Documentals

"Hollywood contra Franco", a "Grans documentals 33"

Un documental que mostra com els artistes i la indústria del cine es van posicionar contra Franco. És l'últim programa especial coincidint amb els 75 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola.

Aquest diumenge, 13 d'abril, a les 22.45, "Grans documentals 33" ofereix "Hollywood contra Franco", l'últim documental sobre la Guerra Civil Espanyola coincidint amb els 75 anys de la fi del conflicte. El documental mostra com els artistes i la indústria del cine es van posicionar contra Franco.

"Hollywood contra Franco" és un laboriós documental d'Oriol Porta, nominat i premiat en festivals com el de Mar del Plata, Mont-real, Nova York i Valladolid, i nominat al millor documental dels Premis Gaudí 2010. En aquest treball de 90 minuts de durada s'explica com els artistes i la indústria del cinema americà es van posicionar contra el règim franquista.

El documental mostra com la Guerra Civil Espanyola va ser utilitzada a Hollywood, entre el 1937 i el 1975, en sintonia amb les tendències i interessos de la política americana de cada moment. Des de posicions liberals prorepublicanes en els anys 40 -amb el nazisme com a enemic- a l'apropament a Franco en els 50, quan l'adversari era el comunisme. Hollywood va realitzar més de 50 pel·lícules amb referències a la Guerra Civil Espanyola.

"Hollywood contra Franco" combina fragments de "Casablanca", "Por quién doblan las campanas" o "Las nieves de Kilimanjaro" amb abundant material documental, recollit en més de trenta arxius internacionals.

La Guerra Civil Espanyola va exercir un fort impacte en els artistes de Hollywood. Molts d'ells van donar suport a campanyes contra la política de no intervenció del govern dels EUA, van participar a mítings o van pagar ambulàncies per al bàndol republicà. I alguns fins i tot es van allistar a les brigades internacionals.

Fitxa tècnica
Producció: Àrea de Televisió amb associació de Televisió de Catalunya, 2008
Director: Oriol Porta
Guió: Oriol Porta, Llorenç Soler i Isabel Andrés
Director de fotografia: David Garcia
Música: Carles Pedragosa
Muntador: David Gutiérrez
Anar al contingut