Addictes al petroli

"Sense ficció" presenta "Receptes per al desastre"

Un documental de John Webster sobre el canvi climàtic que mostra com els dolents de la pel·lícula no són les indústries i les empreses sinó nosaltres mateixos.

Dijous 6 de gener, "Sense ficció", la franja que TV3 dedica al documental, presenta "Receptes per al desastre".

El documental, protagonitzat per la família del director John Webster, mostra com en l'essència de la imminent catàstrofe climàtica hi ha els petits errors que tots i cadascun de nosaltres cometem cada dia. Tot allò que fem i que també deixem de fer.

Jonh Webster, director del documental, convenç la seva dona i els seus dos fills perquè tota la família comenci un període de "desintoxicació o de celibat del petroli" durant tot un any, però sense abandonar el seu estil de vida de família de classe mitjana. L'experiència es convertirà en tragicomèdia i la família Webster acabarà qüestionant els seus valors, posant a prova la força de voluntat i, en última instància, la seva felicitat en un documental que pren l'estructura d'un receptari per donar, en tretze receptes, consells per tothom per minimitzar l'impacte del canvi climàtic.

Som addictes al petroli i aquest fet ens conduirà a la destrucció. Consumim tant petroli que si aquest brollés per les cascades del Niàgara ho faria durant 25 anys. I aquesta quantitat és la que correspon al consum que fem en tan sols un any. El medi ambient ens envia senyals constants d'alarma, però, tot i així, la resposta que li oferim és la de consumir encara més petroli. Sabem que aquest fet ens abocarà al desastre però malgrat tot no podem parar.

La família Webster decideix emprendre una espècie de "dieta del petroli". Però això no vol dir que "deixin créixer les barbes, es vesteixin amb jerseis vells de llana i se'n vagin a viure a pagès a cultivar naps orgànics", com diu el director del documental. La família de John Webster està constituïda per nens que van a l'escola, un marit i una muller que treballen i un préstec bancari per pagar. Així que la decisió és força més senzilla: seguiran endavant amb la seva vida quotidiana però eliminaran del dia a dia el consum de combustibles fòssils, deixaran de conduir cotxes o de volar amb avió i no compraran res envasat amb plàstic, com ara menjar, maquillatge, xampú, pasta de dents o joguines. Una càmera els seguirà durant tot l'any que dura l'experiència.
Anar al contingut