humans que compleix 70 anys i entrevistem Eulàlia Pascual, representant del Consell Directiu de l'Associació per a les Nacions Unides (ANUE)

 • Acció Política - 08/12/2018
  Veure vídeo

  Acció Política - 08/12/2018

  Acció Política analitza aquesta setmana la decisió dels presos independentistes de iniciar una vaga de fam com a protesta pel retard del Tribunal Constitucional a resoldre els seus recursos presentats. Repassem també algunes de la vagues de fam més conegudes i com es van sentir alguns del seus protagonistes com Lluís Maria Xirinacs o el professor Jaume Sastre a les Illes.

  Ens fixem també amb la sacsejada política que ha provocat les eleccions andaluses amb la pèrdua d'escons del PSOE i la irrupció de l'extrema dreta.
  El programa dedica també uns minuts a la Constitució que aquesta setmana fa 40 anys. Polítics i experts ens parlen del seu estat de salut i sobre la possibilitat de reformar-la.

  Acció Política analitza aquesta setmana la decisió dels presos independentistes de iniciar una vaga de fam com a protesta pel retard del Tribunal Constitucional a resoldre els seus recursos presentats. Repassem també algunes de la vagues de fam més conegudes i com es van sentir alguns del seus protagonistes com Lluís Maria Xirinacs o el professor Jaume Sastre a les Illes. Ens fixem també amb la sacsejada política que ha provocat les eleccions andaluses amb la pèrdua d'escons del PSOE i la irrupció de l'extrema dreta. El programa dedica també uns minuts a la Constitució que aquesta setmana fa 40 anys. Polítics i experts ens parlen del seu estat de salut i sobre la possibilitat de reformar-la.

 • Acció Política - 01/12/2018
  Veure vídeo

 • Acció Política - 24/11/2018
  Veure vídeo

  Acció Política - 24/11/2018

  Acció Política entrevista aquesta setmana el nou líder del PP català, Alejandro Fernández, que ha substituït Xavier Garcia Albiol. Amb ell conversem sobre l'actualitat política de la setmana en què la crispació amb més o menys mesura ha estat la protagonista, sobretot al Congrés dels Diputats.
  Coneixerem més de prop el president del parlament Roger Torrent. Hem anat a Sarrià de Ter, el poble on va ser alcalde molts anys per conèixer detalls més personals i les seves aficions més enllà de la política.
  Repassem també la sessió de control al president de la Generalitat i en motiu del Dia Internacional per l'eliminació de la Violència contra les dones que se celebra el dia 25 de novembre en fixem en el debat que hi ha hagut a l'auditori de la cambra sobre la llei del 2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  Acció Política entrevista aquesta setmana el nou líder del PP català, Alejandro Fernández, que ha substituït Xavier Garcia Albiol. Amb ell conversem sobre l'actualitat política de la setmana en què la crispació amb més o menys mesura ha estat la protagonista, sobretot al Congrés dels Diputats. Coneixerem més de prop el president del parlament Roger Torrent. Hem anat a Sarrià de Ter, el poble on va ser alcalde molts anys per conèixer detalls més personals i les seves aficions més enllà de la política. Repassem també la sessió de control al president de la Generalitat i en motiu del Dia Internacional per l'eliminació de la Violència contra les dones que se celebra el dia 25 de novembre en fixem en el debat que hi ha hagut a l'auditori de la cambra sobre la llei del 2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

 • Acció Política - 17/11/2018
  Veure vídeo

  Acció Política - 17/11/2018

  El programa "Acció política" entrevista aquesta setmana la diputada de la CUP Natàlia Sánchez, que valora la decisió de la formació anticapitalista de no anar a la reunió de la taula de diàleg convocada pel president Quim Torra. Natàlia Sánchez aborda qüestions com la negativa a donar suport als pressupostos o les últimes accions del grup Arran.
  El programa analitza l'actualitat política de la setmana amb la reunió del president del Parlament amb la resta de grups parlamentaris per intentar rebaixar la tensió després de l'escalada verbal de l'últim ple.
  I pel que fa a l'activitat parlamentària ens fixem en la compareixença del president del CEO en comissió sobre com elabora les enquestes. A més del debat parlamentari, analitzem amb experts com s'haurien de llegir les dades que mostren les enquestes i les claus per encertar més o menys els pronòstics.
  Per acabar, ens fixem en la figura de Pompeu Fabra a través d'una exposició oberta al Parlament. Més enllà del vessant lingüístic, Fabra va tenir també una trajectòria d'acció cívica i política poc coneguda.

  El programa "Acció política" entrevista aquesta setmana la diputada de la CUP Natàlia Sánchez, que valora la decisió de la formació anticapitalista de no anar a la reunió de la taula de diàleg convocada pel president Quim Torra. Natàlia Sánchez aborda qüestions com la negativa a donar suport als pressupostos o les últimes accions del grup Arran. El programa analitza l'actualitat política de la setmana amb la reunió del president del Parlament amb la resta de grups parlamentaris per intentar rebaixar la tensió després de l'escalada verbal de l'últim ple. I pel que fa a l'activitat parlamentària ens fixem en la compareixença del president del CEO en comissió sobre com elabora les enquestes. A més del debat parlamentari, analitzem amb experts com s'haurien de llegir les dades que mostren les enquestes i les claus per encertar més o menys els pronòstics. Per acabar, ens fixem en la figura de Pompeu Fabra a través d'una exposició oberta al Parlament. Més enllà del vessant lingüístic, Fabra va tenir també una trajectòria d'acció cívica i política poc coneguda.

 • Acció Política - 10/11/2018
  Veure vídeo

  Acció Política - 10/11/2018

  El programa "Acció política" entrevista el síndic de greuges, Rafael Ribó, que aquesta setmana ha presentat al Parlament l'informe sobre l'1 d'octubre i l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució.
  Una setmana on hi ha hagut un ple intens al Parlament amb la compareixença també del president de la Generalitat per debatre sobre les qualificacions de la fiscalia general de l'estat, que acusa de rebel·lió els polítics independentistes que són a la presó. I amb intercanvis de missatges entre els governs de Torra i de Sánchez pels pressupostos.
  De la situació política, en parlarem en una entrevista amb el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco, que és periodista i politòleg.
  En l'última part del programa parlem també de memòria històrica, d'actualitat aquestes setmanes al voltant de la polèmica pel trasllat de les restes de Franco. Ens fixem en un diccionari de Memòria Històrica recentment publicat que fa una anàlisi a través de dos-cents investigadors dels conceptes clau de la memòria col·lectiva.

  El programa "Acció política" entrevista el síndic de greuges, Rafael Ribó, que aquesta setmana ha presentat al Parlament l'informe sobre l'1 d'octubre i l'aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució. Una setmana on hi ha hagut un ple intens al Parlament amb la compareixença també del president de la Generalitat per debatre sobre les qualificacions de la fiscalia general de l'estat, que acusa de rebel·lió els polítics independentistes que són a la presó. I amb intercanvis de missatges entre els governs de Torra i de Sánchez pels pressupostos. De la situació política, en parlarem en una entrevista amb el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco, que és periodista i politòleg. En l'última part del programa parlem també de memòria històrica, d'actualitat aquestes setmanes al voltant de la polèmica pel trasllat de les restes de Franco. Ens fixem en un diccionari de Memòria Històrica recentment publicat que fa una anàlisi a través de dos-cents investigadors dels conceptes clau de la memòria col·lectiva.

 • Acció Política - 03/11/2018
  Veure vídeo

 • Acció Política - 27/10/2018
  Veure vídeo

  Acció Política - 27/10/2018

  El programa "Acció política" entrevista aquesta setmana la presidenta del grup de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, que ens parla de la crisi interna als Comuns i de l'actualitat política que passa per l'obertura oral del judici per l'1 d'octubre, les negociacions pressupostàries, i el futur del procés.
  També ens fem ressò del trencament de relacions entre el PP i el PSOE després d'una tensa sessió plenària al Congrés sobre el conflicte amb Catalunya. També repassem la presentació, aquesta setmana, del Consell per la República i el Consell Assessor del Debat Constituent que han centrat la sessió de control al Parlament i les crítiques de l'oposició.
  Per últim, recordem els fets del 27 d'octubre del 2017, dia de la declaració d'independència al Parlament, i parlem amb alguns dels mediadors que van intentar intercedir en aquelles jornades entre Puigdemont i Rajoy. L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, relata en un llibre la seva versió i en destaquem alguns fragments.

  El programa "Acció política" entrevista aquesta setmana la presidenta del grup de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, que ens parla de la crisi interna als Comuns i de l'actualitat política que passa per l'obertura oral del judici per l'1 d'octubre, les negociacions pressupostàries, i el futur del procés. També ens fem ressò del trencament de relacions entre el PP i el PSOE després d'una tensa sessió plenària al Congrés sobre el conflicte amb Catalunya. També repassem la presentació, aquesta setmana, del Consell per la República i el Consell Assessor del Debat Constituent que han centrat la sessió de control al Parlament i les crítiques de l'oposició. Per últim, recordem els fets del 27 d'octubre del 2017, dia de la declaració d'independència al Parlament, i parlem amb alguns dels mediadors que van intentar intercedir en aquelles jornades entre Puigdemont i Rajoy. L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, relata en un llibre la seva versió i en destaquem alguns fragments.

Anar al contingut