Setmana de les dones

8M: les dones, protagonistes de la programació de TV3

Som molt més. Som superació. Som lluita. Som el que volem ser. I som protagonistes absolutes de la programació de TV3, el 33, el canal Super3 i Esport3 tota la setmana.

El masclisme i el paper actual de la dona, a debat a "Els matins"  

Del 2 al 6 de març, el programa presentat i dirigit per Lidia Heredia dedicarà una part important dels seus continguts a les dones. Es podran veure entrevistes al carrer sobre les percepcions, sobretot entre els joves, dels canvis en el llenguatge, les actituds i els comportaments arran de les reivindicacions feministes dels últims anys.

El dimecres 5 de març, es tractarà el masclisme no explícit del poder i com funcionen les xarxes per protegir el poder masculí. Tres dones amb càrrecs públics o privats conversaran sobre aquest tema i les seves experiències.

El dijous 6 de març es parlarà del feminisme, el masclisme i el llenguatge. I finalment, el divendres 7 de març, un cara a cara permetrà debatre sobre els diferents punt de vista del feminisme sobre la prostitució i els ventres de lloguer. Amelia Tiganus, activista per a l'abolició de la prostitució, serà una de les convidades del programa.

 

8 reptes per desemmascarar les desigualtats de gènere al "TN vespre"

 

De l'1 al 8 de març, el "TN vespre" comptarà amb 8 "contraportades" centrades en les dones. En cada una d'elles es tractarà un àmbit diferent on encara hi ha desigualtats de gènere. El to serà desenfadat i el format anirà un pas més enllà de les notícies del "Telenotícies", amb preguntes al carrer, experiments socials i casos reals que explicaran com ho han viscut en primera persona. Aquests seran els temes que es tractaran:

  1. Dones i esport: l'espai es preguntarà què és "córrer com una nena" i ho respondrà una de les capitanes del Barça, Alexia Putellas. També es podrà veure com tracten els mitjans de comunicació l'esport femení i quines desigualtats existeixen encara, més enllà de les salarials.
  2. Dones i pressió estètica: el pèl de les dones fa por? S'intentarà respondre aquesta pregunta amb dones que no es depilen i altres que viuen diàriament la pressió estètica sobre els seus cossos i que explicaran com se n'alliberen.
  3. Noves masculinitats: què és ser home? Com els afecta el masclisme també a ells? Ho respondran diferents tipus d'homes que lluiten cada dia per fer del "ser home" una cosa diferent a la que marquen els estereotips.
  4. Dones i llenguatge: es parla diferent als nens i a les nenes? Què passa quan s'utilitza el genèric femení? Les floretes són masclistes? I les lletres de les cançons? Ho respondran una professora de llenguatge inclusiu i també una youtuber que es dedica a gravar els homes que li diuen floretes pel carrer.
  5. Dones i salut: quins són els símptomes d'un atac de cor? Són els mateixos en elles que en ells? I què passa quan un home i una dona van a urgències amb els mateixos símptomes? Aquest capítol tractarà el biaix de gènere assistencial i de malalties que "per ser de dones", estan oblidades.
  6. Dones i violència masclista: se seguirà a una supervivent de violència masclista que ara fa xerrades als instituts per explicar com va sortir-ne, mentre que el programa es pregunta quantes dones n'estan patint ara mateix. També es podrà veure com transformen les cicatrius que els han quedat.
  7. Dones i economia: el "terra enganxós" explica per què les dones no accedeixen als càrrecs directius? La maternitat és encara un fre a les carreres professionals de les dones? Es miraran de respondre aquestes preguntes amb una directiva i una mare que treballa a jornada parcial per poder cuidar les seves filles.
  8. Dones i educació: quines extraescolars fan els nostres fills i filles? A què juguen al pati o quina roba els comprem? Aquesta contra es planteja quines són les desigualtats que imposen els adults a nens i nenes des de la primera infància.

 

"Sense ficció", tot un mes dedicat a les dones

 

"Sense ficció" dedicarà bona part de la seva programació del mes de març a les dones. El 3 de març es va emetre "El mirall andorrà", una producció en què s'explica com Andorra és, amb Malta, l'últim reducte europeu que encara no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs, tot i la pressió, fins i tot, de les Nacions Unides. L'emissió d'aquest documental anirà acompanyada d'un "Món" que hi enllaçarà temàticament i que recull testimonis de dones que van viure l'experiència d'avortar sense cap empara legal. Durant els anys seixanta i setanta, milers de dones van anar a clíniques de Londres o d'Amsterdam, però no totes s'ho podien pagar. Algunes han acceptat recordar aquells moments davant de les càmeres, revivint històries que sorprendran, possiblement, qui ha viscut sempre en un context en què el dret a l'avortament està reconegut, des de la primera llei després del franquisme, el 1985. També es repassarà la reacció antiavortista que ha aparegut a diversos llocs del món.

El dimarts 17 de març s'emetrà un documental potent, personal i sense censura: "Hollywood, les dones passen comptes" ("The Reckoning: Hollywood's Worst Kept Secret"). Aquest treball explora l'escàndol més explosiu a la història de la cultura pop: l'assetjament sexual a Hollywood. Uma Thurman, Ashley Judd i Gwyneth Paltrow es troben entre les dotzenes de cares famoses que ara han presentat acusacions que van des de violació fins a assetjament sexual. Amb informació privilegiada de Harvey Weinstein, "The Reckoning" és la pel·lícula definitiva sobre l'abús de poder en una cultura còmplice i el missatge extraordinari que es va convertir en un moviment per a les víctimes de tots els àmbits de la vida: #MeToo.

A continuació, es podrà veure "Violades per la policia" ("Abused by the Police"), una producció de la BBC on es posa el focus en els casos de conducta sexual inapropiada d'agents de policia als EUA.

Finalment, el 31 de març, es posarà el focus en les dones que viuen sota la pressió dels conflictes bèl·lics. A "Encara hi ha algú al bosc?" es parla de com entre 25.000 i 50.000 dones van ser víctimes de violació com a arma de guerra durant el conflicte dels Balcans (1991-2001). El Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia va considerar per primera vegada les violacions com a crim de guerra i crim contra la humanitat. 25 anys després, ha acabat la guerra per les dones que van sobreviure a les agressions sexuals i pels fills nascuts d'aquestes violacions?

El mateix dia 31, a continuació, s'emetrà "Comandante Arian", un documental coproducció de TV3 que s'ha estrenat als cinemes i que ha estat molt ben valorat a festivals d'arreu del món. Després de patir cinc ferides de bala, la comandant Arian viu en pròpia pell el sacrifici de la guerra mentre es veu obligada a redefinir el seu paper en la lluita per la llibertat de les dones. La comandant Arian forma part de la YPJ, les Unitats de Defensa de les Dones, l'exèrcit feminista que combat a Síria per l'emancipació de la dona davant de l'enemic més patriarcal i salvatge de tots: el Daesh (ISIS). Arian, mentre lluita per recuperar-se de les seves múltiples ferides de bala, rememora la seva última missió: l'alliberament de Kobane després de tres llargs anys de setge del Daesh.

 

Les aportacions del feminisme al català, a "El llenguado"

 

El 4 de març, el programa sobre el català presentat pels actors Guillem Albà i Yolanda Sey, va parlar d'"El català de totes". Yolanda Sey viatja en el temps a l'última manifestació del 8 de març, i decideix investigar quines han estat les aportacions del feminisme al català. Hi ha un català "de gènere"? Parlarà amb lingüistes de la importància de Carme Junyent i Eulàlia Lledó, amb artistes com Clara Peya, amb mestres i comunicòlogues, i també amb escriptores com Bel Olid, Lolita Bosch, Llucia Ramis, Jenn Díaz i Anna Manso.

 

Dos "Quatre gats" centrats en la dona

 

El 5 i el 12 de març, el programa "Quatre gats", dirigit i presentat per Ricard Ustrell, centrarà els seus continguts en la dona. l 5 de març, al capítol "Futbol femení", s'explicarà com el futbol femení ha anat guanyant seguidors i rellevància mediàtica en els darrers anys i com, tot i això, les condicions materials encara són molt lluny del futbol masculí. En aquest episodi s'entrevistarà la Pilota d'Or i jugadora de l'Olympique de Lió, Ada Hegerberg, i la jugadora del Barça Jennifer Hermoso. L'espai parlarà de les condicions laborals i econòmiques de les jugadores amb l'advocada Mar Mas, que va acompanyar-les a la vaga.

L'onada feminista entra a poc a poc a la política i cada vegada hi ha més dones amb responsabilitats en aquest món que s'ha representat majoritàriament per homes. Al capítol "Dones i política" s'entrevista tres dones de la primera línia política per aprofundir en les condicions amb què es troben les dones si volen accedir a càrrecs polítics. Elles són Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid; Uxue Barkos, expresidenta de Navarra, i Teresa Rodríguez, líder de Podem a Andalusia. El programa també anirà al Parlament Europeu per observar-ne la realitat des del punt de vista de la corresponsal Griselda Pastor.

 

"Clara Campoamor, la dona oblidada", dissabte a les 19.25

 

En una època en què les dones no participaven en política, Clara Campoamor aconsegueix ser diputada, lluita pel sufragi femení i el defensa a les Corts l'any 1931, durant la II República. La seva lluita política camina en paral·lel a la seva vida personal, en què sembla que l'amor no hi cap. Ella serà la protagonista de la "Tarda de cine" de diumenge, 8 de març, amb "Clara Campoamor, la dona oblidada", una coproducció de TV3.

 

Artistes invisibilitzades a "Quan arribin els marcians"

El programa cultural de referència de TV3 dedicarà un reportatge a dones artistes de la nostra història recent que han estat invisibilitzades i oblidades. Dramaturgues a les quals el TNC dedica ara el cicle Epicentre pioneres, escriptores llatinoamericanes de les que no se'n sap pràcticament res i a les quals l'escriptora Luna Miguel ha dedicat el llibre "El coloquio de las perras", o artistes com la dadaista Elsa von Freytag-Loringhoven, a qui s'atribueix l'autoria del cèlebre urinari popularitzat per Marcel Duchamp i a la qual l'escriptora Siri Hustvedt ha dedicat part de la seva darrera novel·la, "Records del futur".

 

Especial "Atrapa'm si pots" amb nens i nenes

El concurs líder dels caps de setmana té molt present, en els seus continguts, el paper de la dona al llarg de la història i en tots els àmbits: social, científic, polític, cultural... Aquesta manera de fer es posarà en pràctica també en un programa especial amb els més petits de casa. Els protagonistes seran: Àlex (Lleida), Jammin (Terrassa), Josep (Manresa), Júlia (Reus), Ramon (Ripoll) i Sunna (Barcelona). Tots ells tenen 12 anys .

 

"Mama Congo. Dones al cor d'Àfrica", a "30 minuts"

 

La República Democràtica del Congo és un dels països del món on és més difícil ser dona. Situat al cor d'Àfrica, arrossega una llarga història de violències i de pobresa extrema. Les dones han alçat la veu i reivindiquen acabar amb un model social que no les té en compte.

A través de la mirada de deu activistes i de les veus d'una vintena de dones, el reportatge "Mama Congo. Dones al cor d'Àfrica", realitzat per Lisi Andrés Palacios i Josep París Castro, descobrirà la lluita feminista que es viu al país famós mundialment per l'Ebola i els minerals de sang. Un país que també té el macabre títol de ser el líder mundial de les violacions i on l'avortament és il·legal. Tipes d'aguantar la violència i que la comunitat internacional les victimitzi, les dones del Congo s'han organitzat per difondre la perspectiva de gènere casa per casa. Exigeixen formar part de la nova etapa que viu el país i no estan disposades a renunciar als seus drets.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut