RECONEIXEMENT

Lala Gomà, guardonada amb el Premi Nacional de Cultura

La realitzadora de documentals i reportatges de TV3 ha estat guardonada amb aquest prestigiós premi en reconeixement a la seva trajectòria professional.

La realitzadora Lala Gomà ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura, en l'apartat d'audiovisual, per la seva trajectòria com a realitzadora de reportatges i documentals. Des del 1985 forma part de l'equip de professionals de TVC.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura, ha destacat que el treball de Gomà "tant en programes culturals, d'entreteniment o documentals, és exemple d'originalitat, constància i qualitat".

Llicenciada en filosofia i lletres i psicologia. Ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional dedicada al món del documental. Entre els reconeixements que ha rebut pels seus treballs destaquen el premi FIPA de plata al Festival Internacional de Produccions Audiovisuals de Biarritz, el Certificat del Mèrit de l'ONU, el Premi Espais de l'Associació Catalana de Crítics d'Art, el Premi Atlàntida del Gremi d'Editors i la menció honorífica en el VIII Festival Internacional de Televisió de Barcelona, que organitza l'Observatori Europeu de la TV Infantil, per la sèrie documental "El sol de la nit". Durant tres anys ha estat professora del Departament de Documental de l'Escac.

Ha dirigit i realitzat la sèrie "Música per a camaleons" i els documentals "Winnipeg" (codirigit amb Xavier Montanyà), "Paraules d'un exili", "Granados i Delgado, un crim legal" (codirigit amb Xavier Montanyà), "Estimada Waheda", "Quan no hi ha aigua" i "Les vacances dels nens a Burkina", entre altres.

Un dels seus últims treballs més destacats ha estat "El sol de la nit", una sèrie documental de 30 capítols de 13 minuts produïda per TV3 i patrocinada pel Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, on 50 nens europeus, africans, asiàtics, sud-americans i àrabs d'entre 5 i 12 anys responen a preguntes -com: què és la felicitat?, què és la nit?, per què serveixen els cotxes? on van a parar les persones quan moren?, per què és important tenir una casa?, què és la tristesa?...- alhora que il·lustren la seva explicació recorrent a la imatge, el dibuix o la fotografia.

Actualment enllesteix el treball documental "Vosaltres els blancs", sobre la vida i el pensament d'un nen ugandès.

La cerimònia d'entrega dels Premis Nacionals de Cultura se celebrarà enguany el 22 d'octubre al nou Auditori de Girona, coincidint amb l'inici de la seva primera temporada regular. L'acte, que presidirà el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, serà retransmès en directe per Televisió de Catalunya.
Anar al contingut