Aniversari

"Món Cavall Fort", un documental dels 50 anys de la revista infantil

"Cavall Fort" ha creat tot un món en els seus 50 anys d'història. Aquest dimecres, un documental repassa la trajectòria d'aquests mitjà de comunicació pioner.
"Cavall Fort" ha creat tot un món en els seus 50 anys d'història. Ha estat pioner en l'ús de la llengua catalana en els mitjans de comunicació, en la il·lustració i en la creació d'un imaginari col·lectiu. La revista ha estat plataforma de llançament i difusora de l'obra de nombrosos artistes plàstics i escriptors. Alhora ha introduït importantíssims personatges del còmic europeu. "Cavall Fort" també ha estat motor d'altres iniciatives culturals, especialment en l'àmbit teatral i cinematogràfic.

El documental "Món Cavall Fort" explica aquesta riquesa a través dels personatges de ficció més emblemàtics de "Cavall Fort", com Ot, el bruixot, Jep i Fidel, Pesquis i Baliga, i Cresques, i els protagonistes de carn i ossos: els autors i els lectors de la revista. Aquesta narració juga a fons amb els recursos gràfics de la publicació. És un relat amè i estèticament molt d'acord amb la realitat de "Cavall Fort", que no pretén fer una història de la revista, tot i que els seus 50 anys hi són, evidentment, presents.

En concret, es destaca el paper de la revista en l'àmbit de la llengua aplicada a la comunicació, el còmic i el disseny gràfic, l'art plàstic i la il·lustració, i la literatura.

Noms com Joan Miró, Antoni Tàpies, Frederic Amat, Ràfols Casamada, Joan Guinovart, Salvador Espriu, Pere Calders, Josep Benet i Jornet, Avel·lí Artís Gener s'afegeixen a creadors íntimament vinculats a "Cavall Fort" com Joaquim Carbó, Joaquim Vallverdú, Albert Jané, Mercè Canela, Cesc, Josep Madorell, Picanyol, Pilarín, Fina Rifà, Joma, entre d'altres.

"Món Cavall Fort" es planteja amb motiu del cinquantè aniversari de la revista, però la seva vigència va més enllà d'aquest moment concret.

Direcció: Jordi Roigé
Guió: Jordi Roigé i Sílvia Maristany
Realització: Marc Fàbregas
Ajudant de direcció: Sílvia Maristany
Música: Pep Sala
Producció executiva: Cristina Feixas
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Direcció de producció: Miquel Royo
Muntatge: Cristian Mas
Direcció d'art: Olvido Coloma
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Animació: Muf Animation
Veus: Joan Pera, Roger Pera, Eva Ayats i Marta Serratosa

"Món Cavall Fort" (2012) és un documental produït per Utopia Global en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb el suport de l'ICEC.