"En nom de l'honor" // "Fukushima: una història nuclear"

"EN NOM DE L'HONOR" EMISSIÓ: dilluns 25 de febrer, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya) Al Pakistan, més de mil dones moren

"EN NOM DE L'HONOR"


EMISSIÓ: dilluns 25 de febrer, a les 22.50, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


Al Pakistan, més de mil dones moren assassinades cada any, víctimes dels anomenats crims d'honor, sovint a mans d'homes de la seva pròpia família que les acusen d'haver-los deshonrat. Aquesta és la dramàtica història de Qandeel Baloch.El 2016, una dona, Qandeel Baloch, va revolucionar tot el Pakistan. Era l'estrella de les xarxes socials. Bonica, atrevida i sexi, va desafiar les estrictes convencions morals i socials del país i el va commocionar de dalt a baix.
Però al Pakistan, un país musulmà molt conservador, les accions d'una dona poden tenir conseqüències fatals.
"A una noia la poden matar només per haver parlat amb un noi", diu l'Attia, una de les protagonistes del documental.
"Cada mes, un germà mata la seva germana", afegeix la Safdar, un altre dels testimonis.

El resultat és que més de 1.000 dones són assassinades cada any acusades d'haver portat la deshonra a les seves famílies.

El dramàtic cas de la Qandeel, per la seva popularitat, naturalitat i atreviment, va situar el conjunt del país davant del seu propi mirall. I la imatge resultant és devastadora: intolerància, fanatisme religiós, masclisme, abusos...

"La Qandeel era esperança, perquè estava plena de vida. Crec que ella representava aquest canvi al Pakistan: que tothom pugui fer servir qualsevol mitjà que tingui a l'abast i ser qui vulgui ser", diu Amber Shamsi, una de les periodistes que va seguir el cas.

Dirigit per Rubia Dar
"FUKUSHIMA: UNA HISTÒRIA NUCLEAR"


EMISSIÓ: dilluns 25 de febrer, a les 23.40, al 33 i 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)


El periodista Pio d'Emilia ens guia en un viatge per la història i les conseqüències del desastre nuclear de la central de Fukushima, provocat pel terratrèmol i posterior tsunami que va assotar la costa nord-est del Japó l'11 de març de 2011.

No va ser fins el 2013 que les autoritats japoneses van permetre l'entrada a la zona zero del primer grup de periodistes estrangers, d'Emilia entre ells. En aquest temps, el periodista ha traçat un mapa - amb imatges d'impacte i molts testimonis - des de Tòquio fins a Fukushima i ha parlat, entre d'altres, amb l'ex-primer ministre Naoto Kan, que explica com la capital del país i, probablement, tot Japó, es va salvar gairebé per casualitat d'una catàstrofe encara més gran.
El documental també inclou animacions per reconstruir els fets al voltant del incident de la central nuclear de Fukushima que, amb els seus sis reactors nuclears, era una de les centrals nuclears més importants del món. La ubicació dels nuclis dels reactors fosos va implicar ingents quantitats d'aigua per a la seva refrigeració cada dia i reduir així al mínim el risc que hi hagués una gran emissió de radioactivitat.

Dirigit per Matteo Gagliardi
Anar al contingut