Retrat d'una societat

"Sense ficció" presenta "Xina: vota per mi, sisplau"

Un documental que tracta d'un experiment de democràcia en un país de partit únic, la Xina, just la setmana en què fa 50 anys de la invasió del Tibet i la fugida del dalai-lama.

Divendres, 13, a les 00.00, "Sense ficció", la nova franja que TV3 ha obert dedicada al documental, presenta la producció "Xina: Vota per mi, sisplau". A més, el programa entrevista Esteban Beltrán, expresident d'Amnistia Internacional.

Wuhan és una ciutat del centre de la Xina que té uns 9 milions d'habitants, i Weijun Chen, el director d'aquest documental, hi ha volgut fer un experiment de democràcia. Una classe de tercer de primària d'aquesta ciutat té un primer contacte amb la democràcia amb motiu de les eleccions per escollir el delegat. Els escolars, de 8 anys, competeixen per tenir el càrrec, animats i atiats pels mestres i per uns pares que ho volen tot per als seus fills.

A la Xina les eleccions només es fan al si del Partit Comunista, però, fa poc, milions de xinesos van poder participar en les votacions d'un programa per elegir el millor cantant d'un concurs de televisió. L'objectiu de l'experiment de Weijun Chen era veure com seria rebuda la democràcia a la Xina, si algun dia s'hi implantés.

Per mitjà d'aquesta escola, amb els seus alumnes i les seves famílies, el documental retrata una societat i una ciutat, però, a més, planteja interrogants com ara si la democràcia és un valor universal que va lligat a la naturalesa humana o si les eleccions comporten necessàriament la manipulació.
Anar al contingut