El rebut de la llum

Pep Puig, a "Singulars"

Un enginyer industrial ens explicarà com funciona el sistema elèctric espanyol, que ell qualifica de galimaties. Quant costa generar, transportar, distribuir i comercialitzar l'electricitat que ens arriba a casa?

Pep Puig és doctorat en Enginyeria Industrial per la UPC i un gran expert en qüestions energètiques i mediambientals. Ha estat professor del Departament de Geografia i Secció de Ciències Ambientals de l'UAB. Ha publicat desenes de treballs i ha intervingut en congressos i conferències sobre energia i medi ambient, energies renovables i sostenibilitat energètica.

És membre de l'ONG ecologista Alternativa Verda i portaveu del Grup de Científics i Tècnics per un Futur Sense Nuclears, i president del consell assessor d'Eurosolar, l'associació europea per a les energies renovables.

També és membre de la junta directiva de CMES, un nou col·lectiu català creat amb l'objectiu de canviar el model energètic actual.

Ens vindrà a parlar de com funciona el sistema elèctric espanyol, que ell qualifica de galimaties, i de quant costa generar, transportar, distribuir i comercialitzar l'electricitat que ens arriba a casa.
A banda d'explicar què hi ha al darrere del rebut de la llum i de terminologies com "mercat lliure" i "últim recurs", demanarem a Pep Puig que ens faci llum sobre la manera com afecta els usuaris la transformació que hi ha hagut al mercat energètic espanyol des que, el 1997, es va liberalitzar el sector. Els monopolis que hi havia fins llavors es van convertir, amb multimilionàries compensacions econòmiques per part de l'Estat, en empreses jurídicament independents. Aquestes empreses són les que ara controlen la generació, el transport, la distribució i la comercialització d'energia.

Les directives europees de liberalització del mercat elèctric havien d'augmentar la transparència i la competència, però segons Pep Puig això no ha passat: els 14 monopolis territorials que hi havia el 1997 s'han transformat en un oligopoli format per 4 grups.

Els qui n'hem resultat perjudicats som els ciutadans, perquè hem vist com s'han anat encarint els nostres rebuts i com les energies renovables no són encara una opció perquè no entren en els interessos generals de les grans corporacions que monopolitzen el mercat energètic.

I com a cirereta del pastís, Pep Puig ens parlarà clar d'un element fonamental per definir l'actual situació del mercat de l'energia a Espanya: la connivència evident entre la classe política i les grans empreses del sector. Són molts els expolítics que passen a formar part dels consells d'administració d'aquestes corporacions quan abandonen el càrrec públic.

Pep Puig. "El rebut de la llum: de tot menys claror".

"Singulars", 6 de febrer, a les 22.30, pel 33.

Anar al contingut