Gastronomia i cultura

La cultura de Hawaii, a "Karakia"

Coneixem el Jordi, un aventurer modern que viatja per tot el món. A "Karakia" ens fa un tast de la cultura de Hawaii.
Actualitzat
Dilluns 17 de novembre, a les 22:00, el canal 33 emet  "Karakia" . Estrena el reportatge "Jordi i les illes de ben lluny" (Hawaii) i recupera "Lilia, d'Orhei" (Moldàvia).

"Jordi i les illes de ben lluny" (Hawaii)
En Jordi respon a la imatge d'un aventurer modern. Carregat sempre amb la seva càmera de fotos, escriu articles, llibres, blogs, fa conferències i, sobretot, viatja. Si seguim els seus itineraris, veurem que ha visitat més de 60 països i sempre torna amb milers de coses per explicar. Dos territoris el tenen especialment captivat: l'àrtic i les illes del Pacífic. D'entre aquests dos mons tan diferents, ha triat les illes Hawaii per oferir-nos un tast de la seva cultura. Notareu de seguida el punt de vista científic d'en Jordi. És biòleg i s'aplica amb rigor i passió a la divulgació dels seus descobriments. Amb ell aprendrem moltes coses de la història de les illes, des que el segle XVIII va arribar-hi el capità Cook, i especialment moltes coses sobre els ingredients i els plats més representatius. Amb ell i els seus convidats gaudirem d'un luau, un àpat festiu a base de poi (crema de taro), poke (peix cru marinat), lau lau (farcellets de carn de porc), spam musubi, un plat que ajunta menjar d'arrel japonesa amb un peculiar producte enllaunat, i també haupia, una mena de púding de coco.
No us perdeu la sorpresa final: una barreja de música (ukulele) i balls típics (hula) mentre aprenem unes paraules en hawaià.


"Lilia, d'Orhei" (Moldàvia)
La Lilia prové de la regió d'Orhei, a la República de Moldàvia. Al seu territori, el riu marca el tarannà de la vida quotidiana. La recerca de benestar l'ha acabat portant lluny del Nistru, com ells anomenen el Dnièster, però, a canvi, s'ha sentit ben acollida a prop de l'Ebre, a Alcanar especialment, on ha viscut els primers anys i on també s'està la família. La seva mare, la Nelia, l'ajuda a mantenir les arrels gastronòmiques, a no perdre el sabor de plats com el borş scasut, l'estofat de col que es prepara durant la festa major de Lopatna, el seu poble; a conservar els àpats que donen fama al caràcter hospitalari de la seva terra, fins i tot els típics gustos fumats i fermentats amb què aquelles regions conviuen durant les estacions més fredes.

La nova temporada de "Karakia"

Un any més, el programa aposta per acostar-nos a la diversitat cultural que hi ha al país. La gastronomia és la porta d'entrada que ens permet aquest pont enriquidor, festiu i amable cap als nostres veïns arribats de fora.

Coneixerem l'Elin (Suècia), en Tayssir (Tunísia), la Nadia (Afganistan), en Jan (Groenlàndia) o la Delphine (Occitània)... les seves històries, ingredients i plats casolans. Amb ells i amb altres protagonistes aprendrem a fer la "poule au pot" de Pau o els "nuàcers" de Tunis; i també, el "bobotie" de Sud-àfrica, els "huevos chimbos" de Maracaibo, l'asrokui de Benín o els famosos "pastéis de Belém", de Lisboa. Més de 60 receptes de quatre continents.

Aquesta nova temporada, com en l'anterior, hi haurà alguns catalans d'origen que ens faran d'amfitrions. La Núria ha viscut molts anys a Sri Lanka i ha après els secrets dels millors curris de l'illa. En Jordi estava tan fascinat per les illes de Hawaii que ha acabat apreciant la seva cultura i tradicions gairebé com un nadiu.

Tots ells ens obren les portes de casa: una veritable finestra al món i a la seva riquesa cultural.