La pel·lícula documental en 3D "Enxaneta" s'estrena a París
El documental, produït per Televisió de Catalunya, fa una aproximació a tots els valors que contenen els castells i és un dels primers documentals produïts íntegrament en 3D al país.
Compromís amb els castells

La pel·lícula documental en 3D "Enxaneta" s'estrena a París

El documental, produït per Televisió de Catalunya, fa una aproximació a tots els valors que contenen els castells i és un dels primers documentals produïts íntegrament en 3D al país.

Dimarts 20 de setembre es va estrenar a Maison des Polytechniciens, a París, la pel·lícula en 3D de TV3 "Enxaneta", presentada pel delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a França, M. Miquel Vila Regard, i per la presidenta del Club XXIè Siècle.

Posteriorment hi va haver una conferència a càrrec del sociòleg Salvador Cardús i del vicepresident de la coordinadora de les colles castelleres, Miquel Botella, amb la participació de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal i Serra. El tema va ser el caràcter integrador dels castells.

Declarats per la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat, els castells són un exemple de participació de persones de totes les edats, orígens i condicions socials, amb un objectiu comú, un esperit que queda reflectit en la pel·lícula documental "Enxaneta".

"Enxaneta"
"Enxaneta" és un documental en 3D, produït per Televisió de Catalunya, sobre el món dels castells, una tradició popular catalana amb 210 anys d'història que consisteix a fer construccions humanes. L'any passat, els castells van rebre el reconeixement per part de la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El documental "Enxaneta" fa una aproximació a tots els valors que contenen els castells i que van ser mereixedors del reconeixement de la Unesco. Partint de la gravació íntegra en 3D del Concurs de Castells de Tarragona del 2010, "Enxaneta" explica amb la veu d'una nena tot el que experimenten els castellers quan afronten la consecució d'un castell. L'esperit de superació, el treball en equip, la integració de les dones i de gent de totes les classes socials, de totes les edats i de qualsevol nacionalitat fan dels castells una valuosa eina de cohesió social en el si de les 61 colles castelleres que hi ha a Catalunya.

Amb la participació de rellevants castellers de diverses colles, "Enxaneta" representa un viatge de tota la família castellera a través dels conceptes que sempre han definit els castells: valor, força, equilibri i seny. I aborda temes poc tractats fins ara, com la por i el risc que representen les caigudes.

A les imatges en 3D del Concurs de Tarragona, s'hi afegeixen les captades en diades de Valls, Vilafranca i Terrassa, on durant el 2010 es van assolir castells inèdits, com la torre de 8 sense folre, castells que només s'han vist en comptades ocasions, com el 3 de 10, i fets inusuals, com l'ascens d'una colla a la categoria de gamma extra, cosa que feia 14 anys que no aconseguia ningú.

Seguint el compromís de difusió que TVC ha tingut sempre amb els castells, "Enxaneta" és un dels primers documentals produïts íntegrament en 3D al nostre país i s'ha concebut com un treball divulgatiu que pugui ser entès per qualsevol persona, de qualsevol nacionalitat, que no hagi vist mai castells. Al mateix temps vol ser el reflex de tots els sentiments, de tot el treball i de tot l'esperit de superació totalment desinteressat que, dia a dia, aporten els castellers perquè el seu país, Catalunya, se senti cada vegada més orgullosa d'aquesta tradició centenària.

Fitxa "Enxaneta"
Director: Paulí Subirà
Realitzador: Joan Ramon Anguera
Producció: Natàlia Cucurella
Guió: Rafael Navarro
Postproducció: Joan Mas
Música original: Borja Penalba
Anar al contingut