BON DIA, CATALUNYA

Joan Clos: "Pensar que estem en un món on podem prescindir d'un exèrcit és irreal"

Avui, al "Bon dia, Catalunya", l'alcalde de Barcelona ha afirmat: "El fet que hi hagi empreses en el Fòrum que siguin contràries al que pensa un no impedeix el diàleg."

L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, en una entrevista al programa "Bon dia, Catalunya", ha titllat de "simplista i fora de lloc" l'actitud de personalitats com l'activista José Bové, o d'ONG, com la Plataforma Aturem la Guerra o Papers per a Tothom, que han rebutjat participar en el Fòrum de les Cultures 2004 pel fet que està patrocinat per multinacionals de l'alimentació o empreses que tenen interessos en la indústria militar.

Clos ha afirmat que "el fet que hi hagi empreses en el Fòrum que siguin contràries al que pensa un no impedeix el diàleg. El Fòrum va sobre diàleg, no va sobre imposicions. És un exercici per parlar entre gent que opina diferent, negar-se a parlar em sembla que és una actitud que desqualifica qui ho practica. El Fòrum és un espai obert i els exclosos és que s'autoexclouen."

Respecte al rebuig al Fòrum perquè un dels patrocinadors és l'empresa Indra, que dedica el 23% de la seva activitat a projectes militars, l'alcalde ha dit: "És una percepció que no comparteixo, perquè Indra ha firmat els principis del Fòrum. No estem en un món en què es pugui pensar que no ha d'existir exèrcit; fins i tot, per defensar la democràcia i les llibertats públiques es requereix un exèrcit", ha dit Clos.

Segons el seu parer, "pensar de forma romàntica que estem en un món en què podem prescindir d'un exèrcit és una posició irrealista." "Aquestes apreciacions són simplistes, estan tretes fora de lloc", ha dit Clos, que ha recordat que Indra només fabrica instruments de navegació i no armes. Aquestes actituds, segons Clos, "demostren una poca predisposició a entrar a fons a discutir dels temes que ens ocupen en el món complex de principis del segle XXI". "Aquestes coses no es poden ventilar amb un comentari, demano que, a més de pensar aquestes coses, aquestes persones les vagin a defensar en un diàleg i un debat", ha dit.

Clos ha recordat que en l'esdeveniment s'han convidat entre 3.000 i 4.000 persones i ha afegit que és lògic que entre un 2 o un 3% no hi vinguin. En qualsevol cas, l'alcalde ha afirmat que falten 87 dies per a la inauguració del Fòrum, i "tots els preparatius funcionen molt correctament", encara que ha reconegut que aniran "amb presses fins a l'últim moment". "Això serà com en aquelles fires, en què la comitiva va a la inauguració i va al davant estenent l'estora, perquè aprofitem el temps, farem les coses ben fetes i aprofitarem fins a l'últim moment", ha assegurat.

Clos també s'ha referit a la seguretat durant la celebració del Fòrum de les Cultures i ha assegurat que està treballant sobre aquest tema amb la consellera d'Interior, Montserrat Tura. Clos s'ha mostrat segur que aquest any ja hi haurà Mossos d'Esquadra a Barcelona, mentre que l'any que ve se'n farà el desplegament definitiu.

En l'àmbit polític, Clos ha acusat el govern de José María Aznar de practicar "una política de 'fustigació' cap a Catalunya. Sembla com si hi hagués un disseny per aïllar primer el País Basc i després Catalunya." L'alcalde de Barcelona i dirigent socialista ha assegurat que el govern popular no ha respectat "la separació exquisida que hi ha d'haver entre govern i partit". I ha afegit: "L'oblida i porta la situació a la confrontació de governs, mentre que des d'un govern hi ha d'haver respecte cap a un altre govern. El que estan fent és d'una immensa irresponsabilitat."

Clos s'ha mostrat segur que en la defensa dels interessos de les institucions que dirigeixen hi haurà un dia en què es discutirà amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall: "Encara no ens hem barallat, però segur que, en un moment o altre, defensant els interessos legítims de Catalunya, l'un, i de Barcelona, l'altre, potser no coincidirem. Però li ben asseguro que tardarem molt i haurà de ser per una cosa molt puntual."
Anar al contingut