Anar a la navegació principal
A judici

Hisenda, l'àrbitre

Cristiano Ronaldo i Leo Messi, al mateix terreny de joc Això no va ni de madridistes ni de barcelonistes, ni tampoc de futbol. L'any 2008 es va fer evident el duel Cristiano-Messi

Cristiano Ronaldo i Leo Messi, al mateix terreny de joc



Això no va ni de madridistes ni de barcelonistes, ni tampoc de futbol.
L'any 2008 es va fer evident el duel Cristiano-Messi. Era l'any en què Cristiano jugava amb el Manchester United, l'equip que va eliminar el Barça de la Lliga de Campions. I, des de llavors, les comparacions han estat constants.



Una societat pantalla
I va ser l'any, també, que Ronaldo ja sabia que firmaria un contracte amb el Reial Madrid i aquí és on ja hauria fet el primer dríbling per obtenir beneficis fiscals de la hisenda espanyola. Ronaldo, segons la Fiscalia de Delictes Econòmics, hauria cedit els drets d'imatge a una empresa domiciliada al paradís fiscal de les Illes Verges Britàniques. Era la manera que Ronaldo tenia de preparar les maletes cap a Espanya. De fet, l'any següent va esperar-se un mes a traslladar la residència perquè així no adquiria la condició de resident a efectes fiscals fins al 2010.

En este impàs, Messi ja havia guanyat la primera Pilota d'Or, era el millor jugador del món i havia aconseguit el triplet amb el Barça. I no se'n tenia coneixement, però ja feia anys (2005) que havia creat una empresa, que en papers constava que administrava la seua mare, i que gestionava els drets d'imatge del jugador argentí blaugrana. Sabent-ho o no, Cristiano li estava seguint els passos en el terreny delictiu, segons la fiscalia.



Amagar els beneficis del drets d'imatge
Per la fiscalia, Ronaldo va crear una estructura de societats per amagar a Hisenda els beneficis generats a Espanya per drets d'imatge. Fiscalia sospita que entre 2011 i 2014 hauria defraudat 14,7 milions d'euros.
El 2011 = 1.393.000 euros, el 2012 = 1.665.305.000 euros. El 2013 xifren el frau en 3.201.000 euros i el 2014 en 8 milions i mig d'euros.

L'import del 2014 es pot explicar, en part, perquè, l'any abans, Ronaldo havia aconseguit la seua segona Pilota d'Or; aquella que a Messi ja li havien concedit en quatre ocasions consecutives (2009, 2010, 2011, 2012) i que després van tornar a atorgar-li el 2015.

Fins i tot en el delicte, Ronaldo hauria anat a remolc del blaugrana. Messi va defraudar en els exercicis fiscals del 2007 (532.313 euros), 2008 (792.300?) i 2009 (768.387?).

Messi, sentenciat
El cas de Messi està sentenciat -21 mesos de presó, tot i que no haurà d'entrar a cap centre penitenciari-, el de Ronaldo està en una fase embrionària, però, en la informació actual, en l'àmbit delictiu, Ronaldo guanyaria per golejada. Però, de moment, només hi ha una denúncia de fiscalia pendent de si l'admet o no el Jutjat d'Instrucció Degà de Pozuelo de Alarcón. Si l'admetés, s'iniciaria una investigació contra el madridista que sempre ha volgut seguir els passos al barcelonista.



Messi és el referent en el futbol i esta és la condemna de Ronaldo Però ara juga en un altre terreny ... I Messi continua sent el referent. Fins al punt que la fiscalia s'ha agafat al criteri del Tribunal Suprem en la sentència contra Messi per denunciar al jugador del Real Madrid. Crueltats de la vida: Messi continua sent la icona on emmirallar-se. Fiscalia cita textualment el paràgraf de la sentència on s'exposa que es considera fraudulenta "la interposició d'un subjecte passiu de l'impost diferent del real, ubicat a l'estranger, get que afavoreix l'ocultació d'informació a Hisenda".

Això no va de futbol, va de delinqüència econòmica, aquella que no impedeix als autors mantenir l'èxit i les ovacions; aquella que sap driblar el Dret penal.
Ronaldo fa molts anys que viu inquiet per les glòries de Messi i, quan encara no les ha millorat, li apareix un nou rival: la justícia.

Anar al contingut

A judici

Este blog no dicta sentències, tot i que segueix els judicis i tafaneja pels jutjats. Entra a la presó a conversar amb funcionaris i interns. A judici posa de manifest els indicis de criminalitat en homicidis o assassinats, o també en casos de corrupció, i els analitza amb el mateix compromís i respecte que un jurat popular valora les proves. No deixa passar la violència de gènere, ni tampoc les desaparicions d'àmbit criminal, en què l'autora és pionera i especialista. Però també posa de relleu els detalls que passen desapercebuts en l'actualitat. És el còctel del periodisme criminològic, que remena sumaris, observa els entorns i rellegeix atestats policials alhora que fulleja les lleis i les normes; és el blog de la periodista de TV3 Fàtima Llambrich.

Cerca posts del blog
Últims posts