Actualitat

Presentació del disc i el llibre de La Marató

L'1 de desembre es posarà a la venda El disc de "La Marató" amb 13 diaris al preu de 10 euros. Hi participen artistes com Santiago Auserón, Lluís Llach o Luz Casal. El llibre "La solidaritat no degenera", que inclou obres de Martí i Pol i Stephen Hawking, ja es pot trobar a la venda als punts habituals.

Aquest dijous s'han presentat el disc i el llibre de "La Marató" a les instal·lacions de TV3 amb l'assistència d'Eugeni Sallent, director de TV3; Àngel Lacalle, director d'El disc; Enric Viladot, editor de Viena edicions; Santiago Auserón, un dels intèrprets de Cinema Paradiso, la cançó de "La Marató", Albert Solé, autor i prescriptor del llibre i una àmplia representació dels artistes, dels autors i de l'equip que han participat en El disc i en El llibre de La Marató.

Eugeni Sallent ha obert l'acte explicant que "la música i la cultura col·laboren un any més en un esdeveniment que traspassa les fronteres de TV3. És un petit miracle. Fins ara s'han aconseguit més de 100 milions d'euros i s'han finançat 640 projectes d'investigació." I ha afegit que el llibre i el disc amb els seu contingut i finalitat "són la simbiosi perfecta per un objectiu tan potent com és La Marató". Pel que fa al disc, ha assenyalat que en les 8 edicions anteriors se n'han venut un milió de còpies, que han aportat 4 milions d'euros. I només l'any passat se'n van vendre 200.000, "xifres que només es poden assolir a través de la participació de tothom i de tots els sectors." Pel que fa al llibre, les dades són: "55.000 exemplars venuts, que han aportat 250.000 euros a La Marató". Tot plegat "lliga perfectament amb el lema de l'edició d'aquest any: La solidaritat no degenera".
 
El llibre

Enric Viladot s'ha mostrat molt satisfet de participar en La Marató d'aquest any: "Quan ens ho van proposar no en vam tenir cap dubte. Ens van donar l'oportunitat d'aportar el nostra granet de sorra per lluitar contra les malalties neurodegeneratives". En l'edició d'aquest any participen 14 escriptors i dos dibuixants. "És l'any en què hi ha més col·laboracions i això ve donat per la creixent sensibilització de la societat". Ha destacat la participació de Miquel Martí Pol amb un poema, "coincidint que fa 10 anys de la seva mort i que a més va patir una malaltia neurodegenerativa com és l'esclerosi múltiple",  i Stephen Hawking, que hi és present amb un fragment de "Viure amb esclerosi lateral amiotròfica".

Dels relats i il·lustracions Viladot en destaca "l'alt nivell literari" i l'esperit: "hi ha esperança i optimisme. Hi podem trobar missatges d'amor, d'humanitat, d'il·lusió, de memòries que lluiten per no desaparèixer... i també humor". I dels autors, el fet que siguin "de diferents punts dels països catalans, que convisquin escriptors novells al costat de noms consagrats i que els relats siguin inèdits" excepte en el cas de Miquel Martí Pol i Stephen Hawking.

Se n'han editat 11.500 exemplars, "una xifra que depassa de llarg les tirades de llibres en català", ha indicat Viladot.

El prescriptor del llibre, Albert Solé, ha confessat que "ha estat un gran plaer endinsar-se en el món de la ficció i posar humor a una experiència viscuda". Fill de Jordi Solé Tura, Albert Solé va viure dia a dia l'Alzheimer que va afectar el seu pare, i no és l'únic familiar seu que ha patit una malaltia neurodegenerativa, segons ha revelat avui: "la meva àvia, que té 102 anys, té demència". Per això s'ha declarat molt "vinculat a aquest tema".

Pel que fa al seu relat, "Duel de memòries", dui: "he volgut transmetre que darrere de cada afectat hi ha una experiència de vida complexíssima" i ha dit que el gran repte era abordar-lo des d'una "perspectiva humorística i trobar la part més positiva. Una cosa que crec que han fet tots els autors: fer somriure malgrat la duresa del que s'explica". També ha dit que tots els que participen en el llibre "compartim de primera mà aquestes experiències. 4 són afectats i els altres, cuidadors". I ha destacat la feina d'aquest últims: "quan s'acaba la malaltia, s'ha de cuidar el cuidador perquè queda una petjada difícil de guarir".

Solé ha conclòs que la iniciativa que es presentava avui "és un pont entre generacions. Tots som cuidadors o malalts i si no ho som, ho serem". Per això la feina que fa "La Marató" és indispensable per fer-nos entendre aquesta realitat."

El disc

"Les cançons del disc són himnes de la memòria". Així ha començat Àngel Lacalle en el seu torn d'intervenció. "Son temes que tracten qüestions com el record, la memòria, la consciència, l'oblit, la identitat, la solidaritat...".

"El disc d'aquest any és més eclèctic que mai -ha indicat Lacalle-, hi ha fins a 13 gèneres diferents i els artistes hi donen la seva personalitat." Ha destacat el fet que Lluís Llach hagués tornat "només per La Marató", amb el tema "Vida", que interpreta al costat d'Estrella Morente, i també que el videoclip de la cançó de La Marató, "Cinema Paradiso" s'hagi enregistrat "per primera vegada a Lleida, concretament en paisatges naturals de Burg". Un altre dels temes que ha volgut destacar és el fet que en el disc convisquin "cantants novells al costat d'altres de consagrats". I s'ha mostrat molt satisfet de la participació "per fi" de Luz Casal, "amb un tema que estarà inclòs en el seu nou disc, que sortirà al novembre".

D'altra banda, ha avançat que aquest any el combo de "La Marató" és Se atormenta una vecina, que ha adaptat la sintonia de La Marató en funky.

El disc de "La Marató" es vendrà únicament el dia 1 de desembre al preu de 10 euros i el seu director ha volgut destacar "l'important paper de les emissores de ràdio en la difusió prèvia de les cançons."

Santiago Auserón ha parlat en representació dels músics que participen en el disc. S'ha mostrat molt satisfet "de cantar en llengua catalana una famosa melodia internacional" i molt content d'"haver tingut l'oportunitat de contribuir a la investigació mèdica" a través de la seva participació en el disc.

S'ha mostrat molt coneixedor de "La Marató": "visc i treballo molt temps a Barcelona i per a mi és un privilegi tocar amb la mà aquesta cadena solidària en què els catalans us reconeixeu. I és molt important que els que venim de fora ho reconeguem".

"En aquest disc se sumen artistes de molt diferent 'pelatge' i és curiós veure com es pot fer art popular sense renunciar a l'estètica quan no hi ha interessos comercials pel mig".

I ha acabat amb un clam: "tant de bo aquesta campanya recapti un dineral!".
Anar al contingut