La història d'una retirada

TV3 estrena el documental "Camp d'Argelers"

L'espai "Sense ficció" emetrà aquest treball que explica què va ser realment aquest camp de concentració francès per a 100.000 republicans que fugien del feixisme.

TV3 estrena el dijous 10, a les 23.05, el documental "Camp d'Argelers", que s'emetrà dins l'espai "Sense ficció". Dirigit per Felip Solé, el treball explica què va ser realment aquest camp de concentració per a 100.000 republicans que fugien del feixisme. Fins ara no hi havia una obra audiovisual dedicada exclusivament a la vida al camp entre els anys 1939 i 1941.

"Camp d'Argelers" és una coproducció impulsada per TVC amb Utòpic i la productora nord-catalana Kalimago Films. L'Ajuntament d'Argelers també hi ha donat suport. 

Dijous 3 de desembre s'ha presentat el documental a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, amb l'assistència de Lourdes Cirlot, vicerectora d'Arts, cultura i patrimoni de la Universitat de Barcelona; Joan Salvat, cap de l'Àrea de Documentals de TVC i director de "Sense ficció", i l'historiador i especialista en la Guerra Civil Espanyola i la postguerra Josep M. Solé.

"Aquest és el documental de producció pròpia més important que s'ha fet des de l'àrea de Documentals de TV3 aquest any", ha dit Joan Salvat. "Quan Felip Solé m'ho va plantejar, em va dir que sobre la Guerra Civil encara no s'havia explicat tot". Solé està especialitzat en temes històrics i aquesta producció ja s'ha estrenat a diferents cinemes de França, a Pau, a Montpeller i a la televisió francesa. "També es va estrenar al pavelló esportiu d'Argelers, que estava ple", ha explicat Salvat, que ha incidit en l'interès que ha despertat a la població el documental: "L'alcalde mateix d'Argelers va néixer al camp." I ha dit que "la producció combina arxiu, testimonis i ficció. I és l'única forma d'explicar la situació".

Josep M. Solé ha elogiat TV3: "És extraordinari que TV3 hagi apostat per aquest tema on s'explica tot. Felicito la seva valentia. Surt tota la tragèdia de les 80.000 persones que hi van estar. No s'ha amagat res. Surt l'exili de tot un poble." "França no va ser un bon país d'acollida." "Es veu el tracte inhumà, la tragèdia, la falta d'infraestructures, la indefensió... i controlat per unes tropes que no són cap garantia. Hi havia soldats marroquins, algerians, senegalesos i la guàrdia francesa." En relació a les recreacions que hi ha al treball explica: "S'ha fet una reproducció històrica de ficció que ens permet situar-nos en primera persona davant del drama. I això va acompanyat amb testimonis del camp de gent d'Argelers." Ha fet referència a la feina d'Elisabeth Eidenbenz: "Ella converteix un edifici mig abandonat en una maternitat, la maternitat d'Elna, i per això moltes nenes nascudes allà porten el nom d'Elna." En el documental també hi ha un homenatge al periodisme: "Jean-Paul Le Chanois i la seva companya amb una bossa de la compra foradada van posar una càmera i van gravar el camp per dintre on surt tota la tragèdia d'Argelers." I ha acabat: "Aquest documental és una pàgina de la història."

Lourdes Cirlot ha parlat de la importància de la memòria històrica per a la universitat: "El patrimoni de la UB s'enriqueix enormement amb aquests documentals." "La funció de la universitat no és només conservar el patrimoni, sinó enriquir-lo." En referència a la digitalització de material que ja es va fer amb "Boira Negra" (també de Felip Solé) ha manifestat: "Avui, la digitalització és la millor manera de conservar el material i que serveixi a un nombre més elevat de persones."

Mercè Bofill, la documentalista del documental, ha explicat d'on s'havia tret el material, que prové de molts fons públics i privats, i ha remarcat la importància "de l'obtenció del material abans de muntar ve dels noticiaris del fons de la Fox, dels EUA, que no s'havia vist mai".

Finalment, Salvat ha tancat dient: "De l'exili n'hem parlat molt, però sempre queden coses per descobrir i aquesta n'és una mostra."
Anar al contingut