Sectes religioses i metges que ofereixen tractaments per a l'homosexualitat

"Homoteràpies: conversió forçada", el calvari de les víctimes de pseudoteràpies de reeducació sexual

En ple segle XXI, sectes religioses als Estats Units i Europa asseguren poder "curar" l'homosexualitat. Els seus líders són autèntics xarlatans que difonen i practiquen pseudoteràpies destinades a modificar l'orientació i identitat sexual d'una persona, "convertir-la" en heterosexual. Són pràctiques legals en molts països

La voluntat de "curar" l'homosexualitat ve de lluny. Fa només tres dècades, l'OMS considerava l'homosexualitat una malaltia mental. Als anys 60, es feia servir la lobotomia. Als 70, les descàrregues elèctriques. I a partir dels 80, les sectes religioses prenen el relleu, prometent la "conversió" a través de la fe, primer als Estats Units i després expandint els seus durs tractaments arreu del món. Però també hi ha metges, encara avui, que defensen que l'homosexualitat es pot tractar.

El documental ofereix el testimoni de víctimes que han viscut el calvari d'aquestes teràpies de reeducació sexual, algunes quan encara eren adolescents. I també de membres i exmembres d'associacions evangèliques i catòliques que les apliquen. Un negoci molt lucratiu, amb conseqüències devastadores per a les víctimes.

Günter Baum, fundador d'una associació que feia teràpies per a homosexuals
Günter Baum, fundador d'una associació que feia teràpies per a homosexuals

Alan Chambers va dirigir durant 20 anys una d'aquestes associacions cristianes, Exodus International. Ara admet que no es pot modificar la naturalesa d'un homosexual i demana perdó pel dany causat. El documental inclou també els arguments de persones que es consideren exgais, homosexuals "curats" que defensen aquesta possibilitat.

Alan Chambers ha demanat perdó públicament pel dany causat
Alan Chambers ha demanat perdó públicament pel dany causat

Cal ressaltar el valor de les imatges des de dins d'aquestes teràpies, fins i tot d'un exorcisme, gravades per un periodista que s'infiltra a l'interior de diversos grups religiosos fingint ser homosexual i voler-se "convertir".

Tot i ser pràctiques condemnades pel Parlament Europeu, a Europa només Malta, Alemanya i Albània han aprovat fa poc lleis per prohibir les teràpies de conversió, però amb limitacions. I Espanya les il·legalitzarà a la futura llei LGTBI o llei trans, ara en tràmit, i les prohibirà fins i tot quan comptin amb el consentiment de la persona. Però en la majoria de països les pseudoteràpies de conversió segueixen sense ser il·legals.

Dirigit per: Bernard Nicolas

Anar al contingut