Documental

"Sense ficció" estrena "L'equip ideal"

Els valors de l'esport explicats a través de cinc nois i noies de Ghana. La pràctica esportiva, un dels principals al·licients per a l'escolarització, els permet assumir valors com el treball en equip, l'esforç o la disciplina.

Dimarts 16, a les 21.50, "Sense ficció", la franja que TV3 dedica al documental, estrena "L'equip ideal",

Com pot l'esport canviar la vida d'algunes persones? Fins a quin punt alguns futbolistes poden inspirar determinats joves que viuen en contextos desfavorits per tirar endavant amb la il·lusió de prosperar i tenir una vida millor? I com es trena l'aliança entre dues institucions, una esportiva i una social, per obtenir resultats en aquesta mateixa línia?

"L'equip ideal", que entrevista el carismàtic capità del primer equip del Barça Carles Puyol, explica la història de cinc nois i noies de Ghana i de com l'esport els ajuda a ser persones millors. El documental, que també il·lustra l'aliança entre la Fundació Barça i Unicef, se centra en el dia a dia de la Joyce, la Bernice, la Salamatu, en Bawa i en Benjamin. Tots ells tenen entre 12 i 18 anys, procedeixen d'extractes socials pobres i fan algun tipus d'esport. I és, precisament, aquesta pràctica esportiva el que els permet assumir una sèrie de valors com el treball en equip, l'esforç, la disciplina o l'acceptació de la derrota, entre altres.

Tan sols un dels protagonistes, en Bawa, pretén convertir-se en futbolista professional, mentre que la resta fan esport -principalment futbol- com a complement de la seva rutina diària. I ho fan, sobretot, a l'escola. No en va, Unicef, que treballa a més de 190 països, ha descobert que, tant per als pares com per als nens, l'esport és un dels principals al·licients per a l'escolarització.

Per explicar la importància educativa de l'esport, a més dels cinc protagonistes, "L'equip ideal" també compta amb la participació de diferents experts (mestres, responsables d'ONGs, personal d'Unicef, familiars dels protagonistes, etc.) i de Carles Puyol, capità del primer equip de futbol del Barça.

"L'equip ideal" també ens situa en el context social i econòmic en què viuen els seus protagonistes, ja que aborda aspectes com la pobresa, el treball infantil, les mancances materials a les escoles, l'absentisme dels professors o les malalties de transmissió sexual.

Així doncs, el tema central del documental és l'esport per al desenvolupament, base de l'aliança estratègica que des del 2006 porten a terme la Fundació del Barça i Unicef i que, actualment, focalitza els seus esforços a Ghana, al Brasil, Sud-àfrica, la Xina i Catalunya.

Fitxa tècnica
Direcció: Francesc Escribano
Guió: Òscar Moreno i Jordi Rovira
Realització: Xavier Baig
Producció: Jordi Marquès

"L'equip ideal" és una producció del FC Barcelona, Unicef i Minoria Absoluta, en coproducció amb Televisió de Catalunya, i amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals.
Anar al contingut