Coproducció

TV3 estrena "Concepción Arenal, la visitadora de presons"

Dirigida per Laura Mañá i interpretada per una excel·lent Blanca Portillo, aquesta "TV movie" narra la feina d'aquesta activista gallega al segle XIX, en un context en què els presos no tenien cap dret.
Actualitzat
La TVmovie, una coproducció de Televisió de Catalunya, Distrito Films, Zenit Televisión, TVG i TVE, amb el suport de l'ICAA, l'ICEC, l'Instituto de la Mujer i la Xunta (de Galícia), acaba de ser guardonada triplement en el X Festival Europeu de Cine per a Televisió Zoom Igualada. Ha rebut els premis del Jurat Oficial de millor telefilm i el de millor direcció, a més del premi del Jurat Jove, que en va destacar "els valors que transmet i la cuidada posada en escena"·

Sinopsi

Al segle XIX, en un context en què l'execució pública és un fenomen de masses i la gent del carrer repudia l'estament penitenciari, Concepción Arenal és nomenada visitadora de presons de dones. La seva feina consisteix a visitar les preses, estudiar el presidi i aportar solucions als problemes per millorar les seves condicions de vida, que són realment precàries. Arenal creu que per això es fa indispensable conèixer les preses a fons.

Entre les preses coneix la Petra, una dona condemnada perquè va assassinar els seus fills. Viu aïllada, sense cap mena de contacte amb la realitat ni amb la resta de preses. Per a Concepción Arenal, la Petra serà el gran repte, saber si és innocent o culpable, però per damunt de tot salvar-la moralment i donar-li pau.

Arenal també proposa canvis en les relacions de poder i de suborn que s'estableixen entre les preses i els funcionaris de presons. La Florentina, una de les preses, és violada sistemàticament per en Goyo. Finalment quedarà embarassada i tant Concepción Arenal com les preses lluitaran perquè el nen es quedi al presidi.

La Concepción ensenyarà als funcionaris a exercir el poder sense sobrepassar-se.  Totes aquestes reformes i els canvis en les feines del presidi no agraden a en Garrido i a Don Álvaro, que veuen com el presidi comença a canviar massa, i organitzen una falsa fuga de les preses perquè Arenal sigui destituïda del seu càrrec.

Arenal deixa de ser visitadora de presons però quan tot ha de tornar a ser com abans, tant les preses com els funcionaris es neguen a perdre totes les millores que havien aconseguit gràcies a Arenal. I la seva feina per millorar la qualitat de vida dels delinqüents perdura malgrat la seva destitució.

Fitxa

Productors: Televisió de Catalunya, Distinto Films, Zenit TV, TVG, Canal Sur Televisión i Televisión Española,  2012
Direcció: Laura Mañá
Guió: Rafa Russo i Laura Mañá
Producció executiva: Miriam Porté i Zaza Ceballos
Producció delegada Televisió de Catalunya: Cruz Rodríguez
Director de fotografia: Sergi Gallardo
Música: Francesc Gener
Intèrprets: Blanca Portillo (Concepción Arenal), Anna Casas (Petra), Mabel Rivera (Juana de Vega), Òscar Rabadán (Goyo), Pere Arquillué (Garrido), Fermí Reixach (narrador)  i Diana Gómez (Florentina)