"Una història inquietant" // "Brasil: el sol negre"

"UNA HISTÒRIA INQUIETANT" EMISSIÓ: 14 de gener, a les 22.40, al 33, Internet 7 dies GEO Blocat a Espanya. Després d'anys de refugi a Kènia i, posteriorment,

"UNA HISTÒRIA INQUIETANT"


EMISSIÓ: 14 de gener, a les 22.40, al 33, Internet 7 dies GEO Blocat a Espanya.


Després d'anys de refugi a Kènia i, posteriorment, de poder estudiar a Anglaterra i de doctorar-se en Dret, el jove i ja ambiciós advocat Anuol Deng decideix tornar al seu país, Sudan del Sud, recentment declarat independent i trasbalsat encara per la guerra.
Conscient de la violència que l'ha assolat i del seu propi passat ple de dolor, Anuol torna disposat a lluitar contra la violació dels drets humans en un nou país, que ara és el seu. Creu fermament que el compliment i el respecte per la llei han de ser l'única guia certa per portar al Sudan del Sud una pau sostenible.
Però la seva formació occidental xoca de seguida i frontalment contra el pensament local, encara agitat per l'enfrontament fratricida. Mentre Anuol sosté que la única manera de curar les ferides del país és fer justícia i, per tant, portar els culpables dels crims davant dels tribunals, els seus interlocutors i compatriotes pensen que la manera de superar el passat és l'oblit. "No hi haurà cap reconciliació a Sudan del Sud sense justícia" els assegura el jove advocat.

Mentre Anuol és al país, esclata un nou brot de guerra civil. I amb tanta virulència que l'advocat ha de fugir novament de les bales i de les granades que el van obligar a abandonar casa seva quan era un noi. El Sudan del Sud torna a precipitar-se en l'abisme i ell, mesos després d'abandonar la comoditat de Londres, torna a ser un refugiat en el seu propi país.

Amb la inspiració moral i espiritual que li ofereix la seva pròpia mare, que va desafiar la guerra i la mort contra vent i marea, Anuol vol treballar intensament, aportant els seus coneixements jurídics, per millorar el país que fa anys el va expulsar.

Però és possible que a curt o a mitjà termini pugui cristal·litzar al Sudan del Sud l'ideal de justícia que Anuol vol per al seu país?

Dirigit per Ilse van Velzen & Femke van Velzen

"BRASIL: EL SOL NEGRE"


EMISSIÓ: dilluns 14 de gener a les 23.35, al 33.

Una producció de Hikari Films.A començament de segle, el Brasil vivia una època d'eufòria. El país era una potència petroliera. L'aleshores president Lula da Silva feia una gran aposta pel petroli en alta mar, i aconseguia una increïble font de riquesa i prometia compartir-la des del poder: "És el petroli el que donarà als nostres joves la possibilitat d'estudiar, d'obtenir el que no tenen! Vull que tots els fills de tots els treballadors tinguin dret d'anar a la universitat fins que siguin nomenats doctors i que això passi a tot el país".

Eufòria, entusiasme, malbaratament... El Brasil guanya la candidatura per organitzar el Mundial de Futbol i els Jocs Olímpics el 2016. La cosa no podia anar millor...Quinze anys després, el país viu, desil·lusionat, la cara més trista del "boom" del petroli. A finals del 2014, la companyia nacional d'hidrocarburs Petrobras estava immersa en un greu cas de corrupció, el preu del petroli s'havia enfonsat, l'acció de la companyia nacional és desmuntava i arreu del país s'aixecaven veus per denunciar la dramàtica acceleració d'una contaminació que pot posar en perill fins i tot les proves de vela dels Jocs Olímpics d'aquest estiu.A principis del 2015 encara quedava petroli al Brasil, però avui els brasilers ja tenen la certesa que comparteixen més problemes que prosperitat. El petroli ja no és el somni. "Brasil: el sol negre" ("Bresil: soleil noir") fa balanç d'un desastre que els líders brasilers no havien previst. I ho fa a través de la lluita i de la mirada d'un personatge icònic: un simple pescador.

Dirigit per Frédérique Zingaro i Mathilde Bonnassieux.
Anar al contingut