El documental

"Humans a Venta Micena" divendres a "El documental"

"El documental" s'aproxima a la figura del Dr. Gibert, el polèmic descobridor de l'Home d'Orce, a partir de la seva família i dels paisatges de Granada.

Aquesta setmana El documental estrena "Humans a Venta Micena", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Producciones Doble Banda i Granada Mira TV amb la col·laboració de l'Institut Català de les Industries Culturals (ICIC), la Fundación Caja Rural de Granada i Zoco Serveis Audiovisuals.
Aquest documental, dirigit per Germán Balart, esdevé un homenatge pòstum a la figura del paleontòleg vallenc Josep Gibert, que va morir a Barcelona el dia 7 d'octubre del 2007. El podem veure i escoltar parlant de la seva activitat com a investigador i descobridor, l'any 1976 a Venta Micena (Granada) d'un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia.
L'aparició d'un fragment de crani de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com a l'Home d'Orce, va encetar una dura controvèrsia que va causar a Gibert i als seus col·laboradors greus problemes per continuar treballant. Aquesta és la història del Doctor Gibert i la seva família, que han hagut de fer front durant més de vint anys a aquesta polèmica.
Tal com expressa la seva filla Patxu, la família del Doctor Gibert ha compartit tant la passió per la ciència que els va infondre el seu pare, com per l'art, de la mà de la seva mare, la pintora basca Pepa Beotas. Els particulars paisatges de Venta Micena estan presents en l'imaginari i en l'obra artística i científica de tots ells des que van començar a acompanyar el seu pare en els treballs d'excavació durant els períodes de vacances d'estiu en la infantesa.
Les cendres del doctor Gibert van ser lliurades al vent sobre el jaciment de Venta Micena. Tres dies després de la seva mort la família Gibert va rebre una carta de condol de la Junta d'Andalusia i la denegació del darrer permís que havia sol·licitat per excavar a Orce.
Fitxa tècnica: Realitzador: Germán Balart Cerdán/ Fotografia: Pablo García/ Muntatge: Pablo García/ So directe: Verónica Font, Marta García/ Directora de producció: Leonor Miró/ Producció executiva: Pablo García, Yolanda Olmos/ Producció executvia TVC: Jordi Ambròs/ Música: "El árbol del sicomoro" de l'àlbum "Los penitentes" del grup La Búsqueda; Fco. Javier Vich Cadarso, Javier Suárez Genovard, Jaume Compte Bosch. Per cortesia de Grabaciones en el Mar./ Amb la participació, entre d'altres, de: Josep Gibert, Pepa Beotas, Lluís Gibert, Patxu Gibert i Blanca Gibert.

Anar al contingut