El primer capítol

"La Riera" arrenca amb força a TV3

Diumenge a la nit, en horari de "prime time", TV3 estrena la nova telenovel·la que ocuparà les sobretaules de la cadena a partir del dia 11, cada tarda, de dilluns a divendres.

Avui s'ha presentat "La Riera" en un dels decorats naturals on es desenvolupa la producció que en la ficció és el poble de Sant Climent, a Can Ribot, que en la telenovel·la és el restaurant Can Riera. Hi ha assistit Mònica Terribas, directora de TV3; Jordi Roure, cap de Dramàtics de TV3; Esteve Rovira, director de la sèrie; David Plana, director argumental, i alguns dels principals protagonistes. També s'ha comptat amb la presència de Joan Antoni Baron, alcalde de Mataró, i Josep Jo, president del Consell Comarcal del Maresme.

"Som al cor de 'La Riera'" ha començat dient Mònica Terribas, fent referència a la localització on s'ha presentat la telenovel·la, el restaurant de la família Guitart Riera. "Aquesta és una gran aposta de TVC". "Renovem els dramàtics de la casa". "És un projecte que es fa amb molta il·lusió. Arrenquen un nou món de referents col·lectius i volem convertir aquests personatges en imprescindibles, persones amb què la gent se senti identificada". "Tècnicament és molt més ambiciosa que les altres telenovel·les, des del punt de vista formal, de proximitat i de la vida pròxima al mar". Ha elogiat el suport de la comarca per tirar endavant la producció i ha manifestat el desig "que la gent s'enamori de 'La Riera', on hi ha relacions familiars intenses". També ha destacat "l'esforç de l'equip tècnic per reconduir el procés tecnològic en aquest àmbit". Terribas ha dit que la durada dels capítols "serà superior progressivament fins a arribar als 40 minuts".

Jordi Roure ha dit: "Dediquem aquesta telenovel·la, primer a les persones que han seguit "El cor", a banda de tots els espectadors en general". "Hi ha més innovació tecnològica i més experiència". I ha assenyalat la gran "responsabilitat de substituir 'El cor de la ciutat'". Està satisfet del resultat: "És molt bo. Tenim un conjunt de guionistes de primera qualitat. Una bona història. Molt bons actors del país que han acceptat participar en una sèrie diària". "Per nosaltres, la telenovel·la no és de segon ordre. I en aquest cas, a l'entorn del món familiar i de la cuina s'hi cuinaran moltes històries". També ha parlat del repte tecnològic: "Es fa un HD, un repte molt gran per fer-ho en una sèrie diària. Per això vull destacar l'esforç des de tots els àmbits de la producció". I ha valorat la participació de la comarca i ha posat com a exemple que: "S'han presentat 1.000 persones per a la figuració i 100 per fer d'actors".

Esteve Rovira ha manifestat "que després de 15 anys de sèries a TV3 em pensava que ho havia llegit tot i quan vaig llegir la proposta del David Plana vaig veure que no". "Aleshores vaig pensar que s'havia de fer un embolcall diferent del que fèiem fins ara i del que feien les altres cadenes". Del càsting se'n mostra molt satisfet: "No és fàcil que grans actors es vulguin deixar la pell en una sèrie diària". "I al costat de cares tan conegudes també hem volgut apostar per actors menys coneguts que fan personatges importants". Del repte de la telenovel·la en diu: "Havíem d'implicar l'espectador en les emocions". Tecnològicament també s'ha fet un pas endavant: "Tenim un gran plató per on ens podem moure per tots els racons amb una steadycam". "També ens obrim al mar i hi ha un punt de vista de la línia de la costa des de 10 km mar endins". Pel que fa a la il·luminació i a la banda sonora: "Hem volgut fer una llum mediterrània i una banda sonora també diferent, intensa i emotiva". I ha conclòs: "Per mi ha estat descobrir un Maresme diferent i esperem que per l'espectador també ho sigui".

David Plana ha explicat que "la idea inicial era mostrar una família amb façana social molt construïda i a partir d'aquí fer-hi una esquerda per anar-ne coneixent els membres". "És una sèrie de personatges contradictoris, reals. Condemnables i admirables al mateix temps". "Un altre dels objectius de la producció és que passin moltes coses. No grans cops d'efecte, sinó aventures personals". També ha aclarit que "no és una sèrie coral sinó una sèrie de vides encreuades. Es tracta d'anar descobrint els personatges i que això es converteixi en una aventura per a l'espectador". Plana ha fet una defensa de la feina dels guionistes: "Ara que hi ha un auge dels guionistes als EUA vull aprofitar per destacar la feina d'aquesta gent que sempre estem a l'ombra. En aquest cas som un grup heterodox de diferents edats i procedències amb currículums molt destacats. Un equip excepcional. És un dream team de guionistes". Pel que fa a la dinàmica de treball ha precisat que: "Estem treballant cada capítol com si fos d'una sèrie setmanal". "Hi ha molta acció, passen moltes coses i les seqüències són més curtes".

Després han parlat els actors presents a l'acte. Mercè Sampietro ha dit "que a TV3 es treballa molt a gust. Els equips de producció treballen a la perfecció i aquest és un producte molt bo". Jesús Ferrer ha secundat tot el que havia dit Sampietro i ha afegit que ell ha volgut "fer un parèntesi en altres projectes per treballar a TV3". Jordi Cadellans ha tornat de Madrid després de 10 Anys: "És una sort poder estar en aquest projecte". David Selvas ha remarcat que: "a vegades els actors que estem fent cinema i teatre estem acomplexats de treballar en una sèrie diària i vull fer constar que amb 'La Riera' tenim la sensació d'estar fent cine".

L'alcalde de Mataró ha dit: "Quan faig casaments, i en faig molts, sempre explico que la riera de Mataró és el cor de la ciutat. És on batega la ciutat. És el carrer major de les nostres ciutats. Ens agrada molt que es pugui visualitzar la nostra comarca del mar a la terra i de la terra al mar". També s'ha mostrat molt satisfet per la incorporació a les trames de "coses que passen al Maresme". En definitiva: "ens permetrà ensenyar la comarca com és". I fent referència a la localització de Can Ribot, que a la ficció és Can Riera, ha destacat que: "És un espai agrícola protegit on a l'estiu es fa el Festival Shakespeare".

Josep Jo ha volgut reconèixer "el treball de moltes persones de la comarca que estan al darrere". S'ha mostrat molt satisfet perquè "el nostre territori sigui un referent per fer un projecte per al nostre país". I s'ha mostrat entusiasmat per les imatges que mostra "La Riera": "que maques que són les platges, per exemple de Calella, i que maques són vistes des de la telenovel·la".

Anar al contingut