Ciutat o conjunt de vil·les?

"Sota terra" excava a Cabrera de Mar

Va ser Cabrera de Mar una gran ciutat romana durant el segle II aC? La descoberta fa uns quants anys d'unes termes romanes a Cabrera (les més antigues de la península Ibèrica) era un clar indici, però cal demostrar-ho.

"Sota terra" es disposa a esbrinar si Cabrera de Mar va ser una ciutat o només era un territori on hi havia diferents vil·les romanes dedicades a l'explotació agrícola.

L'equip decideix excavar diferents punts amb dos objectius: si confirmen que Cabrera tenia trama urbana (és a dir, carrers), i si es pot confirmar que s'hi encunyava moneda, podran afirmar amb rotunditat que Cabrera era una ciutat romana. I no una ciutat qualsevol: sinó, juntament amb Empúries i Tarraco, la ciutat a partir de la qual va començar la romanització del territori català, aleshores habitat i dominat per les diferents tribus iberes.


El jaciment

Cabrera de Mar és un petit poble de la comarca del Maresme. L'excavació té lloc en tres punts concrets: a Ca l'Arnau, una gran finca on hi ha les termes i on hi ha molta superfície a excavar; a Can Rodon, un enorme solar sota l'església i on s'han excavat ja diverses estructures de l'època romana, i un pàrquing on hi ha d'haver les restes d'un carrer romà.

Context històric

La Cabrera romana se situa entre el 150 aC i el 80 aC, o sigui a l'època de la Roma republicana (un període de vora 500 anys que acabaria quan pels volts de l'any 30 aC August es converteix en el primer emperador romà). Poc abans, el 218 aC, durant la Segona Guerra Púnica, els romans havien desembarcat a Empúries i hi havien fundat un campament militar. Un cop guanyada la guerra, conquerida i pacificada Hispània, els romans van començar un fulgurant i eficaç procés de romanització. Van imposar la seva organització política i administrativa, social i econòmica. El llatí vulgar va eliminar les llengües ibèriques i es va imposar el culte a l'emperador. I va començar un període històric del qual avui encara en perdura una enorme herència.
Anar al contingut