"La batalla pel Pol Nord"
"LA BATALLA PEL POL NORD" EMISSIÓ: el dilluns 11 de maig de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya). Ara que el gel de
"La batalla pel Pol Nord"

"La batalla pel Pol Nord"

"LA BATALLA PEL POL NORD" EMISSIÓ: el dilluns 11 de maig de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya). Ara que el gel de

Pol Nord
Pol Nord
"LA BATALLA PEL POL NORD"
 
EMISSIÓ: el dilluns 11 de maig de 2020, a les 23.00, al 33; 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).
 
Ara que el gel de l'Àrtic es fon a causa del canvi climàtic, a l'estiu es formen vies navegables que permeten als vaixells arribar a matèries primeres que abans eren inaccessibles. La consegüent crisi entre les superpotències per a les mines de níquel i or augmenta la pressió sobre les relacions geopolítiques i té conseqüències importants en la vida dels pobles indígenes de l'Àrtic.
 
Un reportatge visual dels fotògrafs Kadir van Lohuizen i Yuri Kozyrev. 
El fotògraf rus Yuri Kozyrev i el fotògraf holandès Kadir van Lohuizen viatgen a l'Àrtic, cadascun a una regió diferent. Capturaren la seva extraordinària aventura amb càmera de foto i de vídeo i parlen amb la gent que coneixen al llarg del camí.
 
 
Van Lohuizen cobreix la part occidental de l'Àrtic. Els habitants nadius de l'Àrtic, els inuit, el porten a la caça de balenes i li expliquen com el desgel accelerat amenaça el seu mitjà de vida. També viatja amb l'exèrcit canadenc i fa una visita a la guàrdia costanera nord-americana de l'Àrtic, que protegeix les rutes d'enviament de nou accés.
 


La presència militar està creixent a mesura que es produeix la lluita de petroli, gas i minerals a l'Àrtic. Les coses es mouen ràpidament: sobretot la part russa de l'Àrtic, que està canviant ràpidament. S'estan construint ports a gran velocitat i els russos estan enllestint una flota sencera de trenca gels, que pot guiar els vaixells de contenidors de la Xina a Noruega en només tres setmanes.

A la vora nord de Rússia, Kozyrev viatja als camps de gas de la companyia russa de gas Gazprom, que són explotats amb la tecnologia més recent, i visita l'Acadèmia Naval, on es formen joves contractats russos. Els nois, alguns d'ells encara petits, aprenen sobre el canvi climàtic i com utilitzar una pistola, mentre canten de les seves futures gestes heroiques.

Mentrestant, hi ha un delicat equilibri entre Gazprom i els nòmades Nenets, que van creuar l'Àrtic rus des de fa segles. Per molt que el gel que es fongui pugui oferir oportunitats econòmiques, també amenaça la vida dels habitants nadius. I també les nostres vides: tot això pot semblar molt lluny del nostre propi pati, però el gel de l'Àrtic funciona com una mena d'aire condicionat per al nostre planeta. No fer res no és una opció.

Dirigit per Kadir van Lohuizen, Yuri Kozyrev i Michiel Hazebroek.
 
Anar al contingut