Documental

"Joaquim Folch i Torres, la lluita pel patrimoni artístic"

En un temps en què a Catalunya pràcticament no hi havia museus ni lleis que protegissin el patrimoni artístic, Joaquim Folch i Torres va esdevenir clau en la preservació dels tresors del país.

Aquest diumenge 18 de maig, a les 22.25, el canal 33 emet el documental d'Albert Bonet, "Joaquim Folch i Torres, la lluita pel patrimoni artístic"

En un temps en què a Catalunya pràcticament no hi havia museus ni lleis que protegissin el patrimoni artístic, una figura esdevé clau en la preservació dels tresors del país. Joaquim Folch i Torres va ser l'impulsor i director dels museus d'art de Barcelona en plena època noucentista. Va evitar el saqueig de l'art romànic de les esglésies dels Pirineus i va extreure del país el contingut dels museus quan les bombes els amenaçaven en plena guerra civil.

Joaquim Folch i Torres va ser historiador, crític d'art i museòleg. Un pioner que va salvaguardar el patrimoni artístic de Catalunya, va fer-ne divulgació i va acostar la institució del museu a la societat civil. Sense ell, probablement a dia d'avui no tindríem el Museu Nacional d'Art de Catalunya ni moltes de les col·leccions que el configuren. Un home tenaç, intel·ligent i compromès amb el seu temps i el seu país. Algú a qui Catalunya deu molt, i amb qui la memòria històrica ha estat profundament injusta.

Durant la dictadura franquista va haver de pagar el seu compromís amb Catalunya. Els judicis militars als quals se'l va sotmetre el van esborrar del mapa, i no seria fins a la transició que els museus que va contribuir a crear tornarien a prendre forma. L'any 2013, quan se celebren 50 anys de la seva mort, s'estan impulsant actes per tal que es reconegui el valuós llegat i la figura de Joaquim Folch i Torres.

"Joaquim Folch i Torres: la lluita pel patrimoni artístic" és una producció de pod.cat realitzada amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.
Anar al contingut