Edició especial

Nit temàtica sobre el dol, a "Singulars"

El dia de Tots Sants s'emet la nit temàtica sobre el dol amb tres convidats que ajudaran a entendre millor què és el dol i com superar-lo, i amb l'emissió del film "Tres colors: Blau".

"Singulars", programa dirigit i presentat per Jaume Barberà, emet el dia de Tots Sants "El dol, plorar amb confiança", la nit temàtica sobre el dol, el procés emocional que afecta les persones quan perden un ésser estimat, amb una tertúlia amb tres convidats que ens ajudarà a entendre millor tot el que envolta a aquest sentiment. Són el neuròleg de Harvard i col·laborador del programa Álvaro Pascual-Leone, la doctora en metafísica i autora de diversos llibres sobre el dol i la mort Anji Carmelo, i el doctor Jordi Trelis, director de l'Institut Català d'Oncologia, l'ICO.

El programa començarà amb una exposició del professor Pascual-Leone on ens explicarà els mecanismes neurològics del dol, i com el nostre cervell s'ha d'adaptar a poc a poc a la pèrdua. Amb el seu estil didàctic, Pascual–Leone ens detalla quines són les etapes que hem de superar quan ha mort algú que estimem: la negació, la ira, la negociació, la depressió i l'acceptació.

Després veurem la pel·lícula "Tres colors: Blau", del director polonès Krzysztof Kieślowski, interpretada per l'actriu Juliette Binoche. La pel·lícula, guanyadora de tres premis César, del Lleó d'Or a Venècia i d'un premi Goya, ens explica la història de Julie, una dona que perd el seu marit i la seva filla en un accident de cotxe. De manera magistral, "Blau" retrata les reaccions de la protagonista per superar aquest cop del destí, i la veiem passar del dolor insuportable a la serenitat i l'acceptació de la pèrdua.

Després de "Blau" farem una conversa amb els nostres tres convidats, que aporten diferents punts de vista sobre com viure el procés del dol. La doctora Anji Carmelo ens parla de com els anomenats "grups de dol" són una bona ajuda pels qui estan patint dolor i desesperança per la mort d'algú. Aquests grups, diu, permeten "plorar amb confiança", compartir la pena amb altres persones que estan en la mateixa situació i que entendran perfectament els sentiments dels altres.

Per la seva part, el doctor Jordi Trelis, actual director de l'Institut Català d'Oncologia, l'ICO, i durant molts anys cap del servei de Cures Pal·liatives de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ens explica com durant el dol el dolor emocional implica també dolor físic. I ens aporta un punt de vista interessant: ens remarca que, sovint, els malalts greus comencen el seu procés de pèrdua i dol abans que els seus familiars.
Anar al contingut