"Témer la policia" // "La rebel·lió dels drons"

"TÉMER LA POLICIA" EMISSIÓ: dilluns 18 de febrer, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya) Als Estats Units cada cop és més

"TÉMER LA POLICIA"


EMISSIÓ: dilluns 18 de febrer, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Als Estats Units cada cop és més habitual veure la policia patrullant amb uniformes militars, dins de vehicles blindats i helicòpters de combat, i portant armament de guerra.
Un programa del Departament de Defensa, el 1033, permet que el Pentàgon faciliti, pràcticament de franc, un munt de material en desús, a unes 8.000 unitats policials de les 18.000 que hi ha arreu del país. Traduït en diners, vol dir 6.000 milions de dòlars cèdits en material militar a la policia.
La creixent militarització de les policies nord-americanes està tenint uns efectes devastadors sobre la població que diuen que protegeixen i cada dia estan socialment més qüestionades. L'any 2017, mil persones van morir per trets de la policia, un 20% més que la mitjana d'un país europeu, i només en 13 casos s'ha obert una investigació judicial.

La legislació nord-americana autoritza els policies a disparar en el cas que se sentin amenaçats i en algunes formacions s'inculca als agents la idea que, si cal, han de disparar a matar per protegir-se.

El període de formació d'aquests agents és només de 7 mesos, molts menys que a la majoria de països europeus, i el resultat de tota aquesta dinàmica és tan pervers que, a vegades, el simple gest de treure's la cartera de la butxaca del darrere et pot costar la vida.

Dirigit per Sébastien Gilles

"LA REBEL·LIÓ DELS DRONS"


EMISSIÓ: dilluns 18 de febrer a les 23.43, al 33 i 14 dies a Internet (GEO blocat a Espanya).


Un producció de PBS Internacional.
Amb la nova generació de robots voladors -des de diminuts sensors que prenen decisions pel seu compte fins a avions gegants no tripulats- podrem veure drons tan grossos com un avió jumbo o tan petits com ocells, desenvolupant accions extretes directament de la ciència-ficció. Els drons estan canviant la nostra relació amb la guerra, la vigilància i, fins i tot, entre uns i altres de manera sorprenent i terrorífica. Però quanta gent coneix realment els drons i les seves capacitats? Molts dels requisits necessaris per obtenir aquests aparells i les seves possibilitats -matar, entre elles- s'ha mantingut en secret. "La rebel·lió dels drons" ("Rise of the drones") descobreix les tecnologies d'avantguarda que enceten un nou capítol de la història de l'aviació.

La tecnologia permet a l'usuari de l'avió no tripulat descobrir pràcticament qualsevol persona i en qualsevol lloc, independentment de les fronteres nacionals, cosa que planteja un seguit de preguntes al voltant de la regulació internacional. En l'últim any, els Estats Units (EUA) han dut a terme centenars d'atacs aeris en quatre països. Només els que s'han fet a l'Afganistan formen part d'una guerra autoritzada públicament, mentre que els atacs practicats al Pakistan, Somàlia i el Iemen són operacions encobertes. El govern dels EUA afirma que els avions no tripulats han delmat els principals líders d'Al-Qaeda amb baixes civils limitades, però els analistes lluiten per verificar-ne tots els detalls.Els drons suposen un nou element en la guerra tàctica, però aquest canvi no és limita només a una revolució americana. Hi ha 55 països més que actualment els construeixen, els compren o els usen en la robòtica militar aèria i no s'utilitzen només per a la caça de l'enemic. A algunes persones els ha començat a preocupar el fet que en pocs anys els EUA puguin tenir 30.000 avions creuant-se en el cel acumulant informació.

"La rebel·lió dels drons" proposa una reflexió sobre aquesta qüestió i posa llum sobre la cultura secreta dels drons i la seva evolució en els camps de l'enginyeria, la robòtica, l'aviació i l'aeronàutica i fa una extrapolació sobre què podria significar si totes aquestes capacitats acaben sent d'ús generalitzat dins de les fronteres nord-americanes, per part dels governs o d'organitzacions privades i ciutadanes.

Dirigit per Peter Yost.
Anar al contingut