"Terrorisme: creant el monstre" // "El silenci dels fusells"

"TERRORISME: CREANT EL MONSTRE" EMISSIÓ: dilluns 13 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya). Quan va qualificar de

"TERRORISME: CREANT EL MONSTRE"


EMISSIÓ: dilluns 13 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Quan va qualificar de "guerra" la resposta a l'atac d'Al-Qaeda aquell 11 de setembre, sense definir mai l'enemic, l'administració de Bush podria haver portat els Estats Units, i de fet tot l'Occident, a un camí sense retorn.
Després de l'11 de setembre, els Estats Units van iniciar una campanya militar contra un moviment jihadista global definit genèricament per Washington com a "terrorisme". Aquesta primera part del nostre documental explica la història del "naixement" de la "guerra contra el terror".
Cada decisió presa per aquella administració va ser un pas més cap al fracàs, i una contribució a la propagació de la guerra. Inspirats pel seu èxit en la reconstrucció d'Alemanya i del Japó després de la Segona Guerra Mundial, els Estats Units van optar per un canvi de règim a l'Afganistan, la seva primera batalla en l'autodeclarada "guerra contra el terror".

Aquest primer episodi "Terrorisme: creació del monstre" analitza les conseqüències fatals del malentès dels orígens de l'islam radical i de les seves aspiracions messiàniques i, d'altra banda, del fet d'haver declarat la guerra no només als "terroristes", sinó també als països que els van donar suport.

Els Estats Units i els aliats occidentals es van trobar encapçalant, i al mateix temps perdent, una guerra contra les insurreccions locals, un parany en què les potències colonials havien caigut el segle passat.
Com es podia esperar, la invasió de l'Afganistan va ser com un martell trencant mercuri, que en dispersa milers de restes arreu del món. També va establir un precedent: la definició de "terrorisme" ja no es va aplicar només a Al-Qaeda, sinó a qualsevol persona que s'oposés als Estats Units.

Dirigit per Ilan Ziv
EL SILENCI DELS FUSELLS


EMISSIÓ: dilluns 16 de maig 2019, a les 23.40, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya).

Anatomia del difícil procés de pau a Colòmbia entre el govern del llavors president José Manuel Santos i la guerrilla de les FARC. Quatre anys d'investigació periodística al servei d'una reconciliació, després de més de 50 anys de combats, que pot actuar com a model de negociació de conflictes amb postures aparentment irreconciliables.

Dos enemics irreconcialiables s'asseuen en una taula per negociar. El procés de pau de Colòmbia explicat amb un accés inèdit als protagonistes de les negociacions i amb un material d'arxiu excepcional.
Quatre anys de tenses reunions que culminen en un acord històric després de dècades de violència.

Per un costat, escoltem la visió de José Manuel Santos, en aquell moment president de Colòmbia i premi Nobel de la Pau. Per l'altre, Timochenko, el líder de la guerrila de les FARC. La directora, Natalia Orozco, mostra els arguments de les dues parts i impregna caràcter propi a una narració marcada per les seves reflexions. Mai abans havíem pogut veure les interioritats d'una negociació tan fràgil i que, contra tot pronòstic, supera les amenaces constants de trencament del diàleg.

Paticipació en festivals

- Pel·lícula Inaugural, 57 Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias –FICCI-, Colombia, 2017.
- Competencia Oficial Cine Colombiano, 57 Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias –FICCI-, Colombia, 2017.
- Secció Découvertes Fiction, 29 Cinelátino – Rencontres de Toulouse, Francia, 2017.
- Selecció Oficial, 3 Panorama Colombia - Festival de Cine Colombiano de Berlín, Alemania, 2017.
- Selecció Oficial, 4th Annual Georgetown Latin American Film Festival, EE.UU., 2017.
- Selecció Oficial Latitud, DocsBarcelona, España, 2017.
- Selecció Oficial, Festival Cine Vivo, Australia, 2017.
- Competencia de Documentales Latinoamericanos, 17 Festival de Derechos Humanos, Argentina, 2017.
- Selecció Oficial, DocMontevideo, Uruguay, 2017.
- Selecció Oficial, Competencia Panorama Continental Documental, 1 Festival Internacional de Cine de América, México, 2017.
- Selecció Oficial, Festival de Lima, Perú, 2017.
- Festival Biarritz Amérique Latine, Francia, 2017.
- Selecció Oficial, 12 Sydney Latino Film Festival, Australia, 2017.
- Competencia Oficial, DocMX, México, 2017.
- Selecció Oficial, Festival de Cine y Cultura Latinamerika i Fokus, Suecia, 2017.
- Selecció Oficial, 19 Festival Filmar en América Latina, Suiza, 2017.

Dirigit per Natalia Orozco
Anar al contingut