"La màfia dels oceans" // "Dolç verí"

"LA MÀFIA DELS OCEANS" EMISSIÓ: dilluns 29 d'octubre, a les 23.00, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya) Un peix de cada cinc que consumim prové de la pesca il·legal

"LA MÀFIA DELS OCEANS"


EMISSIÓ: dilluns 29 d'octubre, a les 23.00, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya)


Un peix de cada cinc que consumim prové de la pesca il·legal. És un escàndol econòmic i amb greus conseqüències mediambientals. Des d'Indonèsia fins a Espanya, passant per França, aquest documental desvela les pràctiques dels cartels internacionals de la pesca clandestina.


És un escàndol econòmic i amb greus conseqüències mediambientals. La voracitat de les màfies internacionals de la pesca posen en perill d'extinció moltes espècies fins el punt de poder assegurar que l'equilibri vital dels oceans està seriosament amenaçat. I, com diu Paul Watson, de l'ONG Sea Shepherd, "Si l'oceà mor, tots nosaltres morim".
Però aquest negoci també amaga un escàndol humà. A bord d'embarcacions obsoletes i en condicions d'habitabilitat pèssimes, treballadors birmans, tailandesos o cambodjans treballen com autèntics esclaus fins a 22 hores diàries sota les ordres de capitans que no dubten a assassinar-los en alta mar quan els qüestionen.

Són els oceans el nou salvatge oest?

Els autors del documental viatgen a Espanya per investigar la indústria pesquera d'Antonio Vidal, reconegut i denunciat com un dels "capos" de la pesca il·legal; també fins a Indonèsia, per seguir de prop la lluita del secretari d'Estat de Pesca, en guerra radical contra aquests pirates: els seus vaixells són sistemàticament dinamitats; i a França, on sentim l'anàlisi d'urgència de Paul Watson.


Dirigit per Jérôme Delafosse and Jérôme Pin
"DOLÇ VERÍ"


EMISSIÓ: dilluns 29 d'octubre a les 23.55, al 33.>

Un treball d'investigació que mostra com la indústria alimentària ha ensucrat la ciència, ha endolcit l'oferta d'aliments i ha seduït el planeta, tot en una mateixa cullerada. El documental és una producció de Cutting Factory en col·laboració amb TVO, Canal D, ZDF-Arte, Canada Media Fund, Ontario Media Development Corporation i TELUS Fund.
Com va aconseguir la indústria internacional del sucre segrestar la ciència per fer desaparèixer la pregunta "el sucre és verí?". Durant quaranta anys, les grans sucreres han desviat qualsevol amenaça al seu imperi multimilionari, alhora que augmentaven el subministrament d'aliments. A mesura que la taxa d'obesitat es multiplica i el metges tracten la primera generació de nens que pateixen de fetge gras, la indústria es veu assetjada. Van enganyar el món una vegada. Podran tornar a fer-ho?

La indústria està ressuscitant les velles tàctiques comercials i ha perfeccionat el missatge. Aquesta vegada, però, la qüestió del sucre no desapareixerà. Els crítics s'han tornat més intel·ligents, més audaços i més enfurismats. El pediatre endocrinòleg Robert Lustig pensa que la indústria ens ha "ben fotut". És evangèlic i culpa el diable de tenir la sala d'espera plena de nens obesos amb fetges grassos. La seva munió de cinc milions de seguidors "on-line" creix cada dia i forma part del grup d'experts que qüestionen durament la indústria del sucre. El Japó, però, no ha esperat un veredicte. Per primera vegada en la història, les seves prediccions diuen que els nenes japonesos tindran vides més curtes que els seus pares. Per combatre una crisi sanitària que pot enfonsar la seva economia, el govern japonès ha aprovat una llei radical que il·legalitza estar gras.El documental "Dolç verí" ("Sugar coated") és una acusació molt punyent d'una indústria obsedida a fer el que calgui per mantenir-se amb vida. Els publicistes endolceixen de nou les seves plomes verinoses. Però aquesta vegada han comès un error. Quan la Great Western Sugar Company de Colorado (Estats Units) va tancar les portes, a algú se li va oblidar escombrar el terra. 1.500 pàgines de documents interns han posat al descobert una estratègia de cooptació d'investigacions, d'infiltracions governamentals i de desacreditació de les veus crítiques. Cristin Kearns, dentista de Denver, sabia que havia ensopegat amb alguna cosa molt gran: el llibre secret de la indústria del sucre. El seu mentor, Stan Glantz, professor de San Francisco famós per fer caure les grans tabaqueres, adverteix que s'hi embrutarà.

Mentre la indústria i la ciència es barallen, estem asseguts damunt d'una bomba de rellotgeria dietètica?

Dirigit per Michèle Hozer.
Anar al contingut