"Reggie Yates, vida i mort a Chicago" /// "Miners morts a trets"

"REGGIE YATES, VIDA I MORT A CHICAGO" EMISSIÓ: dimecres 29 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet Chicago s'ha convertit en una de les ciutats més violentes dels Estats Units

"REGGIE YATES, VIDA I MORT A CHICAGO"

EMISSIÓ: dimecres 29 de novembre, a les 23.00, al 33 i 30 dies a Internet

Chicago s'ha convertit en una de les ciutats més violentes dels Estats Units. Els tirotejos, les morts i els ferits per armes de foc són quotidians.
El premiat documentalista Reggie Yates s'endinsa en la conflictiva realitat de la ciutat adoptiva de l'expresident nord-americà Barack Obama. La taxa d'assassinats a Chicago s'ha disparat un 72% el 2016, un 88% per armes de foc. El 2015 hi va haver 468 assassinats, un increment d'un 12,5% respecte a l'any anterior. La majoria de víctimes són joves afroamericans. Qui n'és el culpable?

L'atenció pública i periodística se centra en la brutalitat policial i les seves conseqüències. És un fet. Als cossos de la policia, no només a Chicago sinó a la majoria del territori nord-americà, se'ls acusa d'actuar amb mentalitat racista. La diferent actitud mostrada pels agents en relació amb la delinqüència de raça blanca n'és una prova. Però aquest fet que sembla prou inqüestionable, i que ha generat i genera tot tipus de protestes als Estats Units, no ho explica tot. I no ho explica particularment a Chicago.

Després d'assistir al funeral d'un jove negre assassinat amb una arma de foc, Reggie Yates canvia l'orientació de la seva investigació. I s'enfronta amb un problema encara molt més greu que la violència policial: l'autèntica guerra diària protagonitzada entre els mateixos joves afroamericans de diversos barris de Chicago, en un context d'extrema pobresa, falta de feina i desesperança absoluta en el futur.

Dirigit per Toby Trakman


"MINERS MORTS A TRETS"

EMISSIÓ: dimecres 22 DE NOVEMBRE a les 23.53, al 33.

Sud-àfrica no tornarà a ser mai més el mateix


Una producció d'Uhuru Productions.

L'agost del 2012, els miners d'una de les mines de platí més grans de Sud-àfrica van començar una vaga per reivindicar una millora dels salaris. En els sis dies de vaga, la policia va utilitzar foc real per reprimir brutalment els miners, en va matar 34 i i en va ferir molts més. La policia va justificar-ho dient que havia disparat en defensa pròpia."Miners morts a trets" ("Miners shot down") explica una història diferent, que es desenvolupa en temps real durant set dies, com una bomba de rellotgeria. El documental enllaça el punt de vista de tres líders de la vaga --Mambush, Tholakele i Mzoxolo--, amb imatges convincents de la policia, imatges d'arxiu de la televisió i entrevistes amb els advocats representants dels miners en la comissió d'investigació resultant sobre la matança. El que emergeix és una tragèdia que sorgeix de les profundes deficiències de la jove democràcia de Sud-àfrica, amb vint anys i amb una pobresa persistent i la promesa incomplerta d'una vida millor per a tothom.Un documental compromès i premiat en diversos festivals, excel·lentment filmat, narrat amb sensibilitat i amb una inquietant banda sonora, que palesa fins a quin punt el Congrés Nacional Africà s'ha allunyat de les seves graduals arrels alliberadores, abandonant la població davant de la perspectiva incòmode dels que es beneficien dels minerals en els països menys desenvolupats de l'anomenat Sud Global.

Podeu veure el tràiler aquí.

Dirigit per Rehad Desai.

PREMIS
· Millor Documental en els International Emmy Awards 2015.
· Millor Documental i Millor So en els South African & Televisions Awards 2015.
· Millor Documental al FESPACO 2015.
· Premi Justícia al Cienam for Peace 2015.
· Premi del Públic en el Black Movie Film Festival de Gènova 2015.
· Premis Vaclav Havel i Camera Justitia en el Human Rights Film Festival 2014.
· Premi Aung San Suu Kyi en el Hrhdiff Myanmar 2014.
· Premi Drets Humans en l'Amnesty International - Diff 2014
· Nominació especial en l'Encounters South African International Documentary Film 2014.
· Millor Documental Sud-africà al Durban International Film Festival 2014.
· Millor Documental de Realitat en l'Ugu Film Festival 2014.
· Premi del Públic en l'African Film Festival de Colònia 2014.
Anar al contingut