Divulgació

"Un monestir als Pirineus catalans", a "El documental"

El documental forma part de la sèrie "Viure dalt dels núvols" en què set directores ens mostren cinc llocs d'Europa.

El dissabte 1 de març, a les 22.45, el programa "El documental" emet "Viure dalt dels núvols", una producció que forma part de la sèrie "Viure dalt dels núvols".

Durant segles, els Pirineus catalans --i en especial el Solsonès-- han estat centre espiritual, fins i tot sagrat, ja als temps precristians i més tard com a bastió d'Occident contra els atacs dels sarraïns. Centenars de monestirs van ser construïts en aquestes muntanyes. De molts només en queden ruïnes, però un ha sobreviscut al temps: és el monestir de silenci de la Mare de Déu de Lord. Els seus murs de color ocre brillen a 1.200 metres d'altura, situats damunt de parets vertiginoses que cauen sobre la vall, que és als seus peus i a la qual dóna nom.

Temps enrere, aquest monestir havia estat ocupat per famílies de pagesos i cada habitació era adjudicada a un dels pobles de la comarca perquè els veïns hi descansessin durant la revetlla de l'aplec que s'hi feia per venerar la imatge de la Mare de Déu de Lord, que fins avui està present en gairebé totes les cases de la vall. Ha estat així fins a l'arribada d'uns monjos que han tancant les portes del monestir amb pany i forrellat. Per la gent de la vall ha estat molt dur, perquè se sentien foragitats d'un lloc essencial per a ells.

D'un temps ençà, quatre ermitans viuen allà allunyats del món i dedicats a la contemplació. Però no volen trigar gaire a obrir la porta del monestir al món exterior per oferir una mirada actual a la vida als monestirs, explicar com s'hi ha viscut en els últims 1.400 anys -d'esquena al món- i compartir la pau que s'hi viu. Això suposa un gran desafiament per a aquesta petita comunitat, que ha viscut durant els últims 40 anys pregant i evocant el silenci construït amb l'afany més profund en el seu cor. Ells eren el silenci.

Les directores Carmen Butta i Anuschka Seifert han estat les primeres persones seglars que han pogut conviure amb la mare Teresa i els tres monjos, el pare Jordana, el germà José Antonio i el jove pare Joan. El documental ha estat filmat entre l'època austera i quieta de l'hivern i finals de la primavera, quan la resplendor de les muntanyes de nou il·lumina amb colors lluents. El monestir tornarà a obrir les portes en un moment culminant de l'any: la festa de la Pentecosta. Serà en aquest moment que aquesta muntanya tornarà a ser el que va ser fa mil anys: un lloc màgic entre el cel i la terra que atreu els que busquen la pau interior més profunda.

Fitxa tècnica:

Títol original: Leben über den Wolken. A Monastery in the Pyrenees
País de producció: Alemanya, Itàlia, Grècia
Any: 2011
Durada: 52'
Idioma: català i castellà
Producció: ma.ja.de filmproduktion, Stefilm, Anemon Productions, ZDF i Arte
Guió i realització: Carmen Butta i Anuschka Seifert
Direcció de fotografia: Carles Mestres, Raül Fabregat Martínez, Iñaki Zape
Muntatge: Christian R. Timmann
So: Marc Soldevila, Oriol Campi Solé
Composició musical: Jan Tilman Schade
Muntatge de so: Jana König
Cap de producció: Eva Rink
Ajudant de producció: Fee Högner, Anke Rafflenbeul
Producció executiva: Heino Deckert, ma.ja.de filmproduktion GmbH, Elena Filippini Stefilm International srl
Commissioning Editor: Kathrin Brinkmann (ZDF/arte)

Festivals:
Vancouver (Canadà, 2011); Banff Mountain (Canadà, 2012)

Una sèrie de cinc documentals

El documental "Un monestir als Pirineus catalans" forma part de "Viure dalt dels núvols", una sèrie de documentals en què set directores ens mostren cinc llocs d'Europa -els Pirineus Catalans, els Alps del Tirol del Sud, els Carpats, les Muntanyes Blanques de Creta i els pendents escarpats sobre els fiords noruecs- on la terra i el cel es toquen, on l'home està sol en la batalla contra les forces de la natura i on la verticalitat domina la vida aïllada. La sèrie de cinc documentals recull històries sorprenents de persones que, davant del repte d'una vida més senzilla, han optat per una cosa molt especial: viure dalt dels núvols. La vida entre el cel i la terra retrata amb imatges espectaculars cinc diferents regions de muntanya europees, relíquies d'un món antic que ben aviat deixarà de ser com és.
Anar al contingut