DOCUMENTS HISTÒRICS

"Operació Nikolai", dijous a "Documents històric"

"Documents històrics" recupera dijous aquest reportatge d'investigació que aporta proves definitives sobre la vida i la mort d'Andreu Nin.

Què és "Operació Nikolai"?

Televisió de Catalunya és el primer mitjà de comunicació espanyol que va accedir als arxius del KGB i de la Internacional Comunista. L'objectiu era fer una recerca sobre les activitats del líder marxista català Andreu Nin a Moscou (1921-1930) i sobre la seva detenció, segrest i assassinat. El resultat és "Operació Nikolai", un reportatge d'investigació que aporta proves definitives sobre la vida i la mort de Nin.

Per què Andreu Nin?

Des que Andreu Nin va ser detingut, el 16 de juny de 1937, a Barcelona, per agents d'una brigada especial de la policia -se l'acusava d'alta traïció i d'espionatge- hi ha hagut un gran nombre d'hipòtesis sobre què li va arribar a passar. Els primers llibres que els dissidents comunistes van fer a l'exili sobre les activitats del GPU i de l'NKVD (antecedents del KGB) a Espanya van aportar els primers indicis racionals sobre la seva detenció i mort. Però mai fins ara no s'havia aportat cap prova documental sobre el que realment va passar.

Quins arxius es van investigar?

Durant sis mesos, l'equip d'investigació, format pels periodistes M. Dolors Genovès, cap de Programes Especials, i Llibert Ferri, corresponsal als països de l'Est, va treballar a Moscou, Roma, Barcelona, Madrid i Alcalá de Henares seguint la pista de les activitats del màxim dirigent del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM).

A l'arxiu del KGB, a Moscou, es va tenir accés als documents que proven la conspiració per desarticular el POUM i també els que donen respostes definitives a l'assassinat d'Andreu Nin.

A l'arxiu de la Internacional Comunista es va poder consultar, per primera vegada, el "dossier Nin", en què es conserven tots els documents de l'estada de nou anys del líder marxista català a la Unió Soviètica. En aquest mateix arxiu es van localitzar els dossiers dels agents i delegats que Stalin va enviar a Espanya: documentació inèdita que explica com va ser la presència soviètica a la zona republicana.

També a Moscou, a la filmoteca russa de Krasnogorsk, es van trobar imatges de l'etapa soviètica de Nin -imatges que mai no havien estat visionades- i documentals inèdits que reflecteixen l'anomenada "ajuda soviètica" al govern de la República durant la Guerra Civil.

A Madrid, al fons de la Causa General, dipositat a l'Arxiu Històric Nacional, va ser possible localitzar i consultar, també per primera vegada, documents que completen la informació sobre la conspiració de què van ser víctimes Andreu Nin i el POUM.

Qui són els testimonis que participen en "Operació Nikolai"?

Durant els sis mesos d'investigació, l'equip del programa es va entrevistar amb més de 50 persones, que van aportar el testimoni directe o la seva anàlisi sobre l'Andreu Nin pare, ciutadà, polític, pensador, intel·lectual i víctima d'una conspiració. Se'n van triar 17, que aporten el seu punt de vista en el reportatge. Són antics "poumistes" i companys de Nin, dirigents polítics històrics, testimonis de la conspiració, historiadors, intel·lectuals i familiars.

Com es va fer el rodatge i la producció d'"Operació Nikolai"?

Per primera vegada, una càmera de televisió va tenir accés al magatzem de l'arxiu central de la Internacional Comunista, va gravar dossiers "altament secrets" i dependències de la seu del KGB, i va filmar els llocs més emblemàtics on Andreu Nin va viure, va treballar i va morir. En total, es van fer 30 hores de filmació, es van recollir 10 hores més d'imatges documentals de l'època -moltes d'inèdites- i es van gravar gairebé 100 fotografies d'Andreu Nin i del POUM, la majoria de les quals es van trobar en arxius privats. Per il·lustrar aquelles parts del reportatge de les quals no hi havia cap possibilitat de trobar imatges documentals, es va optar per recrear situacions semblants.
Anar al contingut