"Mort a l'estació" // "Anar a la guerra"

"MORT A L'ESTACIÓ" EMISSIÓ: el dilluns 17 de febrer de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya). L'atac terrorista a la

"MORT A L'ESTACIÓ"


EMISSIÓ: el dilluns 17 de febrer de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


L'atac terrorista a la terminal d'autobusos de la ciutat israeliana de Beerxeba el 2015 constitueix la base d'aquest documental tan premiat. Però advertim: no tot és el que sembla. Una història, fidel reflex de la situació, sovint demencial, que pateix la societat israeliana.
L'atac terrorista a la terminal d'autobusos de Beerxeba sembla encapsular el tràgic trastorn de la situació a Israel. Un fet que va actuar de petit microcosmos de l'olla a pressió que ha esdevingut la vida al país.
Minuts després de l'atac inicial, la informació en un principi contradictòria, va començar a fluir ràpidament. Primer es va dir que un terrorista va ser mortalment abatut després d'assassinar un soldat i ferir molts altres a la sala d'espera de l'estació d'autobusos. Després es va "saber" que de fet hi havia dos terroristes implicats: el primer, mort per trets per part de les forces de seguretat, i l'altre capturat viu.

Una hora després de l'atac, van començar a circular fotografies de l'interior de l'estació: imatges de l'home etiquetat com a segon terrorista, estirat a terra i envoltat de la seva pròpia sang. Havia estat tirotejat diverses vegades i ara l'envoltava gent histèrica que cridava, maleïa, escopia. De tant en tant, algú li pegava al cap o al cos.

Un home gran, potser de 50 o 60 anys, intenta protegir-lo. Col·loca un banc entre l'home i la multitud, però no és una barrera suficient. La pallissa continua, i el metratge del documental és increïblement difícil de veure. Tot i així, l'espectador es diu: era un terrorista. Va venir allà a matar. Després es va saber que va morir de camí a l'hospital.
Però aquell segon home, era terrorista? Qui era?

Dirigit per Directed Asaf Sudry i Tali Shemesh
"ANAR A LA GUERRA"


EMISSIÓ: el dilluns 17 de febrer de 2020, a les 23.55, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Com és realment anar a la guerra? Aquest documental de la cadena pública nord-americana PBS ens endinsa en l'experiència de l'horror de la batalla i revela la psicologia del soldat en el combat com mai havíem vist i sentit.
La guerra és la última paradoxa. Plena de terror, dolor i pena. "Anar a la guerra" ens ajuda a entendre aquesta paradoxa i arribar al cor de com és ser un soldat en temps de guerra.
El documental ens mostra les experiències dels soldats en l'entrenament, en el trauma de la batalla i en el seu retorn a casa, en cas de sobreviure, a través de diversos conflictes.

El director d'aquesta autèntica immersió en la part més dolorosa de la condició humana és Sebastian Junger, autor del celebrat documental "Restrepo", nominada a l'acadèmia dels Òscars de Hollywood, i Karl Marlantes, oficial de marina i autor del best seller "What is like to go to war" ("Com és anar a la guerra").

"Going to war" aborda les respostes humanes més profundes que transcendeixen les batalles i les cultures i són universals al llarg de la història.

"Ens agrada pensar la guerra com una aberració, però gairebé no hi ha hagut un moment o una cultura de la humanitat que no hagi estat condicionada per una guerra. És universal ", diu Junger.
Amb el suport de múltiples recursos humans i tècnics, "Anar a la guerra" tracta de trepitjar un nou terreny sobre l'impacte de la guerra en homes i dones que l'han hagut d'experimentar i en les persones del seu entorn més pròxim.

"L'experiència de la guerra és difícil de comprendre per als que no han vist mai un combat", diu Michael Rosenfeld, productor executiu i vicepresident de la divisió de la PBS a Nova York. Aquest documental tracta d'aproximar l'espectador a la terrible experiència de multitud de persones al llarg de la història.

Dirigit per Sebastian Junger I Karl Marlantes
Anar al contingut