Adapta la novel·la de Jaume Cabré

TV3 estrena avui "Les veus del Pamano"

TV3 emet dilluns i dimarts la minisèrie basada en la novel·la de Jaume Cabré, un relat de gran èxit de públic i crítica que narra la història d'un mestre d'història obligat a dur una doble vida entre els falangistes i els maquis, en plena postguerra.

Aquest dimecres a Els 4 gats, de Barcelona, s'ha presentat la minisèrie "Les veus del Pamano", que TV3 estrenarà dilluns 16, a les 21.50, i dimarts 17, a les 22.20, protagonitzada per Roger Coma, Francesc Orella, Montse Germán, Mar Ulldemolins i Àlex Brendemühl. Dirigida per Lluís M. Güell, la producció està basada en la novel·la homònima de Jaume Cabré editada per Proa; un gran èxit de la literatura catalana, traduït a 14 idiomes, i tot un fenomen a la Fira de Frankfurt del 2008 i a Alemanya, on des d'aleshores ja se n'han venut 300.000 exemplars.

Es tracta de la història d'un mestre d'escola destinat a un petit poble del Pirineu en plena postguerra, que es veurà obligat a portar una doble vida, atrapat entre el sector falangista del poble i les lluites secretes dels maquis. Hauran de passar 50 anys perquè es descobreixi la veritat.

"Les veus del Pamano" és una producció de Televisió de Catalunya, Diagonal Televisió, Mallerich Films – Paco Poch, amb la participació de Televisió Espanyola, amb la col·laboració de l'ICIC i de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i amb el suport al desenvolupament del programa MEDIA.

Han assistit a la presentació el cap de programes de TVC, Jordi Serra; el director de la minisèrie, Lluís M. Güell; el productor executiu de Mallerich Films, Paco Poch; el productor executiu de Diagonal TV, Albert Sagalés; el director de l'ICIC, Antoni Lladó, i els principals actors que la protagonitzen.

Jordi Serra ha dit que "aquesta és una minisèrie que dóna sentit a una televisió pública perquè arrenca d'un èxit literari català, és un projecte que encaixa amb la cultura viva del país i és una coproducció de TV3 amb la indústria del país". Ha explicat que fa quatre anys i mig que Paco Poch el va anar a veure amb el projecte, però que ha trigat a tirar-se endavant perquè "tot i que TV3 finança el 50% del projecte, ha costat trobar l'altre 50%. Ha estat gràcies a l'ICIC i a Diagonal TV que finalment el dia d'avui s'ha pogut presentar." Serra ha destacat el "talent de la indústria audiovisual catalana" i ha anunciat que l'endemà de l'estrena a TV3 en sortirà a la venda el DVD.

Paco Poch s'ha mostrat molt satisfet de com s'ha aixecat el projecte: "Com a productor independent valoro molt tenir una televisió que t'ajuda i que comparteix el risc". Ha destacat també la bona "coordinació que hi ha hagut amb Diagonal TV, el treball de Cesc Barceló amb el guió i la força de Lluís M. Güell" per portar-ho tot a bon port. "Això és un bon exemple que es pot treballar amb altres productores."

Albert Sagalés ha fet referència a la bona sintonia de l'equip: "És un rècord haver fet el rodatge d'una producció d'alta qualitat en 9 setmanes, 5 de les quals han estat al Pallars amb neu, fred... Això no hauria estat possible sense l'esforç col·lectiu". I, pel que fa a la seva entrada en el projecte, ha explicat: "Nosaltres també ens vam interessar pels drets de la novel·la de Jaume Cabré i, quan vam anar a Proa, ens van dir que els tenia Paco Poch."

Lluís M. Güell s'ha manifestat un "fan de Jaume Cabré". "És molt senzill treballar quan tens un gran referent literari com 'Les veus del Pamano'." I ha destacat també la feina de Cesc Barceló i Eduard Cortés en la dramatúrgia, "perquè així es parteix d'un fonament sòlid". "El truc ha estat no fer una versió literal de la novel·la. Ens ha inspirat, però hem fet un altre producte amb els recursos de narració televisius." S'ha mostrat molt satisfet de la feina dels actors: "Han defensat molt bé els seus personatges, uns personatges que hem volgut que fossin creïbles." També ha destacat la col·laboració de les persones del Pallars que han intervingut en el rodatge: "Es van entregar. La seva col·laboració ha estat decisiva" i ha posat d'exemple els nens de l'escola que havien d'aguantar moltes hores de rodatge. Finalment ha dit: "Hem intentat fer una minisèrie amb sobrietat i austeritat perquè em semblava que era el camí". "Espero que es vegi i que es venguin més llibres del Jaume Cabré."

Antoni Lladó ha explicat que "Les veus del Pamano" és fruit de l'acord entre l'ICIC i la CCMA "per fer grans produccions de pel·lícules i minisèries, i aquest és el segon fill d'aquesta col·laboració". Segons ell, la producció "és una història emocionant i explicada per emocionar". En aquest sentit, "el camí de la qualitat és el que hem de triar perquè les nostres produccions siguin visibles a fora." Ha destacat també la gran qualitat de la música, "que encaixa perfectament amb la història". I ha dit que, d'alguna manera, la minisèrie llança missatges sobre un determinat sistema educatiu: "Amb l'educació que hem rebut molts de nosaltres, érem incapaços d'entendre el que passava a casa nostra", perquè no s'explicava.

Després, els actors que hi han assistit -Roger Coma, Francesc Orella, Montse Germán, Mar Ulldemolins i Lolo Herrero- han explicat la seva experiència en la producció. N'han destacat la gran qualitat i la bona direcció. "Güell ha estat el pal de paller", ha dit Orella, que ha assegurat que aquesta "és una de les experiències personals com a actor més satisfactòries. És una història nostra que remourà els estómacs."

Els productors han quantificat en gairebé 2.700.00 euros el cost de la producció. "I se n'ha tret molt profit", han coincidit a dir, ja que es tracta de dos capítols llargs d'una gran qualitat. Serra ha dit que es donarien per satisfets si es poguessin fer tres produccions així a l'any, tenint en compte que té el mateix cost que una sèrie trimestral com "Infidels", per exemple. Bavaria ja s'ha interessat per la distribució internacional de la minisèrie.

Aquest dimecres al vespre s'ha fet la preestrena al cine Comèdia de Barcelona. "És una minisèrie per a televisió, però feta amb Red One - 4K, que equival als 35 mm; per això resisteix una projecció al cine", ha dit Lluís M. Güell.
Anar al contingut