Des de les terres de l'Ebre

"La batalla de la memòria", a "El documental"

La producció fa una lectura, en clau ebrenca, d'una de les batalles més importants de la Guerra Civil espanyola.

Aquest dimecres, "El documental" estrena "La batalla de la memòria" una coproducció de Televisió de Catalunya amb Mario Pons Produccions Audiovisuals, amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), el Memorial Democràtic, l'Ajuntament de la Fatarella, l'Ajuntament de Flix, l'Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre.

La batalla de la memòria fa una lectura, en clau ebrenca, d'una de les batalles més importants de la Guerra Civil espanyola. A la vegada que aproximació molt local a un conflicte civil amb implicacions continentals, es tracta d'una reflexió sobre la universalitat de la violència.

Mentre som testimonis del context alegre i festiu en què es fa el premsat del vi de la terra, recorrem el camí que ens separa d'un passat terrible escoltant els testimonis dels hereus d'aquells qui es van enfrontar en un dels conflictes fratricides més sagnants del segle XX.

Els testimonis i els silencis dels "vencedors" i dels "perdedors" tenen el contrapès científic dels experts per a posar en solfa l'abast dels oblits selectius que expliquen les dificultats d'enfrontar-se amb els conflictes mal resolts del passat que s'hereten de generació en generació sense solució de continuïtat.

Visualitzar els límits del sofriment humà i les conseqüències imprevisibles del dolor són l'origen de la tesi d'aquesta proposta cinematogràfica. Com a objectiu, "La batalla de la memòria" proposa poder arribar a mirar-nos als ulls sense recels, setanta anys després de l'acabament de la Guerra Civil.

Fitxa tècnica:
Direcció, guió i producció: Mario Pons Múria
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Muntatge: Guillermo Cobo Gil
Fotografia: Anna Molins Garcia
Postproducció de so: Joan Pons Villaró
So directe: David Paco, Gerard Tàrrega i Roger Orcau
Assessors Històrics: Josep Sánchez Cervelló i Pere Clua Micola (in memoriam)
Recerca i Documentació: Mario Pons Múria i Alex Cervelló
Músiques: Quico el Célio, el noi i el mut de Ferreries: Visca la 15 Brigada; Sense encara haver viscut; Corbera vella Corbera; Escolta la teva gent.

Arxius Filmogràfics: Arxiu Familia Gaya Iglesias; Filmoteca Nacional Española; RTVE-NODO

Arxius Fotogràfics: Biblioteca Nacional Española; Archivo Fuerzas Aereas Españolas (Villaviciosa de Odón); Arxiu familiar Sánchez Cervelló; Arxiu Pere Clua Micola
Anar al contingut