Cinema català

"Sala 33" continua el cicle sobre la història i les llegendes de Catalunya, amb "Ermessenda"

La minisèrie, de dos episodis, s'emetrà de forma íntegra en una sola nit. El director Lluís Maria Güell i l'actriu Laia Marull acompanyaran Àlex Gorina en la presentació i en el debat que s'emetran entre el primer i el segon capítol.

Aquest dissabte, 22 de desembre, "Sala 33" continua el cicle sobre la història i les llegendes de Catalunya amb "Ermessenda".

"Ermessenda" (2011) és la recreació de les peripècies de qui va ser la dona més poderosa de la història de Catalunya: Ermessenda de Carcassona, comtessa de Barcelona, Girona i Osona. Ermessenda va governar amb fermesa durant seixanta anys al segle X, per sobre del seu fill i al marge del seu nét. Un personatge complex, contradictori i certament apassionant a qui dóna vida una Laia Marull sensacional, amb l'entrega habitual en les seves interpretacions.

Cal recordar que Marull és l'única actriu que ha obtingut un Premi Goya en les tres categories interpretatives que reconeix l'Acadèmia del cinema espanyol: Millor actriu revelació per "Fugitivas" (Miguel Hermoso, 2000); Millor actriu protagonista per "Te doy mis ojos" (Icíar Bollaín, 2003); i Millor actriu de repartiment per "Pa negre" (Agustí Villaronga, 2010). Pel seu paper a "Ermessenda" va ser finalista al Premi Zapping a la Millor actriu.

Lluís Maria Güell, director de l'aclamada adaptació de "Les veus del Pamano" (2009) i un dels realitzadors de ficció fonamentals del país i de l'estat, és l'encarregat de posar en escena les xarxes de poder, estretament lligades a la família, en què es va veure immersa Ermessenda durant les diferents etapes del seu mandat. El seu és un relat domèstic, de les intrigues que es creen pels passadissos i pels racons del palau comtal, enmig d'un moment històric de canvi, en una societat que tot just començava a estructurar-se.

Ramon Berenguer, l'Abat Oliba, Berenguer Ramon, Almodis de la Marca... Molts personatges clau de la història de Catalunya, i alguns de menys reconeguts, desfilen per les seqüències d'"Ermessenda", i ho fan interpretats per un elenc d'actors de primera fila: Lluís Homar, Rosa Renom, Julio Manrique, Dafnis Balduz, Álvaro Cervantes, Roger Coma, Francesc Garrido, Francesc Orella i Bea Segura, entre molts altres.

"Ermessenda" va ser finalista al Premi Gaudí a la Millor pel·lícula per a televisió i va guanyar el premi a la Millor banda sonora per a sèrie de televisió, obra d'Arnau Bataller, en la convocatòria de 2011 de l'Associació Internacional de Crítics de Música de Cinema (IFMCA).

"Sala 33" també ofereix una primera mirada als continguts d'"Olor de colònia", la nova minisèrie que Lluís Maria Güell ha dirigit i que es podrà veure, aviat, a TV3. Protagonitzada per Pep Planas, Maria Molins i Míriam Iscla, és l'adaptació de l'exitosa novel·la autobiogràfica de Sílvia Alcántara sobre la vida a les colònies tèxtils del Llobregat als anys 50 del segle passat. "Olor de colònia" acaba de ser reconeguda amb el Premi a la Millor minisèrie al recent festival de televisió Zoom d'Igualada.

"Sala 33" tanca el cicle històric dissabte de la setmana següent amb l'emissió dels dos capítols de la minisèrie "Serrallonga" (Esteve Rovira, 2008). Amb la inclusió de les dues minisèries històriques en la programació, "Sala 33" vol reivindicar la supressió de fronteres entre els formats audiovisuals de ficció i, alhora, contribuir a la difusió d'episodis imprescindibles de la història i les llegendes del país.




Anar al contingut