Bruixeria

"El documental" presenta "Dansa als esperits"

Un treball filmat a en Nsola, un poblat evuzok a la selva del Camerun, que explica la història de Mba Owona, el medecinaire que s'ocupa de les malalties provinents del món de la nit.

Aquest dilluns, "El documental" presenta "Dansa als esperits", un treball filmat a Nsola, un poblat evuzok a la selva del Camerun.

Per als evuzok hi ha dos tipus de malalties: les "naturals" i les causades per la bruixeria. Aquesta és la història de Mba Owona, el remeier o curandero que s'ocupa de les malalties provinents del món de la nit. La dansa als esperits és el seu ritual de curació més important. Veiem Mba Owona en la seva vida quotidiana, la pràctica dels seus tractaments i escrivint els seus pensaments sobre la modernitat, la religió o la medicina. Mba Owona viatja entre els mons de la nit i el dia amb l'objectiu d'alliberar la Christine, una de les seves pacients, del malefici que pateix. Durant diverses hores, el ngengang es guarneix amb l'ajuda de dos neòfits, parla i riu amb els assistents com un autèntic animador de festes —diu que cal tranquil·litzar els més espantats—, canta, balla, entra en trànsit... I atén la malalta seguint els passos d'un ritual que acaba amb gestos tranquil·litzadors i afectuosos cap a aquesta. L'endemà, Mba surt de casa seva per atendre les rutines domèstiques: la neteja del rafal, la preparació del foc per a la tetera... Amb la primera llum del dia, tot ha tornat a la normalitat.

La pel·lícula comença amb la narració de la història de l'Evu, el mite creacional, per situar l'espectador en l'origen de tot. L'Evu era un ésser solitari que va acabar duent la mort al món dels humans. Atès que la protagonista del mite és una dona, narra en off una veu femenina. Hem filmat també la vida diària de Nsola. Expliquem el món del dia: el de la vida quotidiana que es desenvolupa amb tranquil·litat entre tasques del camp, pesca, cuina i relacions socials, en un ambient en què la modernitat comença a fer-se sentir. Ens remeten als sentiments, activitats i necessitats bàsiques que uneixen tots els éssers humans. Veiem Mba en la seva vida quotidiana, durant els seus menjars en família —amb la dona, fills i néts—, quan posa paranys de filferro per a petits animals, quan porta a terme els seus tractaments o escriu les seves consideracions sobre la modernitat, la religió i la medicina. "Dansa als esperits" és el retrat d'un personatge excepcional i un homenatge a la cultura evuzok.

Fitxa tècnica

Direcció: Ricardo Íscar
Guió: Ricardo Íscar i Daria Esteva
Productors: Daria Esteva i Pere Portabella
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Direcció de producció: Pasqual Otal i Ana Castañosa
Cap de producció: Caroline Pomerlau
Producció Camerun: Bernard Nagmo Douwono i Fernande Thobi
Productora delegada TVC: Ruth Casanovas
Antropòleg: Lluís Mallart
Fotografia: Ricardo Íscar
So: Sosthène Fokam Kamga
Muntatge: Núria Esquerra i Raúl Cuevas

"Dansa als esperits"
és un documental produït per Únicamente Severo i Films 59, en coproducció amb Televisió de CAtalunya, amb la col·laboració de l'ICIC i el suport del Programa MEDIA.
Anar al contingut