Cinema català

"Carles, príncep de Viana" arrenca el cicle dedicat a la història i a les llegendes de Catalunya

La directora Sílvia Quer i l'actor Josep M. Pou acompanyaran Àlex Gorina en la presentació de la pel·lícula i en el debat posterior a la seva emissió.

Aquest dissabte, 15 de desembre, "Sala 33" comença un cicle dedicat a la història i a les llegendes de Catalunya, amb "Carles, príncep de Viana". El cicle es completarà, les dues setmanes següents, amb les emissions de les minisèries "Ermessenda" i "Serrallonga"

"Carles, príncep de Viana" (2001) és una història de ficció basada en fets reals succeïts a mitjans del segle XV i recollits per Mariona Ibars a la novel·la "El príncep de Viana" (Columna, 1996). TV3 en va produir l'adaptació en una TV-movie vibrant que va ser un gran èxit de públic i que no s'havia tornat a veure a la pantalla des de fa gairebé una dècada.  

Història, intrigues cortesanes i drama familiar es donen la mà en un títol que narra la confrontació brutal i els complots despietats per aconseguir el tron de Navarra. Una lluita apassionant que enfronta l'hereu legítim del regne -el príncep Carles-, amb l'usurpador -el seu propi pare, Joan de Trastàmara-.

David Selvas i Josep M. Pou es posen en la pell d'aquestes dues figures històriques en un cara a cara interpretatiu antològic. Al seu voltant, una cort de seguidors d'un i altre bàndol, formada per un bon grapat dels actors catalans més destacats dels últims anys: des de Ramon Madaula a Marc Cartes; de Julio Manrique a Irene Montalà; o de Manel Barceló a Belén Fabra, entre molts altres.

Al capdavant del projecte, la mà experta de Sílvia Quer, una de les realitzadores de cinema i televisió més reputada de tot l'estat. Entrenada en la direcció de serials dramàtics a Televisió de Catalunya, Quer acumula èxits els últims temps amb minisèries com "23-F: el dia més difícil del rei" (Premi Gaudí, Ondas i de l'ATV) o "Operación Jaque" (finalista al Premi Emmy Internacional). També va dirigir el llargmetratge de cinema "Febrer" (2007).

En un article aparegut recentment al diari "El Periódico" de Catalunya (17-X-12), Josep M. Pou reflexionava al voltant de la pel·lícula: "Gorina, Quer i jo veiem junts 'Carles, príncep de Viana' i quedem parats de les seves qualitats (moltes) i de la vigència (tota) del seu llenguatge. I pensem, com deuran pensar els espectadors quan la vegin, que aquí hi ha un camí a seguir, que la nostra història és llarga i el seu coneixement escàs, i que igual que els anglesos, podem també omplir les nostres pantalles amb alguna cosa més que pa i toros".

"Sala 33" també inclourà una entrevista amb Fernando Pomares, director del curtmetratge que s'emetrà per completar la programació de la nit: "Alto Sauce" (2010). El curt és un thriller que reconstrueix un crim misteriós succeït vint anys enrere en una hermètica localitat de muntanya, a través de les proves documentals que en van quedar. Amb referències que van des del "Twin Peaks" de David Lynch fins a "La conversación" de Francis Ford Coppola, Pomares realitza un exercici d'estil notable i hipnòtic que investiga les fonts de les mentides i els efectes que aquestes tenen en els qui accedeixen a creure en elles.
Anar al contingut