Entrevista

Francesc Rosaura: "El nou papa ha de mantenir i incrementar la presència a les xarxes socials"

El conclave per escollir nou papa comença dimarts. El director de "Signes dels temps", Francesc Rosaura, seguirà atentament l'esdeveniment. En aquesta entrevista ens explica el que serà el primer conclave 2.0 de la història.

Quina cobertura faràs del conclave per a TV3?
Des del 3/24 faré la retransmissió en directe de l'inici del conclave i després estaré permanentment pendent de la xemeneia de la Capella Sixtina. En el moment en què hi hagi fumata blanca participaré en l'especial que posarà en marxa Televisió de Catalunya per TV3 i el 3/24. I en paral·lel, tot l'equip de "Signes dels temps" prepararem un programa especial dedicat al nou papa que s'emetrà diumenge 17 de març.

Tots els rituals relacionats amb l'elecció del papa generen molta expectació. Per què creus que segueix havent aquesta fascinació el segle XXI?
Vivim en una societat marcada per la immediatesa, per la pressa i el minut a minut. Un món en què tot caduca en poc temps. En aquest context, que una institució vagi al seu ritme, sense presses, amb les seves litúrgies i els seus rituals fascina a moltes persones. La figura del papa i el Vaticà continuen centrant l'interès dels mitjans de tot el món.

La premsa explica que els cardenals consulten a Google la trajectòria dels papables. Quin paper creus que poden jugar les noves tecnologies de la informació en aquest procés d'elecció?
Seran 115 cardenals que es tancaran per escollir el nou papa i molts no es coneixen entre ells. És lògic que busquin informació mútua a través d'internet i les xarxes socials. Cal tenir en compte que serà el primer conclave 2.0 de la història, el primer que es farà en un món marcat per internet i les xarxes socials. Ara bé, a l'hora de votar, crec que pesaran més les converses i les trobades personals que hi ha hagut els últims dies.

Benet XVI va obrir un compte a Twitter. Com a periodista especialitzat en religió com ho valores? Creus que es mantindrà el compte del pontífex?  
Crec que no hi ha marxa enrere. El nou papa ha de mantenir i incrementar la presència a les xarxes socials si vol fer arribar el seu missatge al món. I no només el papa, alguns cardenals, com el de Barcelona, fa temps que tenen pàgines de Facebook i comptes a Twitter.

Les travesses que es comenten durant la setmana del conclave tenen alguna base fidedigna? Hi ha filtracions realment? Com a expert, tens alguna intuïció?
És normal que es filtrin informacions i que algunes persones vulguin condicionar l'elecció. Però quan els cardenals es tanquin a la Capella Sixtina crec que no sabrem res de res. Silenci total fins a la fumata blanca. Tots els mitjans de comunicació del món pendents del fum que surt per una xemeneia. Això és extraordinari.

Quantes persones al món segueixen per televisió l'elecció del nou papa? Segurament és dels esdeveniments amb més seguiment global.
Es calcula que al món hi ha 1.200 milions de catòlics i, per tant, l'elecció del líder de l'Església catòlica té un interès obvi per a tota aquesta població. Però més enllà del catolicisme, el conclave és una informació important per a molta gent que no és catòlica ni que tan sols és creient. El que aquests dies està passant al Vaticà és un autèntic espectacle televisiu. Ara fa 8 anys per exemple, l'especial de TV3 per la fumata blanca va tenir un 21,7% de quota.
 
Anar al contingut