Castellar de n'Hug

TV3 emet el concurs de gossos d'Atura

TV3 emet el Concurs Internacional de Gossos d'Atura que es va fer a finals d'agost a Castellar de n'Hug.
Actualitzat
El 26 d'agost va tenir lloc a Castellar de n'Hug la 50a edició del Concurs Internacional de Gossos d'Atura. L'edició d'aquest any va reunir 16 gossos, alguns d'ells gossos d'atura catalans o gossos de pastor basc, però la majoria "border collies", una raça de gos molt resolutiva en aquest tipus de concurs.

El premi se'l va endur Hilari Novillo, de Navàs (Bages) amb la seva gossa Witney, una "border collie" que va fer una actuació magnífica tenint en compte les dificultats del terreny en pendent del prat del Castell i les condicions en què estava, molt sec i trepitjat per ramats de vaques. A quatre dels sis pastors classificats per a la segona fase del concurs els va ser impossible fer que els gossos entressin les ovelles al tancat.

Aquest any dos pastors, en Ferran Riu i en Juli Bayot, van concursar amb dos gossos, un dels quals, d'atura. S'intenta que no es perdi la participació d'aquest tipus de gos en els concursos, tot i que amb ramats petits no acaben de sortir-se'n. En canvi, amb ramats de molts caps, són molt eficients.

En aquesta edició també es van lliurar dos premis especials:

Premi al gos d'atura de característiques racials més pures
Pantxo (gos d'atura) – Juli Bayot

Trofeu Celedonio García al pastor més endiumenjat
Eloi Flaujat (de 12 anys, el pastor més jove, fill de la Mercè Ribot i l'Armand Flaujat, que també van participar al concurs).


Història del concurs
Corria l'any 62 quant pastors de Castellar de n'Hug i de la comarca es trobaven per veure quin dels seus, era el millor gos d'atura. Aquest fet ha tingut continuïtat al llarg dels anys i ha servit per promocionar el poble i donar a conèixer els seus atractius turístics.

Regles del concurs
El concurs consta de dues parts. En la primera hi participen tots els pastors i en la segona només aquells que es classifiquen per punts i temps.

Primera part
El gos haurà de passar per un camí de banderes, aturant-se dues vegades a discreció del jurat, portar el ramat fins a un punt davant el pastor i s'hi haurà d'aturar un instant. Finalment haurà de portar el ramat fins a un dels dos portells que indiqui el jurat. Tot plegat ho haurà de fer com a màxim amb 6 minuts. El jurat pot penalitzar el gos si aquest mossega les ovelles per fer-les seguir.

Segona part
Amb un temps màxim de 5 minuts, el pastor haurà de conduir i fer que el gos faci entrar el ramat en un tancat i després fer-les sortir.