Nova temporada

Un dia de rodatge amb l'equip de "Sota terra"

Aquest diumenge torna a TV3 el programa d'arqueologia "Sota terra". La segona temporada compta amb un capítol dedicat a les Drassanes de Barcelona, al que hem assistit per viure en primera fila el procés de rodatge.

Tot i que a la petita pantalla no ho sembli, la preparació i realització d'un programa no és cosa d'un parell d'hores. I a "Sota terra", tampoc. La tasca d'investigació i recopilació de dades és molt complexa, el muntatge llarg i complicat i el rodatge comporta tres dies de treball intensiu. I, de fet, aquest és el temps que es va dedicar a la gravació d'un dels capítols de la nova temporada, que començarà aquest cap de setmana.

A partir de la trobada de gravats del segle XVI que situen els inicis de les Drassanes de Barcelona a un altre lloc més enllà d'on hi és actualment, com si la part davantera s'hagués perdut amb el pas del temps, l'equip d'arqueòlegs comandats per Eudald Carbonell es planteja la hipòtesi del capítol: la possibilitat que aquesta insígnia barcelonina no sigui la que es va construir al segle XIV.

A més a més, amb motiu del descobriment de restes dels romans, i com a línia paral·lela de l'episodi, es van realitzar excavacions dins les Drassanes per determinar la possibilitat que els romans tinguessin una gran necròpoli que s'estendria des del Born fins a Montjuïc, la qual cosa posa en questió la tesi que, en temps dels romans, el mar s'endinsava molt més que en l'actualitat.

Així doncs, la segona temporada de "Sota terra" comptarà amb les excavacions a les Drassanes de Barcelona, a més de tot un recorregut per altres muralles que es troben al voltant de la ciutat comtal. En total, tres dies intensos de rodatge i una feina més llarga encara per editar i muntar el programa.

A diferència d'altres rodatges, la peculiaritat d'aquest és que va ser presenciat per dos espectadors habituals del programa, en Francesc Monchén i el seu pare, José Tobías Monchén, guanyadors del concurs que es va fer per viure en directe la gravació d'un dels episodis que donen inici a la nova temporada de "Sota terra".

Amb un especial interès per la història i una actitud molt participativa, els convidats van poder gaudir en directe del rodatge del capítol, a més de poder parlar i fer qualsevol pregunta al presentador, Fermí Fenàndez, i al cap dels arqueòlegs, l'Eudald Carbonell.

Llums per tot arreu, màquines excavadores, equips de so i imatge, pales i cisells... tot combinat en un mateix escenari que esperava ansiós el soroll de la claqueta donant inici al rodatge. Es fa el silenci i dos dels arqueòlegs de l'equip surten a escena, mentre el Fermí Fernàndez ho contempla amb atenció, des del darrere de les càmeres.

Riures i preses falses són les protagonistes d'un matí de rodatge divertit, però també productiu, encara que la gravació comporti molt més de temps del que sembla. En total, un equip de més de 30 persones és al davant i al darrere de les càmeres per donar com a resultat una nova temporada plena de misteris i descobriments arqueològics que farà reviure la curiositat i les inquietuds per la història de Catalunya.

Ara només queda esperar un parell de setmanes per resoldre la incògnita de la veritable data de construcció de les Drassanes de Barcelona i la hipòtesi de la gran necròpoli romana.

Delfina Casanova
Anar al contingut