EL DOCUMENTAL

"El documental" emet divendres "Pepe Sales: pobres, pobres..."

"El documental" recorda la figura del poeta, músic i artista plàstic, Pepe Sales, mort prematurament l'any 94.

El divendres 9 de novembre, "El documental" estrena "Pepe Sales: pobres, pobres...", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Alguienvoló i Televisió Espanyola que fa un retrat del poeta, músic i artista Pepe Sales (Barcelona 1954 - Vallclara 1994) a partir sobretot d'enregistraments d'episodis de la seva vida i d'actuacions artístiques vinculades al món audiovisual. Aquest documental acaba de guanyar el "Premi al millor documental nacional" al recentment celebrat Festival In-Edit Beefeater de Cinema Documental Musical de Barcelona 2007.

Poeta, pintor, músic i maleït, català, membre radical d'una generació d'esperits oberts que va ser fulminada abans d'hora per la sida, les drogues o la repressió social i sexual, ara ja tant se val. L'oficialitat va passar d'ell tant com ell va passar de l'oficialitat. Però 10 anys després de la seva prematura mort, l'obra de Pepe Sales està trobant el seu públic i el seu lloc entre els creadors catalans (www.pepesales.org).

El 2004, el seu recull de poemes, "50 cançons d'amor i droga", ja ha donat peu a dos treballs diferents. "Cançons d'amor i droga", espectacle i CD d'Albert Pla i "Bloc de Lírica Dura/Homenatge a Pepe Sales", de Víctor Bocanegra. En tots dos casos, la crítica ha destacat la força dels poemes i ha reclamat el reconeixement públic de l'autor que els va escriure. Paral·lelament, Edicions 62 està a punt d'editar-lo definitivament en una col·lecció de poesia catalana.

Una faceta important de la seva obra és, precisament, la seva obra audiovisual: els vídeos (molts inèdits o poc coneguts) que va realitzar unint la seva pintura, amb imatges, música i naturalment, amb les seves pròpies paraules. Més que poemes, per ell, les lletres. Petites pel·lícules que són punyents compendis del món extraordinari i revulsiu de Pepe Sales, plenes de contingut, d'ànima, de suor i d'humor.

El documental presenta definitivament el personatge i mostra el seu poc conegut  treball audiovisual: alguns dels videoclips que va realitzar pel programa Glasnost de Televisió Espanyola (emesos entre els anys 1989-1992) i una selecció del material que va anar-se enregistrant els últims anys de la seva vida, alguna actuació i algun material domèstic de la seva vida de pringat. L'Albert Pla ("he sido poseido por Pepe Sales"), és potser la persona que més s'ha identificat amb Pepe Sales, a més de codirigir el documental, fa de presentador i introductor de tot plegat, i concelebra tota la pel·lícula.

El documental, s'arrodoneix amb una sèrie de breus paraules de col·laboradors, amics i altra gent que el va conèixer, com Víctor Bocanegra, Agustí Fernàndez, Lulú Martorell, Joan Sales, Martí Sales, Toni Boneo, Francisco Casavella…

Fitxa tècnica:
Direcció artistica: Albert Pla i Lulu Martorell  
Guió: Lulú Martorell 
Presentador-narrador: Albert Pla
Direcció tècnica: Toti Rovira          
Direcció musical: Judit Farres
Productor Executiu: Morrosko Vila-San-Juan
Productora: Alguienvoló S.L. (Audiovisual & Arts)

Anar al contingut