THALASSA

Divendres, a "Thalassa", el consum de garotes

Divendres, a "Thalassa", parlem de les garotes, que, durant aquests últims anys, han passat de ser consumides localment a fer-se un nom dins del cercle de la gastronomia més selecta.

Divendres, a "Thalassa", el programa del mar del 33, presenta els següents reportatges:

Garotes: menjar de pobres, menjar de rics

Menjar garotes ha estat fins fa ben poc un costum molt local d'alguns pobles costaners i desconegut per a la resta. Només uns quants estiuejants privilegiats que les havien tastades sabien apreciar el seu gust inconfusible, carregat amb les essències del mar.

El primer consumidor de garotes del món és el Japó. A Europa, França és el país que en té més tradició. A Espanya, la cosa és diferent i ha estat durant aquests últims anys que les garotes han passat de ser consumides localment a fer-se un nom dins del cercle de la gastronomia més selecta.

Aquest any, la temporada de les garotes va començar amb polèmica. El cens de les poblacions de garota a la costa catalana fet durant el 2006 va concloure que s'havia produït un descens d'entre un 25 i un 30%, en relació amb les dades del primer estudi fet el 1992.
L'administració, els científics, els ecologistes, els mariscadors, tots van discrepar i van dir-hi la seva. No s'havia parlat mai tant de les garotes.

Al final, l'alarma sobre la sobreexplotació de les garotes es va matisar. Malgrat el decreixement de les poblacions, encara queden milions de garotes a la costa catalana i amb el consum actual sembla que n'hi continuaran havent. Però caldrà controlar l'explotació d'aquest recurs que és una espècie clau dels ecosistemes rocosos costaners, cada vegada més empobrits.

El salmó salvatge amenaçat

El salmó salvatge de l'Atlàntic és un dels viatgers més grans del planeta. El seu cicle de vida es desenvolupa entre el riu i les aigües fredes de Groenlàndia. Però el més cèlebre dels peixos migratoris és una espècie amenaçada i està desapareixent d'Europa. Les raons? Les captures, la contaminació i, és clar, les xarxes dels pescadors que els capturen abans que pugin als rius.
Anar al contingut