Agència d'intel·ligència

La policia secreta de l'Alemanya de l'Est, a "60 minuts"

L'STASI ha estat el servei secret del partit comunista més gran de la història de la humanitat, que va aconseguir definir un sistema de vigilància total dels dissidents del règim.

Aproximadament un de cada 50 adults de l'Alemanya de l'Est ha col·laborat amb la STASI, el servei secret del partit comunista més gran de la història de la humanitat. Fundada l'any 1950 i proclamada com a "escut i espasa del partit comunista", la STASI no va ser una agència d'intel·ligència més: la dictadura del partit no es va atrevir a fer mai front als seus oponents; en canvi, la STASI es va encarregar de mantenir a ratlla i sota control totes les opinions dissidents. L'objectiu? Aconseguir un sistema de vigilància total.

Com a conseqüència, les desaparicions de gent van ser molt comunes, així com les escoltes personals, mitjançant les quals es van aplicar dures penes a tots els que van criticar el govern. El "60 minuts" que emetem avui ens permet conèixer les entranyes de l'STASI: des de la seu del seu ministeri, a Berlín, passant per totes les oficines locals, el reportatge d'avui ens descobreix les instal·lacions on es feien les detencions, les presons, els camps d'aïllament clandestins, els búnquers, els avions de reconeixement, les estacions d'escolta i els llocs d'execucions secretes de l'Alemanya Oriental.

Un reportatge produït per Film Europa. Escrit i dirigit per Christian Gierke.
Anar al contingut