Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els menors estaven atrapats a un camp de refugiats a Síria

"Orfes d'Estat Islàmic", l'odissea d'una àvia a la recerca dels seus nets

És l'emotiva i sorprenent història d'una àvia australiana, Karen Nettleton, una mestressa de casa amb una vida corrent, que emprèn la complicada missió de rescatar els seus nets i besnets a Síria, enmig de la desfeta d'Estat Islàmic.

El jihadista australià més conegut, Khaled Sharrouf, va marxar amb la seva dona i els seus cinc fills a l'autoproclamat califat d'Estat Islàmic el 2014. Va publicar a les xarxes socials unes imatges esfereïdores que van fer la volta al món: el seu fill gran aguantant el cap decapitat d'un presoner. El documental explica la dramàtica història d'aquests nens, víctimes del fanatisme del seu pare, i la lluita sense treva de la seva àvia per localitzar-los i tornar-los a Austràlia.

Khaled Sharrouf i la seva dona Tara van abraçar la bandera negra d'ISIS, com molts altres joves occidentals. Karen Nettleton, la protagonista d'aquest documental, és la mare d'ella i viu amb angoixa el procés de radicalització de la seva única filla, sense poder-hi fer res. Quan tota la família Sharrouf marxa a Síria, l'àvia en perd el contacte durant molts anys.

Però Khaled i Tara moren durant la guerra. Alliberat l'últim reducte d'ISIS, l'àvia es proposa trobar els tres nets que queden vius i fer-los tornar a Austràlia, el seu país. Zaynab, la neta més gran, tenia aleshores disset anys. Amb tretze, l'havien obligat a casar-se amb un combatent d'Estat Islàmic de l'edat del seu pare i havia tingut dos fills, besnets de Karen.

L'àvia va preparar diverses missions de rescat, però totes van fracassar. Turquia, Síria, l'Iraq... Finalment els troba al camp de refugiats d'Al-Hawl, a Síria, on viuen atrapats en condicions precàries després que Estat Islàmic perdés el control del territori. El periodista Dylan Welch i la productora Suzanne Dredge han seguit l'experiència d'aquesta família durant quatre anys, han viatjat amb Karen i l'han acompanyat en el seu intent de convèncer les autoritats sirianes i australianes que li lliurin la custòdia dels seus nets i besnets i que els permetin tornar a Austràlia.

Un retrat del que aquesta família –i moltes altres d'arreu del món– va viure durant els anys que va existir el califat d'Estat Islàmic i l'infern que encara viuen ara als camps de refugiats.

Dirigit per Dylan Welch

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut