"Ni oblit ni perdó" // "Pells"

"NI OBLIT NI PERDÓ" EMISSIÓ: dilluns 7 de gener, a les 22.40, al 33, Internet 30 dies, GEO Blocat a Espanya. Esad Landzo, bosnià, condemant a 15

"NI OBLIT NI PERDÓ"


EMISSIÓ: dilluns 7 de gener, a les 22.40, al 33, Internet 30 dies, GEO Blocat a Espanya.


Esad Landzo, bosnià, condemant a 15 anys de presó pel Tribunal Internacional de La Haia per a l'antiga Iugoslàvia per tortures, crims de guerra i crims contra la humanitat, decideix demanar perdó a algunes de les seves víctimes supervivents.
El 1992, quan Esad Landzo només tenia 19 anys, va començar la guerra de Bòsnia. L'Esad va ser mobilitzat per les forces bosnianes i destinat al camp de Celebici, conegut per abusos i tortures a presoners de guerra, molts dels quals eren civils.
Allà va ser un dels guardians del camp, en el qual va cometre els crims pels quals, un cop acabada la guerra, va ser denunciat i jutjat a la Haia.
El 1998 va ser condemnat a 15 anys per tortures, crims de guerra i crims contra la humanitat pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, i n'ha passat deu tancat a Finlàndia.

Un cop en llibertat, es va proposar anar a buscar alguns dels homes que va torturar per mostrar el seu penediment i demanar perdó pel sofriment que va causar.
El reportatge "Ni oblit ni perdó" recull els moments en què l'Esad es retroba expresoners del camp de Celebici, amb els quals parla, i com, malgrat el remordiment que mostra, ells no han oblidat ni perdonen la violència que van patir per part seva.

Aquests dies, quan fa 23 anys de la matança de Srebrenica, on més de 8.000 persones van ser assassinades a mans de les forces serbobosnianes, en el pitjor genocidi d'aquella guerra, cap dels condemnats per aquella matança ha demanat perdó.

Per això pren especial significació el gest d'Esad Landzo cap a les seves víctimes, una acció que no sempre ha trobat la comprensió de la seva família ni dels seus veïns musulmans, que tampoc obliden ni perdonen els múltiples crims que es van cometre contra ells, aquells anys.

Dirigit per Lars Feldballe-Petersen

"PELLS"


EMISSIÓ: dilluns 7 de gener a les 23.35, al 33.


Una producció de Piraya Film en coproducció amb Electric Parc.


Un grup d'activistes altament motivats treballen des de fa anys amb l'objectiu de posar en evidència el veritable rostre de la indústria nòrdica de la pell. Es colen en centenars de granges de pells. Quan les seves imatges es fan públiques, any rere any, capten l'atenció dels mitjans i provoquen indignació social. No obstant això, la indústria sempre contraataca. Res no canvia. Cal, per tant, un nou enfocament.

Aleshores, el psicòleg Frank Nervik es posa en contacte amb la indústria, els comunica que es vol convertir en criador de pells i els demana formació. Així comença a aprendre els seus secrets comercials i a filmar amb càmera oculta proves documentals del seu dia a dia, en què es veu forçat a experimentar tot el procés de treball fins al llastimós final.Quan el documental es va estrenar a Noruega va captar l'atenció massiva dels mitjans i va sacsejar el país. Fins i tot el Parlament noruec va debatre'n el contingut. La polseguera va continuar en emetre's a les televisions d'altres països nòrdics i, en saltar a les xarxes, es va estendre arreu del món. I continua fent-ho amb motiu del seu pas per festivals, on ha rebut diverses nominacions, mencions i premis.

Des d'aleshores, les poderoses i riques associacions de la pell no han estalviat en recursos per tractar d'aturar el documental. I han fracassat. A continuació, han centrat els seus esforços a impedir que els espectadors el puguin veure. I també han fracassat. Finalment, han intentat acusar els realitzadors de violar el codi deontològic dels mitjans de comunicació. Per descomptat, també han fracassar en aquest nou intent."Pells" ("Inside fur") és una poderosa demostració de com els animals són tractats per la indústria i es fa una pregunta essencial: què estem permetent fer els humans amb els animals?

Dirigit per Ola Waagen.

PREMIS
- Premi del Públic en el Norwegian Documentary Film Festival 2015 (Volda).
- Millor Documental en el Kolkata Shorts International Film Festival 2015 (Índia).
Anar al contingut