Homenatge a la cantant

"Interior de paisatge", a "El documental"

La reivindicació del paisatge del Priorat com a patrimoni de la humanitat.

Aquest divendres "El documental" estrena "Interior de paisatge", d'Elisenda Trilla, un treball en què el paisatge del Priorat és l'autèntic protagonista. L'associació Prioritat s'ha marcat el ferm objectiu que la UNESCO el declari "Paisatge Cultural Patrimoni Mundial".

El Priorat ha estat una comarca llargament oblidada. El desenvolupament industrial hi ha passat moltes vegades de llarg i la lentíssima recuperació de la crisi econòmica produïda per la fil∙loxera a finals del segle XIX va provocar el despoblament de la comarca. El paisatge va canviar, els camps de vinyes centenàries es van tornar a convertir en bosc, molts masos i altres elements de l'arquitectura rural van esdevenir una ruïna i, sense població ni indústria, les xarxes viàries i els serveis no es van modernitzar durant dècades.

En els darrers anys hi ha hagut un canvi important. Els prioratins valoren positivament la qualitat de vida que els dóna la comarca, els recursos que els ofereix i el seu paisatge, fruit en gran part de l'esforç humà per treballar-lo. L'any 2006 va sorgir la idea de presentar la candidatura del Priorat com a patrimoni mundial. Al voltant d'aquesta proposta va néixer, un any més tard, Prioritat, que actualment recull nombroses entitats de la comarca per impulsar el projecte. Aquesta associació ha engegat les gestions perquè el Priorat sigui declarat per la Unesco paisatge cultural patrimoni de la humanitat. El fil conductor del documental és una trobada entre alguns membres de l'associació en què debaten sobre com es construeix aquesta idea de paisatge. Per al fotògraf Rafael López-Monné, aquest és un moment especial: "Estem assistint a la construcció d'un paisatge i penso que aquest és un moment fantàstic, realment emocionant, per a un territori com el Priorat, i la construcció d'un paisatge significa que aquest paisatge es converteix en un valor d'identitat. I això ho estem veient en aquest paisatge, el Priorat. Gent que fa vint anys probablement no hagués valorat el seu paisatge més que com que era el seu però que no era bonic, aprèn a veure'l amb uns ulls que fa que descobreixi bellesa on abans només hi havia territori."

A la bellesa i singularitat dels paisatges del Priorat s'afegeix la magnífica banda sonora del músic Borja Penalba, i no només com a fons musical, sinó com a element narratiu del documental. Ha compost diverses peces inspirades en el territori per a les quals ha comptat amb altres músics i la Banda Vila de Falset. Els paisatges prioratins i la música es fonen creant moments sensacionals en què l'espectador es deixa atrapar per una terra que potser algun dia celebrarà ser reconeguda com a patrimoni de la humanitat.

El que sí que ha celebrat ja l'equip d'"Interior de paisatge" és haver estat guardonat aquest mes de novembre amb el Gran Premi del Jurat de la segona edició del Most Festival del Penedès, un esdeveniment d'abast internacional que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava.

Premis
Gran Premi del Jurat, Most Festival del Penedès, Vilafranca del Penedès, 2012

Fitxa tècnica:
Direcció i guió: Elisenda Trilla
Producció executiva: Oriol Marcos
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció associada: Alfonsi Vega
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Director de fotografia: Xavier Camí
Compositor: Borja Penalba
Muntador: Jean-Yves Hamon
So directe: Ernest Peral
Editor de so: Ana María Pérez
Producció: Magda Gargallo
Correcció de color: Ana María Pérez
Espanya, 2012

Una producció de Set Màgic Audiovisual en coproducció amb Televisió de Catalunya i producció associada amb Maragda Mediàtica i amb la col·laboració de l'ICEC, l'Institut Català de les Empreses Culturals.
Anar al contingut